Stip tot stip Trimloop Schalkhaar

ImageDe Profile Koos Riesewijk Midzomertrimloop heeft een vaste plek op de loopkalender van fervente trimmers. Dit jaar is het alweer de zesde keer dat deze midzomerloop in een professionele en prettige entourage in en om Schalkhaar gelopen kan worden. Deze zesde editie is extra speciaal, aangezien sportaccommodatie De Wijtenhorst voor de laatste keer als vertrekpunt fungeert.

Door de verhuizing van SV Schalkhaar naar De Horsterhoek is de trimloop éénmalig omgedoopt tot de Profile Koos Riesewijk STIP TOT STIP Trimloop. We vertrekken vanaf de middenstip op De Wijtenhorst en finishen op de middenstip van De Horsterhoek; het nieuwe complex, aan de andere kant van de Colmschaterstraatweg. De zesde editie alweer, ook voor mij is het de zesde keer dat ik aan deze loop meedoe. Meestal wordt de loop met warm weer gehouden. Ik herinner me de 1ste of 2de loop nog goed dat ik van de warmte (30 graden)  kippenvel kreeg; een bijzondere ervaring. En ook vorig jaar was het bijzonder met de onweersbui tijdens de start.

Na het inschrijven in een grote feesttent nabij het nieuwe sportcomplex, kleed ik me om in de nieuwe accommodatie. Ziet er allemaal goed uit. Er zijn bij deze plaatselijke loop veel Daventrianen aanwezig, dus veel bekende gezichten van de club. En wat een rood witte shirts zie ik allemaal. Gelukkig niet allemaal, Ton heeft een nieuw looppak aan en ziet er als een Italiaanse wielrenner uit. Na wat inlopen op het voetbalveld vertrekken we naar de Wijtenhorst. Hier is het al een drukte van belang. Nog wat inlopen rekken en strekken en is het klaar staan voor de start. Harrie ziet eruit of hij de tien kilometer al heeft gelopen, valt me op. Op de middenstip is de start om klokslag 14.30 uur.

Image

Achter twee motorrijders lopen we het voetbalveld af richting Colmschaterstraatweg. De dames Irene en Anita lopen net voor me en zijn in de buurt. Hans is en gaat er als een speer van door. Daar maar niet achteraan. Via de Oerdijk, Kolkmansweg en de Ganzeboomsweg gaat het voorbij het Haarhuis. We lopen dit keer wat meer door het dorp Schalkhaar heen. Bij de Koningin Wilhelminalaan gaat het de kant van de voormalige Westerberg kazerne op; hier slaan we links af de Frieswijkerweg op. Hans, die me achter opkomt met de fiets, maant me om het rustig aan te doen. Vandaag dus maar even niet. Ik loop achter Irene en Toon aan en krijg aansluiting met een mede Daventriaan met wie ik tot aan de school van Frieswijk oploop. 

Tip voor de organisatie: net voor de waterdijk kun je het bospad in om vervolgens de Waterdijk af te lopen en het parcours tot exact tien kilometer te brengen. Het landgoed Frieswijk is overigens ook een mooi stukje natuur. Kwalitatief loopt je hier in een ietwat meer rustieke bosrijke omgeving, dan bijvoorbeeld langs de N348. Ik kan hem niet meer bij benen en ga mijn eigen ritme lopen. De eerste vijf kilometers gaan in 22:08. Bij de drinkpost gooi ik twee bekertjes water over mijn hoofd. Wat een heerlijke afkoeling is dat. Op het stuk langs de N348 loop je pal in de zon en het is er behoorlijk warm. Ik sluit desalniettemin bij Toon aan en we lopen naar de Spanjaardsdijk. Hier gaat opnieuw richting Schalkhaar. Na de rotonde slaan we een zandweggetje in om al slingerend bij het Overijssels kanaal te komen. Dit stuk hierna toe is bloedheet en ik voel plots een duffe pijn in mijn hoofd opkomen. Teveel inspanning?

Image

Het gas gooi ik er maar wat van af. Het is stuivertje wisselen met vier verschillende lopers, die elkaar elk afwisselen in het voorop lopen. Zo komen we uiteindelijk langs het kanaal te lopen. Hier is gelukkig schaduw en dat komt goed uit, want ik ben aardig verhit geraakt. De Forerunner geeft acht kilometer aan, dus nog een paar kilometers. Volhouden dus! Bij de brug lopen we de Oerdijk op en na de manege is het links af naar het nieuwe sportcomplex van SV Schalkhaar. Voor de tribune staan heel wat mensen. Gerrie is er ook bij en moedigt me aan. Nog een paar meter. Ik finish even later in 43:35. In een gemiddelde van 13,4km p/u en ben effe helemaal stuk. Met het collectors item T-shirt met het eenmalige Stip tot Stip loop embleem erop aan gaat het huiswaarts. Het is goed geweest voor vandaag.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl