Herfst in Loenen

ImageZaterdag 13 oktober 2007: Na een week van internaionationale uitstapjes naar Keulen, Berlijn en zelfs Kenia nu weer een puur hardloopverhaal vanaf de Veluwe. Net als tijdens de Hoge Veluwe Loop van vorige week was het ook dit weekend weer prachtig zomersweer. De lopers konden dan ook genieten van de eerste herfstbladeren onder het genot van de laatste zonnestralen.

Op de halve marathon een leuk startveld met vooral regionale atleten. Bij de heren ging zoals verwacht Melchior ruim aan kop het eerste smalle bospad in om er na vijf kwartier weer uit te komen. Iets roder en bezweter, maar hij rende nog steeds net zo scherp over het asfalt op weg naar de finish. Daar waar Henk Borgmeijer hem stond op te wachten. Minutenlang introduceerde Henk iedere loper die voorbijsnelde. Elke loper kreeg zijn eigen bedankwoordje van deze grootse speaker. Ook bij het finishen van van de Pol zorgde een minutenlange intro ervoor dat het publiek de handen krachtige op elkaar zette. De eerste dames, Jannie  Jonker en Gerda van de Berg, liepen tot aan de laatste kilometer zoals in elke duurtraining ‘ gezellig’ naast elkaar. Maar blijkbaar konden ze het niet laten om toch aan het eind, opweg naar de finish, elkaar nog op de proef te stellen. Uiteindelijk was Janny die won!

Image

De tien kilometer starte dit jaar niet gelijktijdig met de halve, maar tien minuten later samen met de selecte groep op de vijf kilometer. Dit gaf wat onrust bij de toeschouwers en supporters kilometers van start-finish. " Ik miste volgens mij iemand? Welke afstand was dit nu?"  Al snel kwam Ruud van der Wal (AV’34) aangesneld.  Vlak daarachter Jelmer van Leeningen en Mark Groeneweg uit Dieren. De hele meute aan tien kilometerlopers volgden elkaar netjes op. Er werd niet geduwd en getrokken en ook de lopers voor de halve afstand kregen voldoende ruimte bij de eerste ‘ afsnijroute’ . Voor je het weet is de hele bus weer voorbij en keert de rust weer terug in het herfstachtige Loenen.

Image

Bij deze loop bleek maar weer hoe speciaal en bijzonder familiebanden zijn. Dennis en Bob Speelberg uit Deventer kennen deze mysterieuze krachten van de sport ook en liepen op de vijf kilometer gezamelijk naar een mooie tijd bij het binnenkomen en ontvangst nemen van de verdiende medaille. Johan Gorthorst kwam naar krap drie kwartier over de finish op de tien waar hij vrolijk door zijn 14-jarige dochter werd binnengeloodst. Terecht trots en vrolijk want Rosan Gorthorst (AV Veluwe) kwam als eerste dame op de halve afstand over de finish. Nog zo jong en toch al zo hard!

Image

Tot slot nog de eerdergenoemde ‘ Loenen-bokaal’ . Deze ging vandaag natuurlijk naar Gert Evers. Als snelste loper uit Loenen mag hij een heel jaar genieten van de extra aandacht die hoort bij deze ereprijs.

© Redactie Loopkrant.nl