Lunchen met Verheul

ImageDe tijd van lange duurlopen lopen in het weekend of ’s avonds in het donker. De winterdepressies nemen hierdoor toe. Volgens Rinus Groen en Wil van Londen uit het Gelderse Apeldoorn hoeft dit zeker niet te gelden. Zij trainen in hun middagpauze en dan is lopen in een winterzonnetje niet uitgesloten. Al-met-al veel tijdwinst in de avonduren en progressie in de gelopen wedstrijden. Wat wil een loper nog meer?

Wil van Londen:"Ik was eerst niet van plan te trainen omdat ik een beetje grieperig ben, maar ik voel me nu beter dan vanochtend! Zo’n twee jaar geleden ontmoette ik per toeval Rinus Groen en de groep die hij traint, tussen de middag in de Apeldoornse bossen en op de atletiekbaan. Vanaf dat moment ben ik elke middag bij Rinus gaan trainen. Hij traint volgens de methode Verheul wat zoveel betekent als veel trainen maar niet te veel omvang. Veel interval en baantraining, maar het zware lange werk zoveel mogelijk in de wedstrijden. De lange duurlopen zijn dus eigenlijk onderdeel van de training.

Image

Ik probeer elke middag met deze groep mee te trainen. Het is een leuke enthousiaste groep en dat enthousiasme werkt heel aanstekelijk. Ik ben lid nog steeds lid van AV Veluwe. Nu hoop ik weer sneller te worden onder Rinus trainingen. Ik vind het trainen tussen de middag veel fijner als ’s avonds en eigenlijk spreken de foto’s voor zichzelf. Heerlijk in het zonnetje, dat is toch veel fijner als ’s avonds in het donker en in de kou! Voor mij geen therapeutische lamp om door de donkere dagen rond de kerst te komen om een winterdepressie te ontlopen. Nee gewoon heerlijk trainen tussen de middag; heel verslavend! Ook hou ik op deze manier de avonden vrij om met mijn vriendin door te brengen en voor het maken van het huiswerk van de twee opleidingen die ik momenteel volg. Ik loop ’s woensdags ook het rondje van van Ommen mee, maar weet eigenlijk niet waar die naam vandaan komt. Wellicht dat Rinus dat wel weet! "

Image

Rinus Groen: "Bij de belastingdienst in Apeldoorn werkt iemand die Jan van Ommen heet (je hebt er drie in deze regio, maar het gaat hier over Jan van AV Veluwe). Hij loopt al 25 jaar haast elke dag vrijwel hetzelfde rondje tussen de middag om maar zeker te weten dat hij op tijd terug is op zijn werk. Wanneer wij hem tegenkwamen en vroegen om mee te lopen was het steevast  ‘nee, want dan kom ik te laat’. Dit alles zonder aan ons te vragen waar wij eigenlijk heen liepen. Een andere naam voor hem is de ‘De beer van Kootwijk’ omdat hij ondanks het dagelijks (hard) trainen nooit aan loopjes mee deed en toen hij de PTT-loop bij Kootwijk liep wel prompt 1e werd. Vandaar de ronde van ‘van Ommen’.

Image

In oktober 1980 heb ik Herman Verheul ontmoet die mij een schemaatje gaf waarbij ik op de baan moest gaan trainen ipv duurlopen op de hei/weg/bos. Ivm telefoonopvang op mijn werk was het prima wanneer ik voor de middagpauze ging trainen zodat er in de middagpauze altijd door mij telefoonopvang werd verzorgd. Al snel bleek ik een opvallende progressie te maken waardoor anderen ook getriggerd werden. Al snel liep ik dagelijks op de baan met een groepje mensen van Centraal Beheer, De Belastingdienst, Politie, Connection, Ploegendienstwerkers, Huisvrouwen  en Militairen van de nabijgelegen Willem III kazerne.

De animo is door de jaren heen sterk wisselend geweest en veel plaatselijk bekende atleten zijn door mij op deze manier van niets naar iets gebracht. Enkele bekendere namen Olaf Cox, Herman Rappoldt, Ton Smit, Cees Tiemens, Harrie Brummelkamp, Alex Scholten, Joop Jansen, Willem Slijkhuis, Henk Schimmel, Cees Weeda, Lex Frentz, Dennis van Loohuizen, Ronald vd Ham, Andre Spatina, Astrid Beerten, Margriet Klomps etc etc. Voor lopers van buiten de regio zulen vele namen niet tot de vebeelding spreken.. Door de jaren (1980-2007) zal het aantal totaal zo´n 200 man/vrouw zijn. Momenteel bestaat de groep uit een 20-tal lopers/loopsters die elkaar regelmatig zien.

Image

Het trainen op de baan is als het rijden op de snelweg; geen tegenliggers, mooi wegdek, goede markeringen en bij problemen ben je niet heel ver van huis. Zelf ben ik niet iemand met de bouw van een hinde, een zwangere berggeit ben ik ooit genoemd. Ik heb wel veel ervaring en vind het leuk om anderen met die kennis naar een hoger nivo te brengen zonder de gebruikelijke blessures. Zelf heb ik op die manier altijd loopmaatjes."

© Rinus Groen en Wil van Londen ism Redactie Loopkrant