Rietplasloop, dicht in de buurt bij Erica

ImageNeef Jeroen is altijd druk met de organisatie van de Rietplasloop te Emmen. Klein begonnen, maar in 2008 is de loop uitgegroeid tot een ware wedstrijdloop voor de provincie Drenthe. O.a. door samen te werken met Hogeschool Drenthe. Ook de topatleten komen nu naar Emmen zo ook Reuben Cherutich. Deze Keniaanse atleet was in Frankrijk tweemaal goed voor 61min op de halve.

Zijn persoonlijk record op de 10 kilometer is 28.58 min. Hij zal een poging doen het parcoursrecord te verbeteren dat nu nog op naam staat van Point Chaza 45:52 min. Ook Reuben Cherutich krijgt geen startgeld. Toppers komen voor het aantrekkelijke parcours en prijzengeld. Gelukkig stelt hij de organisatie niet teleur. Het parcoursrecord wordt tot op 44.09 min bijgesteld.

Als geïnviteerd loper meld ik me om 12.45 uur bij mijn organiserende familie. Zelfs mijn broer als verse Vutter staat al achter de inschrijftafel. Het weer is met 16 graden en een aardig schijnend zonnetje een opsteker. Zeker na de twee dagen regen die we vrijdag en zaterdag hebben gehad. De start  van de 15 kilometer is om 14.00 uur. Na het omkleden en inlopen praat ik nog even voor de start met wedstrijdleider Jeroen. Hij is opgetogen over de deelname, want er zijn zeker een paar duizend deelnemers. Elk jaar groeit de deelname. Aanvankelijk klein begonnen op de vrijdagavond en nu dus heus op de zondagmiddag.

Ingezonden door Albert Broekhoff

De plaatselijke wethouder schreeuwt ons klokslag tweeën weg. De eerste kilometers gaan over een brede allee dwars door de wijk Rietlanden. Dan gaan we een stukje langs de Rietplas en lopen op de Ericase weg. Staat Daniel Lohues hier niet ergens? Ik zie hem niet, of loopt ie mee?  Het parcours gaat rechtsaf en opnieuw langs de grote Rietplas. Op het  vijf kilometer punt is een drinkpost. Hier staan veel toeschouwers langs de weg en mijn tijd gaat in 23:10 min. Ik kieper alvast een bekertje water over mijn hoofd. Vervolgens gaan we langs de kleine Rietplas en komen we dwars door de water woonwijk heen. Na kilometer zeven lopen we een paar kilometer vol in de zon, bovendien is hier geen zuchtje wind. Door deze omstandigheden gaat het even wat minder.

Ik loop elke keer weer met andere lopers op. Als we langs Parc Sandur lopen (net zo iets als palmeiland Dubai, maar dan iets kleiner ), gaat het weer beter. Ik zie plots op de rug van een bekende hardloopster. Ze heeft het moeilijk, maar blijft voor me lopen. Haar inhalen lukt niet.  Zelfs niet over een afstand van vijf kilometer en bij de finish gaat ze tien meter voor me over de streep. Het 10km punt gaat overigens in 47:13. en opnieuw lopen we langs de Ericaseweg. Jeroen toch eens vragen of ie Lohues uitnodigt om langs de kant te laten zingen. Niet naar de Brasserie, maar gewoon met zo’n groene zure appel op de hand aan de kant.

Het laatste stuk gaat langs de Grote Rietplas. Ik snij de bocht kort aan en snij een paar tientallen meter af en krijg direct heel Emmen over me heen. Of ik dat maar niet weer wilde doen. De sociale controle is groot in dit veengebied. De laatste kilometers gaan we langs de drinkpost en vervolgens de woonwijk de Rietlanden in. Ik finish in 1:11:13 en wordt 21ste in mijn leeftijdscategorie. De wedstrijdleider is meteen bij me en van Sascha krijg ik een T-shirt. Even later drink ik een cola met mijn broer Wim. De 1:10:00 is weer in het zicht en de benen voelen prima. Gerrit Voortman loop ik nog tegen het lijf. Gerrit loopt dik binnen het uur en wordt derde bij mannen 45jr +. Het is wel een stuk rijden, maar na anderhalf uur ben ik tevreden weer thuis.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://daventrialoper.web-log.nl/