Hoge Veluwe Loop 2007: Plezier voor iedereen

ImageZondag 7 oktober 2007. Eindelijk een échte mooie dag. Zeker voor hobby nummer 1: Hardlopen. Vele liefhebbers hadden gelukkig ook dit jaar weer de snelle schoenen aangetrokken. Op naar het Nationale Park de Hoge Veluwe. Voor alweer de derde Hoge Veluwe Loop in de historie. Was er voorgaande jaren sprake van een overweldigend deelnemersveld, ook dit jaar was het weer drukker dan druk. 

Met een kinderloop, 5km, 10km en een halve marathon voor iedereen voldoende keus. Gelukkig voor alle deelnemers werd er dit jaar gewoon op tijd gestart. Ondanks de enorme drukte en loopafstand tussen parkeerruimte en start (ruim 20 minuten), was iedereen dit jaar gewoon ruim op tijd van huis vertrokken. Wel zo handig voor de organisatie én voor je eigen adrenalinegehalte voor de start natuurlijk. Met gratis parkeren en een schappelijke prijs van 3,50 euro voor toeschouwers werd het door de organisatie vandaag natuurlijk wel heel aantrekkelijk gemaakt om van het natuurgebied te komen genieten. En om de zwoegende en ploeterende lopers te zien die zich een herfstdag toch iets anders hadden voorgesteld. Want 7 oktober 2007 was het met bijna 18 graden heerlijk nazomersweer. Ofwel gewoon het weer wat het de hele zomer is geweest.

Image

Op de tien kilometer werd een heuse strijd geleverd voor de ereplaatsen. Ruud van de Wal uit Apeldoorn ging hard weg, maar kon het strakke tempo dat hij de groep oplegde na vijf kilometer zelf helaas niet meer bijhouden. Melchior van de Pol (AV’34) en Gaby van Caulil (Ciko’66) gingen dus strijden om de winst. Gaby plaatste rond zes kilometer een lichte versnelling om de benen van Melchior te testen. Dit beviel Gaby zo goed dat hij met een Melchior op een aantal meters achterstand maar besloot om alleen door te lopen. Tot acht kilometer voor de finish bleef Melchior op de rug van Gaby kijken. De 25 meter achterstand wou maar niet kleiner worden. Melchior had het de laatste twee kilometers gehad met het almaar klimmende parcours. De continue oplopende weg naar de finish lag hem duidelijk niet. Redelijk onbedreigt ging Gaby van Caulil dus alleen op de finish af.  En Gaby werd dus uiteindelijk zonder tot het uiterste te zijn gedreven eerste op de tien kilometer. Achter hem een knappe tweede plaats voor Melchior van de Pol, gevolgd door Ruud van de Wal die vandaag ervaarde dat tien kilometer soms ook lang kan zijn.

Image

De Hoge Veluwe loop wordt gekenmerkt door een enorm breed deelnemersveld.  De laatste dame op de tien kilometer kwam binnen op net geen 74 minuten, maar loop je tussen de 55 en 70 minuten op een tien kilometer, dan loop je op de Hoge Veluwe loop gewoon nog midden in het veld. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een loop waar alleen maar snelle jongens en meisjes mee doen. Integendeel zelfs. Het karakter van de loop is lekker lopen en jezelf wellicht zien te verbazen. 

Ook Eugène Lekatompessy, een voor Loopkrant-lezers bekende naam, was vandaag van de partij. ’s Ochtends om 10 uur al vanuit Ede aanwezig op het park. Want  voor de kinderloop om elf uur wil je niet te laat komen. Daarna dus wel even wachten met het hele gezin tot de fanatiekste loper van het gezin zelf eindelijk mag starten. En Eugène ging vandaag wel heel lekker door het park, maar had naar eigen zeggen natuurlijk liever wel een persoonlijk record gelopen. Maar ja, het kan natuurlijk niet altijd harder gaan. Direct na de finish werd Eugène door zijn kinderen verrast met een speciale prijs. Twee in goudkleurig papier verpakte repen pure cholade. Voor de winnaar!

De halve marathon werd dit jaar eenvoudig gewonnen door Jay Sauer. Op gepaste afstand gevolgd door Niels Starring. Natuurlijk ook veel regionale lopers aanwezig op de halve marathon. Met dé verrassing natuurlijk de derde plaats voor Jannie Jonker (AV’34).  De hitte vandaag had geen grip gekregen op Jannie. Wel op heel veel andere lopers. Het parcours lag dan wel grotendeels onder een prachtig bomenlandschap en zorgde daarmee voor een heerlijke verkoeling. Echter op een nazomerse dag als vandaag werd het soms behoorlijk zweten in de stukken open vlakte waar de zon vol op je bol scheen. Voor de één was het parcours heerlijk: volop schaduw! Terwijl de ander verzucht om wat meer schaduw en een zuchtje wind. Hoe dan ook: iedere loper kwam weer met een grote smile op de finish af. Bij het zien van een bekende of familielid gingen de handen op elkaar en bij de lopers de handen in de lucht. 

Image

Met veel amusement op het grote veld rond het start/finish-gebied en het mooie weer werd de derde editie van de Hoge Veluwe Loop wederom een succes.  En de ‘ritmesectie’ van Outravez maakt dat de lopers van grote afstand al horen waar de finish is. En dreig je te wandelen vlak voor de muzikale klanken van Outravez, dan zorgen deze trommelkunstenaars met een speciaal dansje dat je ook de laatste 150 meter wel doorkomt.

© Redactie Loopkrant.nl