Spiridoncross 2008: modderlopen voor gevorderden!

ImageMet 2007 nét achter de rug, alweer het eerste wedstrijdweekend van 2008. En keus was er volop dit weekend. In het hele land vele nieuwjaarslopen, maar natuurlijk ook crosswedstrijden. Loopkrant.nl koos voor crossen als start van het jaar 2008. En wel de Spiridoncross. Een keus die natuurlijk werd ingegeven uit pure nieuwsgierigheid, want over exact hetzelfde parcours wordt in het eerste weekend van maart het NK-Cross afgewerkt!

Note redactie: Loopkrant.nl heeft  een uitgebreide sfeerrapportage van het parcours op video vastgelegd. Zeer binnenkort natuurlijk hier op deze site te vinden!

Het is zondag 6 januari 2008. De Spiridoncrosswedstrijd maakt deel uit van een serie wedstrijden van het Brabantse crosscircuit (crosscircuit Midden Brabant). Maar een blik op de uitslagenlijst van 2007 liet direct zien dat het crossen in het Brabantse Rijen, waar de Spiridoncross wordt gelopen, in de praktijk toch wellicht iets minder populair is dan niet-Brabanders altijd denken. Want als over échte crosswedstrijden wordt gesproken, dan spreekt menig atleet toch vaak over de crosscultuur zoals die in Brabant en België te vinden is. Veel modder, veel deelnemers en spektakel. Met hoge verwachtingen en extra lange spikepunten dus afgereisd naar Rijen.

Aangekomen bij Rijen zien we direct dat er vandaag door de organisatie van de Spiridoncross druk wordt gerepeteerd voor het NK-cross. We zien veel verkeersregelaars, die ons keurig op staan te wachten op de immense parkeerplaats. We horen direct het bekende geluid van Frans Heffels icm Peter Monsieurs en weten dat het dus serieus gaat worden vandaag. Na tien minuten lopen komen we bij de atletiekaccommodatie aan. 

Image

Er zijn natuurlijk al vele races geweest én nog aan de gang voordat de laatste categorieën, senioren en masters, ook hun rondes mogen afleggen. In het midden van de klassieke sintelbaan zien we een grote startboog en een mooi finishvak. Het middenveld lijkt een mooi stuk grasveld. Verder zien we lintjes in het weiland. O nee, als het maar niet alleen rondjes weiland is, want de wind heeft redelijk vrij spel op en rond de sintelbaan!

Het aantal deelnemers in het startvak valt toch een klein beetje tegen. Zeker omdat alle categorieën: mannen, vrouwen én masters tegelijk starten. Maar zeker meer deelnemers dan vorig jaar. En een nadere analyse van de concurrenten in het startvak leert dat er toch zeker een aantal jongens en meisjes zijn die maar om één reden hier vandaag naar toe zijn gereisd: het NK-Cross parcours 2008 op snelheid verkennen! Want de Spiridoncross kent vandaag exact dezelfde rondes en afstanden voor iedere categorie zoals het ook tijdens het NK-Cross zal zijn.

De start is lekker breed. Zoals het hoort bij een goede crosswedstrijd. Wel is direct duidelijk dat het veld geen grasveld is, maar een zompig moddermoeras waarbij je bij iedere stap het risico loopt een schoen te verliezen door de sterkzuigende werking van deze ondergrond.  Maar naast dat de ondergrond zomers wellicht ‘gras’ zou kunnen zijn heeft het parcours vele paden waar echt alleen modder overheerst. In de lange stroken zwart modder liggen soms kleine polletjes ‘gras’ waarvan je hoopt dat als je hier je voet op weet te plaatsen je even een extra impuls krijgt om iets sneller vooruit te komen. De modder weer uit dus. 

De grote ronde die met ‘blauw’ wordt aangeduid leidt ons lopers uiteindelijk het bos in. Echter hier wachten een paar stevige klimmen die zeker het ritme breken. Kort maar wel even goed steil. Ook zijn er wat natuurlijke hindernissen, zoals boomstammen, horizontaal over het parcours gelegd. Continue opletten dus en even op adem komen is er nauwelijks bij. Achter in het bos zouden bij mooi droog weer een stuk parcours kunnen liggen waarbij je even een meter of 700 vlak zou kunnen lopen. Echter door de vele regen zijn delen van dit parcours zoals verwacht veranderd in een grote zwarte modderstrook met vele boomwortels als extra hindernis.

Wanneer je als loper uiteindelijk het bos weer uitkomt wacht een aangelegd heuveltje van Brabantse klei. Lekker glad. Bij nog meer regen zijn wellicht ook de handen een handig extra hulpmiddel bij deze beklimming. De heuvel aflopend wacht de rondgang bij het startfinish-gebied. Wederom door het zuigende landschap wat wellicht ooit een grasveld was. Dit kan niet vaak genoeg worden herhaald. 

Image

De hoofdprijs ging vandaag naar Sabine van de Reijt. Zij won met overmacht de wedstrijd bij de dames. Bij de heren was vandaag Roy van Son de snelste. Deze atleet van de atletiekvereniging Sprint uit Breda wist de 10,2 kilometer vandaag ondanks alle hindernissen in een schitterende tijd van 33.44 min af te leggen. John van der Wansum liet bij de M55 zien dat ook hij nog steeds graag en hard door de modder gaat. Met ruime afstand won hij in zijn categorie.

Spektakel voor toeschouwers lijkt begin maart dus gegarandeerd te zijn. Zeer ruime parkeerplaats (geen weiland dit keer!), goede catering en Brabantse gastvrijheid maken dat een bezoek aan dit NK de moeite waard zal zijn. Het parcours zoals het dit jaar voor het NK-Cross is uitgezet zal dus een echte crosser als winnaar laten zien. Het parcours is afhankelijk van de hoeveelheid regen in de week ervoor:  zwaar of heel vies en verschrikkelijk zwaar. 

© Redactie Loopkrant.nl