Veluwepoortloop, een leuke thuiswedstrijd

Foto genomen door Bert GeelmuidenNa een onstuimige week was het weer voor de Veluwepoortloop voortreffelijk. Niet al te koud en weinig wind. We gaan eindelijk weer eens een thuiswedstrijd doen. De Veluwepoortloop te Nijkerk. Georganiseerd door Atletiekvereniging Nijkerk.  Bij deze loop moet je je helaas altijd weer afvragen hoe groot het deelnemersveld is. Zeker met de concurrerende lopen in de regio.

Het is tenslotte ook de dag van de halve marathon in Zeewolde en de City Pier City loop in Den Haag.  De lezer zal zich nu afvragen waarom ik dan niet met een halve marathon meeloop. De hoofdreden is dat ik niet zo’n halve marathon man ben en natuurlijk loop ik als Nijkerker toch graag een leuke thuiswedstrijd. Het parcours van de Veluwepoortloop is een leuk parcours door de landerijen van Nijkerk. Echt niets verkeerd mee. Vraag me toch vaak af waarom er dan toch vrij weinig opkomst is? Ook nu weer. Men heeft dit jaar het parcours gewijzigd en het drukke verkeer bij de start wordt goed vermeden. Echt een goed besluit geweest. Maar goed, ondanks de mindere opkomst heb ik er zin in.

Foto genomen door Bert Geelmuiden
Foto genomen door Bert Geelmuiden

Het wordt mijn eerste loop met het officiële Running2000 T-shirt aan. Reclame moet je tenslotte maken voor je club. Wel nog met een thermohemd eronder want ik ben een koukleum. Running2000? Wie zijn dat nu weer zullen velen zich afvragen. Nooit van gehoord. Running2000 is het zusje van Loopgroep2000. De verneniging is begin dit jaar nieuw opgericht en bedoeld voor KNAU-licentiehouders onder leiding van Henk en Alie Mentink die ook in de regio Zeewolde, Nijkerk en Nunspeet Loopgroep2000 runnen. Henk was vroeger het trainingsmaatje van Gerard Nijboer en heeft in het verleden hele mooie looptijden staan. Ik heb voor Running2000 gekozen omdat ik al veel leuke ervaringen heb gehad met Loopgroep2000. Daarnaast organiseren ze ook nog leuke hardloopwedstrijden in de regio in de herfstmaanden.

Ik heb mij tevens aangesloten bij een club omdat ik nu bijna zes jaar aan het hardlopen ben en altijd in mijn eentje zonder een fatsoenlijk schema aan het trainen ben. Vorig jaar ben ik weer beter op de tien kilometer gaan lopen en ik wil dit jaar op mijn leeftijd van 46 toch proberen of de hardlopentijden nog verder naar beneden kunnen. Volgens Henk Mentink moet het kunnen en dus gaan we er voor. Ik ben dus van plan om mij dit jaar echt fanathiek op het hardlopen te storten en zelfs mijn andere lievelingssport tennis op een lager pitje te zetten. Heb dus mooie verwachtingen over mooi te lopen tijden en hoop dat het uitkomt.

Foto genomen door Bert Geelmuiden
Foto genomen door Bert Geelmuiden

Maar nu weer terug naar de Veluwepoortloop. Ik had er dus zin in, maar wist echt niet wat mij te wachten stond qua tijden. We zitten in de winterperiode meer in de opbouwfase en de snellere tijden moeten dus (hopelijk) later komen.  De eerste kilometers na de start gingen best aardig, maar kwam er helaas toch gauw achter dat het zeker geen toptijd zou worden. Ondanks de tegenvallende tussentijden was het podium echter wel snel bepaald. Dit eigenlijk al na twee kilometer lopen. Wel jammer, want je hoopt toch op wat meer medestanders waarmee je gezamelijk lekker kan oplopen en elkaar kan oppeppen voor een mooie tijd. Na kilometer twee liepen de nr’s 1-5 zo’n beetje alleen en liep ik op een gedegen derde plek, wat ook tot aan de eindstreep niet meer is veranderd. Enigszins saai natuurlijk, maar gelukkig  kreeg ik tijdens het lopen zo af en toe de aanmoedigingen van Bert Geelmuiden van AV Triathlon Amersfoort en zorgde hij voor wat mooie plaatjes tijdens de loop.

Ondanks de tegenvallende tijd op de eerste tien kilometer van het jaar was er toch een blij gevoel. Voor het eerst, met het onder mijn trainingsjas verscholen, het zwartgroene shirt van Running2000 op het podium staan.

© Harry van ’t Veld – Nijkerk / http://www.running2000.nl