Het onmogelijke huwelijk tussen lopers en loopscholing

ImageTijdens de hardlooptraining ontstaat er nogal eens een lacherige sfeer als de trainer de loopscholing voor gaat doen. Zeker voor nieuwe lopers. Het ziet er toch eigenlijk heel vreemd uit. Opeens doen volwassen mensen die normaal netjes op kantoor zitten pogingen om benen en armen in de meest onnatuurlijke posities te krijgen. Hoeveel loopscholingstrauma’s dit niet wekelijk kost. En waarom doen we dit eigenlijk?

De skippings, tripplings, hakken-billen, de loopsprong en de pendelpas worden meestal braaf uitgevoerd, maar het nut wordt zelden begrepen. Vanuit lopersperspectief is ook het effect op prestaties discutabel. Want iedereen kent wel een snelle loper die niet in staat is tot een knie-hef. Over correct uitvoeren van oefeningen kan een compleet seizoen van ‘de leukste thuis’ zonder moeite worden gevuld. Jammer eigenlijk.

Zelfs tussen de trainers onderling bestaan er nog heftige discussies welke methode de juiste is. Meet regelmaat heeft de veelbesproken trainingstechnieken BK-methode en Pose-methode veel stof doen opwaaien in hardloopland. Welke methode uiteindelijk door je trainer wordt gekozen maakt eigenlijk nog niet eens uit. De uitleg is waar het omdraait. Tijdens de training wordt vaak te weinig of helemaal geen aandacht besteed aan de uitleg over ‘de zin en het nut’. Zo ontstaat er al snel zo’n sfeertje van ‘het zal wel ergens goed voor zijn’, ‘ach we zijn er nu toch’ en ‘als hij dat graag wil’. Dit leidt ertoe dat het alleen een kwestie van ‘vijf minuten plezier voor de trainer’ wordt. Dit is funest voor welke vorm van loopscholing dan ook.

Image

Loopkrant.nl denkt wel degelijk dat lopers een iets betere loper worden dankzij de loopscholing. Uitleg geven is één maar je kunt als loper natuurlijk ook zelf vragen waar die vreemde sprongetjes voor nodig zijn. De trainer heeft het vaak al moeilijk genoeg om boven al dat gezellige gekweb uit te komen. De uitleg duurt weer langer…waardoor je als loper weer staat te bibberen van de kou, gaat gapen of nog harder gaat kletsen om boven de trainer uit te komen…of omdat je eigenlijk gewoon de avond ervoor te weinig nachtrust hebt gehad. De opmerking ‘Ik heb het ook maar uit een boekje’ is ook zoiets.

Kom dit alles je bekent voor of ben je gewoon nieuwsgierig geworden of je het nog beter kunt doen vraag dan tijdens de eerstvolgende training eens aan je trainer om eens op jouw persoonlijke, natuurlijk sublieme, loopstijl te letten. Laat je vooral niet uit het veld slaan als de meest ingewikkelde benamingen op je afkomen. Trek gewoon een vreemde grimas en hij zal je vast begrepen. Direct weer een extra oefening voor tijdens het lopen.

© Redactie Loopkrant.nl