Leemkuilcross 2008: eindelijk weer de trap op!

ImageDoor te veel stormschade op het parcours was het alweer twee jaar geleden. Maar vandaag, zondag 20 januari 2008, kon iedere liefhebber van blubber en crossen zich weer compleet uitleven: De Leemkuilcross 18de editie stond op het programma.  De weersvoorspelling was onheilspellend: veel regen, veel wind en modder enkelsdiep.

Toch wisten vele crossliefhebbers de weg naar Berg en Dal te vinden om zich met elkaar, maar vooral om zichzelf te testen op deze loodzware omloop. Op de 18de editie van de Leemkuilcross kon er gekozen worden uit de afstanden kort (4430 m) en lang (9290 m). En natuurlijk races voor kinderen, waar de afstand afhankelijk was van de leeftijdsgroep. Bij de senioren crossafstanden werd er dit jaar tegelijk gestart door wedstrijdatleten en recreatielopers. Het zichtbare verschil bleek vaak alleen uit de schoenen: spikes of gewone hardloopschoenen. Verder liep iedereen voor wat hij of zij waard was.

Image

De dames korte cross werd met overmacht gewonnen door  Daphne Panhuysen. Die als lid van de organiserende vereniging Cifla natuurlijk niet ontbrak. Bij de mannen werd het een boeiende strijd. Vooral ook omdat de heren master gelijk met de heren senioren van start gingen. Overall winnaar werd Noël Keysers, een vaste gast bij de Leemkuilcross. John Aalbers werd overall 2de, maar werd gehuldigd als 1ste bij de heren masters. 

De organisatie was dit jaar ook weer perfect geregeld. De speaker van dienst probeerde iedereen bij de tussendoorkomst bij naam te noemen. Liefst ook nog met de naam van de vereniging erbij.  En dat er inmiddels vele loopgroepen met klinkende namen zijn weet nu ook deze speaker. Want bij het uitspreken van de naam ’t Hijgertje bij de doorkomst van Bart Schillings ontstond er toch enige hilariteit. Tja, deze groep mannen (?) loopt in iedergeval bij een loopgroep met een naam waarbij weinig ruimte voor misverstanden is… We vertrouwen er maar op dat alle groepsactiviteiten puur en alleen lopen gerelateerd zijn. Maar ook een loopgroepnaam als ‘Stapvooruit’ geeft direct aan waar de focus van deze groepsleden ligt.

Image

Voor wie het niet weet: de Leemkuilcross is een échte cross. Een zeer zware omloop met in het parcours een trap van 65 treden. Note: ondanks het feit dat de voltallige redactie van Loopkrant.nl meeliep zijn we maar afgegaan op het aantal treden dat de organisatie ons heeft verteld. Zelf hadden we even niet meer de puf om de treden te tellen.

Maar de trap in het parcours is wel zwaar en angstaanjagend, maar zeker niet het moeilijkste deel van het parcours. De klim achterin het parcours, dwars door een geul met blubberlaag vergt veel meer van het gehele hart-long-been stelsel. Op de steile afdalingen in het parcours is het vooral uitkijken voor bomen en stenen. De échte spierpijn van steile afdaling komt (gelukkig?) pas een dag later. 

Image

Samengevat: Na een jaar afwezigheid wisten vele lopers toch weer de weg naar de Leemkuilcross te vinden. Met perfect crossweer en dito parcours was het weer volop genieten voor alle liefhebbers die niet bang zijn van een trapje-op lopen.  De beste voorbereiding voor deze cross is dan ook: altijd de trap nemen! Mijdt roltrappen en liften, met de Leemkuilcross kan je dit voordeeltje goed gebruiken.

© Redactie Loopkrant.nl