Dorpsfeest: Lopen in Twello!

ImageWoensdag 30 april 2008. Nationale feestdag. En dus voor lopers een moeilijke keus. Uren lopen over een vrijmarkt met ongezond eten en dito drank of toch ergens een Oranjeloopje om het nog een beetje sportief te houden. Ondanks alle heerlijke verleidingen die op deze Koninginnedag 2008 mogelijk zijn is lopen er toch een die aantrekkelijk is en blijft. 

De keus is natuurlijk wel moeilijk. Ieder zichzelf respecterende Oranjevereniging organiseert tegenwoordig wel een mooi sportief loopfestijn op Koninginnedag. Na jaren de letterlijke rondes om de kerk in Huissen te hebben gelopen was dit jaar de kerk in Twello aan de beurt. Want na het succes van de Dorpsloop Twello van 2007 had de organisatie in Twello dit jaar besloten om er een echte Oranjeloop van te maken. Om lopers vooraf al gerust te stellen werden potentieële deelnemers er dan ook op geattendeerd dat mister Twello himself, Titus Mulder, bekend van vele succesvolle loopevenementen de organisatie ondersteund. 

Image

Van te voren waren wij natuurlijk wel een beetje angstig. De loop in Twello werd dit jaar georganiseerd door de Stichting Dorpsfeesten. Lopen is natuurlijk altijd een feest, maar een feest of een loopwedstrijd organiseren vereisen natuurlijk toch wat andere vaardigheden. Voor een loopfeest is drank bijvoorbeeld net zo belangrijk als voor een echt feest. Echter schoon drinkwater in een plastic bekertje vereist een iets andere organisatie als bier uit de mobiele tap. Enige verrassing is dan nog bij een Oranjeloop die pas om 19.00 start of de dranghekken hoog genoeg zijn om de Twellonaren met een oranjebitter teveel van het parcours te houden… 

Lopers konden kiezen uit vijf of tien kilometer. Ofwel twee keer door het dorp of vier keer rondje dorp. En natuurlijk een loop voor de kleine nog leerplichtige Twellonaren van bijna één kilometer.  Blijkbaar start het feesten dus pas echt na het leveren van de fysieke prestatie! Favoriet bij de dames vandaag was natuurlijk Ilse Pol. Na veel blessureleed weer genoeg hersteld om de rondes door haar eigen stadje aan te durven. 

Image

Inschrijven konden alle deelnemers bij eetcafe, snackbar en restaurant het Klavertje. In de kelder, naast een heerlijk warm buffet, was een inschrijftafel waar vele vrijwilligers startnummers uitdeelden en namen met leeftijden noteerden. Bij het noemen van de leeftijd werd er door de dame achter de inschrijftafel natuurlijk wel even streng gekeken, want de instructies voor een eerlijk wedstrijdverloop waren blijkbaar heel duidelijk gecommuniceerd.

De deelnemers werden dit jaar getrakteerd op een schitterende ronde met wel wat bochtenwerk. Veel afsnijden was er niet bij, want de organisatie had keurig het parcours dudielijk met lint gemarkeerd. Slecht een tuintje lag in de gevarenzone, maar hier durfde niemand doorheen voor die ene meter minder. De soms harde tegenwind voorkwam echte droomtijden bij sommige deelnemers. 

Winnaar op de tien kilometer werd dit jaar Jan Grashuis met een tijd van 34.26. Hij mag nu een jaar genieten van beker en de roem die hoort bij de winst van deze ooit zo befaamde  Dorpsloop. Bij de dames was Ilse Pol iedereen te snel af. Met 35.49 deed zij natuurlijk rustig aan, maar hardlopen om concurrentie voor te blijven was dan ook niet nodig. Ali Dingemans uit Apeldoorn mocht bij de dames op de tien kilometer met de tweede prijs naar huis(51.38). Eerder op de avond was het ook al groot feest bij de familie Dingemans. Ali:"Een gezellige loop van vier rondjes. Zowaar was ik de tweede vrouw op de tien kilometer compleet met beker en bloemen. Mijn zoon, Bas, deed mee met de scholierenloop van één kilometer en kreeg ook een beker als derde jongen. Een hele leuke loop voor de familie Dingemans."  Op de vijf kilometer werd een waar spektakel bij de mannen en de vrouwen. Tonnie Stouten won met overmacht de vijf kilometer. Bij de dames was deze eer weggelegd voor Ilonka van den Hengel. Iedere deelnemer kreeg een toepasselijk oranje T-shirt. En met na afloop drank en een krentebol was het voor iedere loper perfect verzorgd. 

© Redactie Loopkrant.nl