Een heerlijk fris en vrij gevoel

ImageHardlopen is leuk. Vaak niet als je aan de kant staat. Natuurlijk ben je trots op diegene die een prestatie geleverd heeft, maar hardlopen is pas leuk als je meedoet. Mensen die nooit hardgelopen hebben, hebben vaak wel een (vaak negatieve) mening over hardlopen. Later zie je diezelfde mensen wel eens beginnen aan een beginnerscursus hardlopen.

Schoorvoetend wel te verstaan, maar na een paar lessen zijn ze helemaal om. Ze ervaren het heerlijke, fitte en vrije gevoel zowel lichamelijk en ook geestelijk wat met geen pen te beschrijven is. Een heerlijke sport dus voor een hele grote groep mensen. Oorspronkelijk ontstond de hardloopsport als baan-atletieksport over korte-, midden- en lange afstanden en met een marathon op de Olympische Spelen op de weg. Wel werd er gecrossed door de bossen en velden en sporadisch was er een dorpsloop of wegwedren waarbij vooral jonge mannen wilden laten zien wie er de sterkste was.

De kunst is natuurlijk zo snel van A naar B te lopen en dat is niet altijd even gemakkelijk zullen ook die mensen ervaren die wel het heerlijke, fitte en vrije gevoel eraan overhouden. Zelf loop ik al bijna 50 jaar hard en heel lang voor de prestaties en de status die daarbij hoorde. Afgelopen zondag keek ik naar de WK veldloop, waaraan ik zes keer mee mocht doen, op de tv en zag dat vooral de Afrikanen het frisse vrije gevoel laten zien in hun loopstijl. Natuurlijk hun bouw zit ook mee maar het oergevoel van soepel en ontspannen in een hoog tempo je tegenstander te lijf gaan:”Of je leven ervan afhangt” zit er bij die mensen zeker in. Ze voelen zich pas echt vrij als ze kunnen en mogen hardlopen en aan hun land en familie kunnen laten zien dat hun land vooroploopt en wat voorstelt in deze hectische wereld.

Image

Velen van ons lopers kennen dat gevoel niet in deze volgevreten westelijke maatschappij en zal het een zorg zijn als er ergens anders op de wereld mensen boven de 20 km per uur hardlopen. We gaan wel alles uitzoeken hoe het komt dat Afrikanen harder lopen als wij. Zullen de Afrikanen ook uitzoeken waarom wij minder hard lopen?? Als wij de concurrentie met de Afrikanen aan willen gaan dan moeten we gewoon boven de 20 km per uur gaan hardlopen en ons vrij en blij voelen…..en laat dat mechanische lopen vanuit het laboratorium maar achterwege want daar win je het niet mee!

©  Henk Mentink – Zeewolde / http://www.loopgroep2000.nl en http://www.running2000.nl