Kamiel Maase: Sneller dan ooit!

ImageZondag 21 oktober 2007. Een historische dag voor de Nederlandse marathon. In Amsterdam wist Kamiel Maase zijn eigen Nederlands record te verbeteren. In een schitterende en spannende race wist Kamiel tot 2.08.21 te komen.  Een geweldige tijd die nog nooit door een Nederlander is gelopen.

In bijna ideale omstandigheden liet de enige Nederlander, voor wie Afrikanen écht bang zijn, zien waarom hij als beducht tegenstander voor de Afrikanen geldt. De 2.08.21 is voor Nederlandse begrippen historisch snel. Natuurlijk, in het geweld van de Kenianen in Amsterdam ‘slechts’ goed voor een 9de plaats in de eindklassering, maar geen ollander die daar later nog aan zal denken. De komende jaren zal menig Nederlands looptalent op de lange afstand eerst zijn tanden moeten gaan zetten in het huzarenstukje dat Kamiel deze zondag in Amsterdam heeft laten zien. Kamiel liet natuurlijk ook zien dat 36 jaar geen enkele belemering is om nog écht heel hard te kunnen lopen. Maar Tergat en Haile hadden dat ‘ons’ natuurlijk ook al laten zien.

 Image

Over de finish aangekomen was duidelijk hoe diep Kamiel was gegaan. Met pijn en moeite toch maar snel weer op de benen gezet, want op zo’n moment dient het verhaal direct aan de Nationale pers verteld te worden. Met alle details.  De race van Kamiel was perfect opgebouwd. Eigen tempo gelopen en dus in de laatste kilometers vele mannen ingehaald.

Waarschijnlijk was dit de laatste échte marathon van het grootste loopwonder bij de mannen in Nederland. Met deze tijd heeft Kamiel natuurlijk nominatie voor de spelen op zak. Slechts een beetje vormbehoud is nodig om vast hotel en vliegtickets naar China (OS2008) definitief vast te zetten. Volgend jaar nog eenmaal alles eruit halen op de spelen, en daarna?

© Redactie Loopkrant.nl