Assen ligt in Drenthe en ver van België

Foto ingezonden door Paul van HielZaterdagmiddag 5 juli, een mooie zomerse dag. Ideaal om naar Assen af te zakken. Assen ligt in Drenthe. Niet zo heel ver van Groningen. Een stukje rijden vanuit Brussel. Mijn benen zijn nog niet echt ‘loopklaar’ maar de 50 kilometer van Assen mogen we toch niet missen. Het gaat heel vlot op de snelweg en al gauw draaien we de parking van het sportcomplex op.

Weerzien van Belgen en échte Belgen
Ik herken direkt de Ferrari van Eric DeKort en de Lotus van Gerald en Patrick Kloek. Mijn kennis over wagens is niet echt goed, maar het is wel hun wagen.. Nellie verwelkomt al dadelijk haar gasten en komt mee met de wagen om te tonen waar de tent mag staan. Op een stukje gras dat uitkijkt op een enorm mooie atletiekbaan staan al enkele tentjes met links de Belgen en rechts de Hollanders. Om de tent in het midden te houden plaats ik ze in het midden, hm. De tentjes zijn leeg, maar ver is het niet zoeken naar Eric en de gebroeders Kloek. Boven de sporthal is er een kantine met een terrasje.

Het is een blij weerzien. Iets later komen Renaat en Dora ook aan. Rond 18u krijgen we een grote honger en besluiten om het centrum van Assen onveilig te maken. Het is een hele eer om met zo’n grote atletengroep op restaurant te gaan. Ik kan u verzekeren dat er met die mannen geen saai moment op heel de avond is. Na het eten bollen we terug naar onze kantine en laten we zien dat we echte Belgen zijn. De nacht begint te vallen, maar we zien nog net genoeg om een paar keer ver te springen in de zandbak. Anderen verklaren ons al gek. We hebben heel wat afgelachen en het was een heel gezellige avond, maar nu toch even denken aan morgen en op tijd in bed.

Foto ingezonden door Paul van Hiel

Henry ziet bij de start bruiner dan ooit
De start is om 10u… ik profiteer ervan dat de start maar op 200m ligt en laat me wekken om 09u00′. Het is al mooi weer en het zal warm worden vandaag. Drie boterhammen met muizekorrels, een halve liter isostar en we zijn weer eens klaar om te lopen. Ik ben blijkbaar de langste slaper, want iedereen staat al klaar aan de start. We krijgen met ons startnummer een heel mooie sporttas en een pak eierkoeken. Het startgeld is al maar 10€ en die is nu al terug verdiend! Eric de Vries, Lucien Tealmans, Marc van Bogaert,Ubel Dijk, Adrie Van Dijk, Ineke Scheffer…allemaal bekende gezichten die vandaag aankomen. Een neger zegt mij dag… Ik ken geen Afrikaanse ultralopers? Het betreft Henry Wolters en Henry heeft heel de week lang strandwandelingen gedaan en ziet bruiner dan ik zelf ooit ben.

Bang, we zijn vertrokken. De koplopers zitten al goed op tempo. Ineke, Eric en Ik blijven rustig bij elkaar en delen verhalen. De eerste ronde is adembenemend mooi. Het zal wel heel zwaar worden, veel mul zand, altijd draaien en keren. Op het einde van de ronde komen we op een open plek waar de zon enorm zijn werk doet.  Elke keer draaien we terug de piste op. Twee bevoorradingen, eentje op de piste en eentje halfweg de ronde. Op de piste is er cola, water, sportdrank, sinaasappel, banaan en misschien nog wel meer dingen die ik niet zie. Ook grote natte sponzen die meer dan welkom zijn. Ik smijt elke ronde weer mijn spons op iemand van de organisatie.

Foto ingezonden door Paul van Hiel

Muziek en veel seingevers
Een live band fanfare (of hoe noemen ze zoiets) speelde leuke deuntjes. Springkastelen zijn er voor de kleinsten. Nooit eerder zag ik zoveel mensen die kontrole deden. Aan de meet roepen ze je doorkomsttijden af, de speaker stopt geen 5 seconden. In het bos staan aan elke bocht twee seingevers die ons met naam aanmoedigen. Elke seingever heeft een controlelijst. Ook een quad met mensen van EHBO rijden rond in het bos. Dit is gewoon de meest luxueuse ultraloop die ik ooit heb meegedaan, alleen airco ontbreekt nog. In het bos is het koeler, maar ook daar duidelijk weinig zuurstof. Na twee rondjes met Ineke en Eric mee te lopen komen Patrick en Renaat me voorbij. 

Rapper, maar niet vandaag
Ik wil weer eens zot doen en volg. Wat lopen die mannen snel zeg. Mijn hartslag gaat als een pijl de hoogte in. Een goede kilometer en ik haak af. Terug naar mijn 10km/u. De eerste 25km gaan eigenlijk zeer snel vooruit en daarna tonen mijn benen aan dat verleden week nog niet verteerd is. Het begint pijn te doen, maar niet genoeg om te stoppen. De kilometers gaan voorbij en mijn schoen staat nu helemaal open, want de linkse voet doet soms wel hard pijn. De rest is gewoon wat doorbijten. Weer vele lopers hebben er vroegtijdig de brui aan gegeven. De voorlaatste ronde dubbel ik eindelijk Ineke. Als ik bij haar ben is mijn snelheid echter niet rapper en ik klamp gewoon aan. De laatste ronde vraagt ze me of ik met haar nog een extra ronde loop. Normaal met heel veel plezier, maar vandaag gaat het echt niet, sorry Ineke. Na 4u56’23" komen we over de meet. Weer meer dan tevreden, maar 100km zou niet voor vandaag geweest zijn. Op Lucien stond geen maat, hij won met een tijd van 3u21′ , Renaat 4de en Patrick een mooie 5de plaats.
 
Een grote pluim voor Henk Doorten, Nellie Van Der Made en heel hun team. De ultraloop is helemaal af. Alles is zoals elke loper het zo graag zou willen. Alleen mogen ze van mij Assen iets dichter naar Belgie leggen, want nu moeten we nog heel dit eind terug rijden.

© Paul van Hiel – Jette (BE) / http://paulvanhiel.spaces.live.com