Wereldrecord Marathon!

Archief Loopkrant (FBK mei 2007)Zondag 30 september 2007. Een historische dag. Met afstand dé dag die nog decennia lang genoemd zal worden. Wat bijna niemand voor mogelijk hield gebeurde toch: Haile Gebrselassie loopt de beste tijd ooit op een marathon gelopen. 2:04:26 is de tijd. Een fantasche tijd, gelopen door de atleet die al eerder tot onwaarschijnlijke prestaties in staat bleek.

Berlijn was de plaats waar Haile het wereldrecord, in handen van zijn eeuwige rivaal Paul Tergat (Kenia) werkelijk verpulverde. Was Paul Tergat ooit heel erg snel in Berlijn (2003) met 2.04.55. Haile liep op deze dag zonder ‘haas’ tot de streep maar liefst 29 seconden van de wereldtijd van Tergat af. 

De race van Haile liep zoals gepland. Met veel hazen werd de halve exact in het gewenste schema afgelegd. Een schema dat dus leidt via 1:02:29 op 21,1 kilometer. Na 30 kilometer verdwenen de hazen van het toneel. Toen moest Haile het werkelijk subliem vlak gelopen schema zien te consolideren. En dat deed hij. En hoe! Haile versnelde en liep  zelfs kilometers van 2.50 rond het 35 kilometer punt. Let op: omdat het zo bijzonder is herhalen we het gewoon. Haile liep dus kilometertijden van ver onder de 3 minuten per kilometer na 35 kilometer al in de benen te hebben. 

Archief Loopkrant (FBK mei 2007)

Een wereldrecord in de atletiek is altijd schitterend. Heel lang zal het wellicht niet meer duren of wereldrecords worden niet meer gebroken. Maar het record dat Haile vandaag in Berlijn wist neer te zetten is heel bijzonder. De klassieke marathonafstand spreekt wereldwijd enorm tot de verbeelding. En de tijd van Haile is zeer zeer scherp. Stiekem zagen wij ‘hollanders’ het natuurlijk al aankomen. Begin dit jaar in Hengelo was mister Haile al erg op dreef. 

Archief Loopkrant (FBK mei 2007)

Wellicht  was Haile wat getergd geraakt door zijn London marathon dit jaar. Maar hij wist dat hij nog één record moest én kon pakken. Nee, die 20 kilometer op de baan, eerder dit jaar was leuk. Ook heel goed. Maar de weg telt. De marathon telt. Haile kan nu stoppen. Op zijn hoogtepunt. Een hoogtepunt wat voorlopig geen enkele atleet zal kunnen benaderen.  Maar wellicht wil Haile nog een keer vlammen….Olympisch marathongoud lonkt wellicht. Maar eerst zal Haile nu gaan genieten. Het publiek in Duitsland werd door hem al uitbundig bedankt. Wij ‘loopfans’ hopen natuurlijk dat Haile Nederland nog niet is vergeten. Rotterdam biedt een mooie rondgang, bijna gemaakt voor Haile. Evenals Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Haile, laat ons wederom op het puntje van onze IKEA-stoel zitten… En die perfecte weersomstandigheden van Duitsland? Die zijn hier nog veel beter!

© Redactie Loopkrant.nl