Papendal Games 2008: editie 18

ImageWoensdagavond 18 juni 2008. Tijd voor topatletiek in Nederland. En zoals gebruikelijk omstreeks deze tijd in juni op de  blauwste baan van Nederland namelijk Papendal. Bij aankomst zien we op een groot bord bij de ingang dat de spelen nu al heel snel naderen. Het aantal dagen tot start nadert snel en we komen dus direct in de stemming.

Het loopnummer van de avond is zonder twijfel de 5000m. Met Michel Butter en Marco Gielen als blikvangers. Natuurlijk wordt voorafgaand aan de start stilgestaan bij het verdriet van atletiek minded België en Nederland. Tom was een held in Nederland en Belgische loper van wereldfaam.

De strijd op de 5000m lijkt voorspelbaar te worden. Na 3000m gaat Michel Butter aan kop en komt door in 8.31. Redelijk makkelijk lijkt het. De groep van 4 waarin Gielen achteraan worstelt om bij te blijven lijkt met speels gemak door Michel geleid te worden. Echter de strijd tussen de twee Oostenrijkers en de twee Nederlanders breekt los na 3600m. De Oostenrijker Martin Steinbauer pakt resoluut de kop en plaats een tussensprint en is direct 50 meter los van Butter. Michel lijkt even niet te weten wat te doen. De 4000m grens wordt in 12.20 door Steinbauer gepasseerd met dan al bijna 100m achterstand voor  Michel Butter, de andere Oostenrijker Micheal Smidt en nog altijd daar vlakbij Marco Gielen. Hoe hard Michel Butter ook loopt vanavond de Oostenrijker is en blijft te ver weg om nog te verslaan. Martin Steinbauer finisht in een nette 13.55, wat natuurlijk verschrikkelijk snel is voor 5 kilometer hardlopen. 

Image

De strijd om plek twee gaat helaas ook mis voor Butter. De man van de lange afstand tot op heden in Nederland in 2008. Ook de tweede plaats gaat naar de andere Oostenrijker in de eindsprint. Met speels gemak lijkt dan ook Marco Gielen het loopwonder Butter nog te gaan passeren. Echter door wat extra snelheid in de laatste 10 meter wordt Butter gewoon nummer drie van de avond in een schitterende 14.10. Maar de prestatie van Marco Gielen in 14.11 vlak achter Michel Butter is natuurlijk van uitzonderlijk niveau. Met ruim 38 jaar, al jaren master, weet Marco nog altijd in de top van het Nederlandse atletiekveld mee te draaien. Op de weg, in het veld en dus ook op de baan!

Image

Naast loopspektakel op de 5000m dit jaar ook weer veel aandacht voor de echte atletieknummers op Papendal. Met toppers op polshoog, kogel en sprintnummers natuurlijk. Dit jaar telden wij wel wat minder bezoekers op Papendal dan vorige jaren. Wellicht bang geworden voor sportvlieger ‘Frank’. Die ook dit jaar weer van héél hoog héél hard met vliegtuig op de baan af kwam. Maar met ook dit jaar weer perfect weer was het wellicht toch de slopende derde helft van Oranje waardoor atletiekminded Nederland dit jaar in absolute aantallen iets minder groot was door de slopende derde helft van gisteravond tegen Roemenië. Maar met perfecte organisatie en dito atleten blijven de Papendal Games een bijzonder gratis atletiekfeest!

>> Fotoreportage van Ron Disveld – Atletiekfan Ron Disveld liet ons weten dat hij ook in Arnhem een fantastische avond heeft gehad. Als amateurfotograaf heeft Ron verschillende schitterende foto’s genomen die zeker de moeite waard zijn.

© Redactie Loopkrant.nl