Lopen in het donker

ImageNu de herfst zich van haar sterkste kant laat zien en Sinterklaas al bijna het land weer verlaat worden de dagen significant korter. Veel hardlopers zullen hun grootste hobby in de duisternis moeten beoefenen. Persoonlijk vind ik het maar niks. Sommigen vinden hardlopen in het donker juist prettig, omdat ze het gevoel krijgen dat het lopen lekkerder gaat.

Direct familieleden en anti-lopers zijn voornamelijk bezig met de veiligheid op de weg. Iets waar jij als loper vaak al niet meer bewust van bent. "Zorg je wel dat je goed zichtbaar bent schat! Doe je wel dat flitsende pak aan met dat knipperende lampje om je arm. Probeer je wel op de verlichte fietspaden te blijven? Mocht je de polder ingaan..loop je dan wel aan de linkerkant? Dan zie je de auto’s goed aankomen. Spring je wel tijdig opzij, schat? Ik vind het niet fijn als je alleen de weg op gaat. Zal ik meefietsen vanavond? " Doe je familie en jezelf een plezier en vraag met kerst een volledige veiligheidsset voor in het donker!!

Image

Lopen in het donker is niets voor mij. De wekelijkse duurloop door het bos op de enige vrije middag in de week valt door het tijdig donker worden binnenkort ook al in het water. Verder hoor ik al het hele jaar dat lopen met een hartslagmeter niet gezond is. De ‘gevoelige’ loopmaat  praat het hele jaar al over ‘lopen op gevoel’.  Luisteren naar je lichaam is beter dan domweg harder lopen omdat het metertje dit zegt. Nu het donker is wordt het wat moeilijker om op het horloge te kijken,  dus misschien wordt het nu eens tijd dat ik zijn tip op ga volgen. Als je denkt dat m’n loopmaat nu z’n mond dichthoudt dan heb je het goed mis.

Image

We lopen immers in deze tijd van het jaar ’s avonds in het donker zoals ik al schreef. Volgens hem kan hij zich nu nog beter focussen op zijn loop en ademhaling. Het geeft je blijkbaar vooral een beter gevoel omdat je tijdens de duisternis een slechter zicht en ook dieptezicht hebt. Bijgevolg is dat je precies het gevoel hebt dat je sneller gaat. M’n vrouwelijke loopmaat aan de linkerzijde kan juist erg genieten van de mooie sterrenhemel, een volle maan, een uitzicht op de stadslichtjes.. De duisternis zorgt volgens haar vooral voor een intimiteit: een gevoel van isolatie. Je voelt je als alleen op de wereld. Als loopmaat merk ik hier echter vrij weinig van als je het elke woensdagavond weer moet aanhoren.

Image

Ik vind het allemaal maar blabla. Lopen is lopen of het nu donker is of niet. Ik heb liever wat zicht om me heen. Geen gestuntel met stoeprandjes en kuiltjes in het wegdek. Tevens wil ik gezien worden. Dit in tegenstelling tot een aantal jaren geleden toen ik als beginneling juist in het donker ging lopen om niet gezien te worden. De moeilijkste stap voor een loper is de stap naar de voordeur. Met het gure weer en de donkere avonden op komst zal deze stap met de dag moeilijker worden, maar ik hou vol. Voor je het weet is de winter weer voorbij en kun je weer heerlijk klagen over het veel te warme weer!

© Redactie Loopkrant.nl