Nijmegen Global Athletics 2008

ImageWoensdag 25 juni 2008. Eindelijk een nieuwe atletiekbaan in Nijmegen. Dus de hoogste tijd om alsnog de befaamde atletiekmeeting van Nijmegen te organiseren. Verlaat dit jaar, maar nieuw tartan is een goede reden. In Nijmegen staan loopnummers centraal met vele topatleten uit Nederland, maar nog meer van heel ver. Een topmeeting om van te smullen voor toeschouwers.

Bovenop de baan staan terwijl er onmenselijk hard wordt gelopen heeft toch iets speciaals. En Golden Leage meetings kenmerken zich nu eenmaal door veel hekwerk en grachten tussen publiek en sterren. Met namen op de startlijst van onder andere Hezekiel Sepeng (800m), Arnoud Okken (1500m) en de Lornah Kiplagat (10.000m) kan de avond eigenlijk nooit écht mislukken. Maar de spanning over wél of géén Lornah naar de OS is natuurlijk bij aankomst direct voelbaar. De race op de 1500m begon snel met 400m in krap 56 seconden. En goed van voren na veel blessureleed Arnoud Okken. Even snelde Arnoud, vandaag voor de verandering met lang haar zonder kleurspoeling, naar voren. Zou hij dan toch…Maar de tegenwind en tegenstanders waren te sterk vandaag. Met 3.42 kan Arnoud wel tevreden zijn over deze eerste beproeving van zijn baanseizoen. Maar het moet nog veel harder om internationaal weer mee te doen. Winnaar van de 1500m werd met afstand Samson Ngoepe, die helemaal uit Zuid Afrika naar de nieuwe baan in Nijmegen was afgereisd. Of hij was gewoon in de buurt.

Arnoud Okken en Ellen van Langen

Heel hard werd er gelopen op de 3000m. De winnaar liep net niet onder de acht minuten. Wij klokten 8.01 voor Stephen Kiprotich. Zeer mooie prestaties in deze race voor Abdi Nageeye, die zijn naam als talent snel waar maakt. Maar ook Gert-Jan Wassink ging heel knap mee in het voorste deel van het veld.

Abdi Nageeye

Even leek het mis te gaan voor de speciale race voor Lornah om de 10.000m OS limiet voor China te lopen. Haar race werd een 1/2 uur uitgesteld in de hoop dat de harde wind iets minder als spelbreker kon fungeren. Onrust alom, want als uitstel maar geen afstel zou worden. Maar gelukkig: de wind ging liggen en er werd ongelooflijk hard door Mestewat Tufa gelopen. Maar liefst 30.38 op 10.000m. Een tijd zelden vertoont in Nederland tijdens een damesrace. En ook internationaal is dit nog steeds een zeldzaamheid. Tufa was zichbaar in haar element in Nijmegen en zag haar kans schoon om vandaag ver voor Lornah te eindigen. 

Lornah Kiplagat

Maar Lornah Kiplagat liep haar eigen race. Met schitterende oranje sokken liet zij direct al zien wat haar doel was. En na 25 rondjes en spanning, met veel roepen ‘gaat goed’, rekenen en rondjes klokken gebeurde het vanavond toch. Lornah liep toch nog ruim de limiet voor de Olympische Spelen 10.000m waar zij met nog veel meer training in de benen nog hele mooie dingen kan doen. Want 31.04 op 10.000 is natuurlijk super goed, maar Lornah gaf direct na afloop al aan dat zij nog vreselijk uit vorm is. En zo werd editie 10 van de Nijmegen Global Athletecs een feestje voor Lornah, haar fans en de organisatie!

© Redactie Loopkrant.nl