Rusthoeveloop: Oase van Rust

ImageZaterdag 15 maart 2008 zijn er veel hardloopwedstrijden in de Gelderse regio. In Wapenveld is er de Kruidenloop en de echte toppers kunnen naar de City Pier City. Verder is er op zondag natuurlijk nog de Lenteloop in Eerbeek. Dit is te merken bij de start van de Rusthoeveloop in Putten. Vandaag zijn er slechts een zestigtal deelnemers voor de verschillende afstanden.

Normaal is het een stuk drukker bij de start. De kinderen hebben hun één of twee kilometer er al opzitten. De Rusthoeveloop wordt al zo’n 18 jaar georganiseerd. “Zijn we nu in 1989 of in 1988 begonnen?” Coördinator Derk Wiegman weet het niet precies, maar gaat thuis in zijn archief snuffelen. Het twintigjarig jubileum is dichtbij. De formule van de Rusthoeveloop is simpel. Een fraai parcours van precies vijf kilometer in het bos, kun je één tot zes maal afleggen.  Dus 5, 10, 15, 20, 25 en 30 kilometer. De inschrijving kost drie euro, waar vind je dat tegenwoordig nog? Ze zijn wel zuinig bij de SV Putten Triathlon. Mijn nummer lijkt al een keer of tien gebruikt. Misschien heb ik het nummer zelf al meerdere keren gebruikt. Vandaag loop ik hier voor de zestiende keer. Na afloop lever ik mijn nummer in zodat ik een volgende keer mogelijk weer met hetzelfde nummer loop. De Rusthoeveloop is al jaren keurig georganiseerd met een tijdwaarneming, een uitslagenlijst die per mail wordt toegestuurd en een eigen website.

Image

Waarom loop ik er zo graag? Het is een ideaal parcours om jezelf te testen. Na de marathon van Athene ben ik drie maanden ‘uit de running’ geweest met een liesblessure. Na zes weken training ben ik benieuwd wat er vandaag in het vat zit. De Rusthoeveloop kent vandaag naast een matige kwantiteit ook een lage kwaliteit van de deelnemers. Zo ben ik zeer verbaasd dat ik met mijn 43 minuten en 18 seconden, als tweede tijd binnenkom. Nummer één loopt in de 42 minuten. Met zo’n tijd liep ik zeventien jaar geleden nog niet bij de eerste vijftien. Voor de meeste deelnemers is het gevecht om de seconden niet zo belangrijk. Ze bereiden zich voor op de voorjaarsmarathons of onderhouden hun conditie. Ik kom er zelf al zeventien jaar.

Image 

Op 15 december 1990 liep ik hier mijn derde trimloopje. Ik was toen amper een half jaar in training bij Trim Apeldoorn. Destijds ging het anderhalve minuut sneller dan vandaag, maar toch ben ik tevreden. Met deze tijd kan ik vooruit. Over zeventien jaar hoop ik nog steeds aan de Rusthoeveloop mee te doen!

Erik heeft sinds maart 2008 een eigen webblog genaamd ‘De Loopschrijver’ http://loopschrijver.web-log.nl/

© Erik Polman – Apeldoorn / http://loopschrijver.web-log.nl/