Hardloop4daagse 2008:de start

Ton SmitVrijdagavond 9 mei 2008. De start van een ongekend warm pinksterweekend. Maar ook de start van alweer 7de editie van de Apeldoornse hardloopvierdaagse. Met dit jaar wederom een groot en sterk deelnemersveld op de 60 en de 100 kilometer. De vraag is natuurlijk wel: welke loper is het best bestand tegen de slijtageslag in dit tropische weekend?

Vlak voor de start zien we vele lachende lopers. Want eindelijk is het dan zover: dit weekend alleen maar bezig met de hobby in wedstrijdvorm. Na vele maanden voorbereiding. Vier lange dagen hardlopen met een chip op de schoen. Voor 60 kilometer (vier etappes) of sommige zelfs 100 kilometer (verdeeld over 6 etappes) in vier dagen.

Jarig vandaag 

Vlak voor de start worden de lopers die zeven jaar achtereen lopen even door de speaker, Henk Borgmeijer, naar voren gehaald. Henk Borgmeijer, bij vele lopen in Oost Nederland een graag gehoorde speaker, kent zelfs zonder startlijst bijna alle lopers bij naam. En zeker niet alleen de snelle atleten! Ook bij de start van editie zeven van dit hardloopspektakel op de Veluwe is dit evenement nog springlevend. Vele nieuwe deelnemers die dit jaar voor het eerst aan de start van de 60 of 100 km staan. Maar ook vele lopers die na voorgaande jaren met nog meer loopvrienden naar camping av’34 zijn afgereisd.

Nadat het voltalige deelnemersveld vlak voor de start op aangeven van Henk Borgmeijer voor een jarige deelneemster het ‘lang-zal-ze-lopen’ heeft gezongen, wordt het startschot gelost. Dit keer door een regionale atletiekgrootheid die meervoudig Nederlands Kampioen is geweest op verschillende afstanden en zeer recent nog de Nederlandse titel op de 1/2 marathon wist te veroveren. Inderdaad: Ton Smit kreeg dit jaar de eer om de lopers voor deze hardloopvierdaagse weg te schieten.

e eerste etappe ging vandaag vanaf de atletiekbaan van av’34 door het bos richting Hoog Soeren om na een lus via restaurant/hotel de Echoput weer via het Orderbos terug te komen op de atletiekbaan. Vele lopers kregen het deze avond even te warm en moesten noodgedwongen een korte adempauze inlassen. Want heel blijven vier dagen lang is belangrijker dan een etappe heel hard lopen en dan niet meer. 

Jan Steenstra 

De snelste loper van deze eerste etappe over 16,4 kilometer werd met afstand Jan Steenstra in 58.24. Gevolgd op gepaste afstand door Gaby van Caulil. Op plaats nummer 3 kwam de trots van de organiserende verening, Ronald Derksen, binnen. Spanning natuurlijk volop voor de vele klassementen die worden opgemaakt over de 60, 100 en teamploegen. Want de kaarten worden wel geschud op de eerste avond, maar nog niet allemaal uitgedeeld…(wordt vervolgd)

© Redactie Loopkrant.nl