Wolderwijdloop: de ‘oudjes’ doen het goed

Bron Eekhofvideo.nl29 September 2007, het is weer de dag voor de Wolderwijdloop. De tweede loop in een reeks van vijf lopen welke worden georganiseerd door de actieve vereniging Loopgroep2000.  Ook dit jaar wordt de MMM zorgboerderij hiermee weer door de loopgroep gesponsord. Lopen voor het plezier, maar ook lopen voor een goed doel. Van elke inschrijving gaat 1 Euro naar de zorgboerderij.

Eigenlijk hebben we bij de Wolderwijdloop altijd een mooi zonnetje met veel wind. Dit jaar valt echter de regen zachtjes op ons neer, maar staat er gelukkig weinig wind. Perfect loopweer volgens Jan de omroeper. Veel zuurstof in de lucht. Bij aankomst eerst maar weer eens een praatje met Jan gemaakt. De altijd gezellige omroeper roept mijn naam al van verre door zijn megafoon. Harry komt zijn veteranentitel verdedigen. Ja, dat zou natuurlijk leuk zijn, maar in de auto zat ik al te denken aan Melchior. Melchior van der Pol is toch ook veteraan tegenwoordig? Behoort hij nu ook bij de “oude” mannenclub? En jaar hoor, inderdaad, Melchior beaamt dat hij 40 jaar is geworden. Dus dan weet je al dat je moet gaan voor de 2e plek. Verdedigen van de 1e plek is voor mij echt niet mogelijk. Heel even maar komt de vraag op waarom ik niet gewoon 50 ben. Bij Loopgroep2000 hebben ze sinds dit jaar ook een Veteranen 50+ klasse. Ze timmeren goed aan de weg met de verschillende klassementen. Zeker leuk voor de oudere lopers onder ons. Tijdens het warmlopen komen de eerste snelle lopers van de vijf kilometer binnen. Randy Hendriks als eerste. Randy wil echter nog een rondje lopen, maar krijgt tot zijn grote schrik te horen dat hij in plaats van de tien kilometer toch echt heeft meegedaan met de vijf kilometer loop.

Bron Eekhofvideo.nl
Foto genomen door Eekhof Video

We maken ons op voor de start van de tien. Niet te snel weggaan kreeg ik nog te horen van medeloper  Paul ten Hag alias “the Nike-man”. Jan de omroeper telt af. Ik mis toch eigenlijk wel de aftellende MMM’ers. Zitten natuurlijk ook liever uit de regen. Net zoals de meeste toeschouwers dit jaar. Bij het “startschot” gaan we op weg. Melchior gelijk weer op kop. Ik er achter aan. De rest erachter aan. Moet toch weer mijn best doen om de eerste kilometer niet in dezelfde fout te gaan. Eerst nog een rondje om de boerderij en dan op weg naar het water. Mijn klokje wordt op 3.35 bij de eerste kilometer ingedrukt. Gelukkig, niet te snel gegaan en nu op weg naar een vlakke loop.

Melchior kijkt af en toe nog even om, maar heeft al snel genoeg in de gaten dat we hem met z’n allen weer eens niet bij kunnen houden. Met een klein briesje in de rug vervolgen we onze kilometers langs het water. Het loopt lekker zo en mag van mij ook zo wel blijven. Lekker vlak en in een dusdanig tempo dat we een leuke eindtijd gaan lopen.

Bij het keerpunt komen we toch in ietswat tegenwind. Keerpunten zijn vaak leuk omdat je al je medelopers weer tegenkomt. Zo af en toe groeten we een bekende. We zien dat de ene loper wat frisser kijkt dan de andere, maar gelukkig is het geen Damloop temperatuur en zijn velen op weg naar een mooie tijd of zelfs een persoonlijk record. Met ietswat tegenwind laten we toch wat seconden liggen op kilometer zeven en acht. De laatste kilometer gaat nog wat afwaarts en kunnen we nog wat seconden goed maken om vervolgens onder enthousiast gejuich van het aanwezige publiek de finish in een mooie tijd te passeren. Als tweede van het hele veld. Als tweede bij de veteranen. En eigenlijk deden de veteranen het maar wat goed bij de Wolderwijdloop. De eerste vijf binnenkomende lopers waren 40 jaar en ouder. De “oudjes” komen dus nog goed mee kunnen we concluderen.

Bron Eekhofvideo.nl
Foto genomen door Eekhof Video

Het is onder het lopen niet droger geworden. Dus snel het MMM gebouw in om de natte kleren te verwisselen voor droge. Langzaam druppelen de andere lopers het gebouw binnen. Allen genietende van het sap en de koekjes die voor ons zijn klaargezet. Er wordt besloten om de prijsuitreiking te verhuizen van buiten naar binnen. Samen met Jaap Bakker dragen we het schavot naar binnen. We mogen het schavot niet alleen dragen, we mogen er ook nog op staan. Vele lopers worden weer blij gemaakt met de mooie en leuke prijzen die worden uitgereikt door Loopgroep2000. Ook de bewoners van de MMM boerderij worden zoals ieder jaar weer blij gemaakt. 400 Euro wordt in de vorm van een checque door burgemeester Gorter aan de bewoners gegeven.

Ondanks de regen en de ietswat matige opkomst mogen we toch weer terugkijken op een geslaagd evenement van Loopgroep2000. Ook dit jaar gaan we dus weer verheugd naar huis en kijken al weer uit naar de Herfstloop op 20 oktober 2007.

© Harry van ’t Veld – Nijkerk / http://www.loopgroep2000.nl