Hardloop4daagse 2008:de finish

ImageMaandag 12 mei 2008. De laatste pinksterdag van 2008 alweer. Maar bovenal: de finish van deelnemers aan de hardloopvierdaagse 2008. Een bijzondere editie. Want dit jaar was de gemiddelde temperatuur per etappe rond de 25 graden. In de schaduw natuurlijk. Vandaag halen betekent natuurlijk een overwinning behalen. Op jezelf, de klok en wellicht nog een tegenstander in het klassement achter je laten.

Editie nummer 7 van de hardloopvierdaagse leverde ook dit jaar weer zeer sterke eindwinnaars op. Maar bovenal: veel mooie verhalen, ervaringen en spannende races tussen de verschillende lopers. Verruit de sterkste loper was dit jaar Ronnie Duinkerken uit Rotterdam. Met ogenschijnlijk speels gemak was hij alle deelnemers op de 100km te snel af. Een prestatie van formaat. Maar het feit dat hij nu alweer voor de derde keer als winnaar over de finish na vier dagen lopen kwam zegt natuurlijk veel over zijn snelheid én duurvermogen. Dubbel feest in Rotterdam, want Janna Brand liet overtuigend zien dat zij bij de dames dit weekend heerste op de 100km. 

Image

Op en rond de feestelijk aangeklede atletiekbaan van Apeldoorn was het op de slotdag van het vierdaagse hardloopevenement behoorlijk druk met vele vrienden en familieleden van lopers. Vele lopers uit Apeldoorn en omgeving komen natuurlijk graag kijken hoe loopvrienden de laatste meters van hun vierdaagse afleggen. Want een vierdaagse lopen doe je niet zomaar. Goed kunnen eten en rusten tussen de etappes door is handig om goed het einde te kunnen halen. En het kan koud en nat zijn, maar ook warm zoals dit jaar.

De routes van de hardloopvierdaagse gaan veel over asfalt, maar er zijn ook vele paden met alleen los zand. En natuurlijk heuvels. Vaak omhoog en maar zelden omlaag. Voor de lopers die 60 of 100km te ver vinden, is er ook de mogelijkheid om slechts een etappe mee te lopen. Leuk om de sfeer van het evenement te ervaren en je krijgt een zeldzaam mooie route door bossen en paden die voor mensen van buiten de Veluwe moeilijk te vinden zijn. Even de lopers eraf lopen is dit jaar geen enkele deelnemer aan een ‘losse’ etappe gelukt.  En als ervaringsdeskundige op etappe 5, de schitterende ronde over Hoog Buurlo en langs Radio Kootwijk, kunnen wij berichten dat vele lopers ook bij etappe 5 weinig last hadden van vermoeidheidsverschijnselen.

De winnaar op de 60 kilometer werd dit jaar Jan Steenstra. Met net boven de 1.18 op de slotetappe wist hij ook de laatse dag als eerste over de streep te komen. Maar Jan Steenstra is natuurlijk dan ook geen onbekende winnaar op de 60 kilometer. Wellicht dat parcourservaring toch helpt. Het secondenspel tijdens de tijdloop was dit jaar een waar schouwspel voor publiek. En zenuwlopend voor vele deelnemers. Want de korste afstand, 8.7km, wordt er gestart met je tegenstander in de rug. Dus wie iemand inhaalt doet goede zaken in het klassement. En ingehaald worden betekent direct beseffen dat je een plek in het klassement daalt. Helaas voor vele deelnemers en gelukkig voor enkele deelnemers moest de organisatie dit jaar deze roemruchte tijdloop uit het klassement schrappen. Dit door een bedrijfsongeval met de tijdregistratie.

Image

De mannen senioren moesten het dit jaar afleggen tegen de veteraan Ronie Duinkerken (M35). Maar de prestatie van het lange afstandtalent van AV’34 , Mark van Egteren, was indrukwekkend. Zeker gezien zijn bijna 0 ervaringsjaren met het echte lange afstandslopen liep hij ogenschijnlijk met speels gemak zijn 100km wedstrijd. En gezien de nog relatief jonge leeftijd van Mark is er nog veel mogelijk voor de toekomst. Ronald Derksen wist bij de 60km wedstrijd de eer voor de organiserende vereniging AV Veluwe hoog te houden door een podiumplaats te bemachtigen. Achter Gaby van Gaulil en Jan Steenstra werd Ronald derde bij de M35. Ook bij de 60km waren het de M35 die de senioren mannen met gemak voor bleven. Lange afstand toppers bij de mannen Senioren durvden het meerdaags loopevenement blijkbaar nog niet in hun planning op te nemem. Wellicht bevreesd voor de tijd die herstel na afloop inneemt zijn mannen Senioren in de klassementen bij de 60 en 100km in absolute aantallen wat ondervertegenwoordigd.

Vlak voor de binnenkomst had de organisatie dit jaar gezorgd voor een oer-Hollands draaiorgel. En aangekomen op de atletiekbaan mocht er nog ruim 250 meter onder toeziend oog en onder de woordenvloed van de spreekstalmeester van dienst, Henk Borgmeijer, worden afgelegd. Lopen, zeker hardlopen vier dagen lang, is natuurlijk pure kunst. Of het nu 60 of 100km is. En zonder andere prestaties tekort tedoen vermelden wij alleen nog het legendarisch optreden van good old Jan Veltman bij de M60. Er is bijna geen atletiekclub, loopgroep of bedrijfsloopgroep in Apeldoorn en omstreken te vinden waar hij geen looples geeft. Maar dit weekend liet Jan zien dat hij het lange afstandlopen op alle grondsoorten en onder tropische omstandigheden nog steeds tot in perfectie beheerst. 

Image

Voor wie dit jaar de hardloopvierdaagse heeft gemist is er wellicht volgend jaar een nieuwe kans om deze vorm van lange afstandslopen te ervaren. Want gezien de blije gezichten van alle lopers op de laatste meters is en blijft finishen na vier dagen iets bijzonders.

© Redactie Loopkrant.nl