Keienmeeting 2007: Wie was er niet?

ImageZaterdag 4 augustus 2007. Mooi weer. Misschien wel te mooi weer. Dus ook wij hadden geen excuus om dit jaar eens niet te gaan kijken. Lekker gemaakt door het sterke internationale startveld en de gezonde nieuwsgierigheid naar de nieuwe mondo atletiekbaan gingen wij richting Uden. Om dit keer als toeschouwers de Keienmeeting van 2007 eens van heel dichtbij mee te maken.

Aangekomen bij sportpark ‘De Kuip’ bleek direct dat wij niet de enige belangstellenden waren. De organisatie had zowaar een klein leger aan verkeersregelaars op de been gebracht om al het met de auto komende verkeer in goede banen te leiden. Naast veel auto’s viel ons natuurlijk nog twee andere dingen op. De enorme hoeveelheid fietsen en de vele tenten voor de ingang. 

Image

De Keienmeeting is een atletiekwedstrijd met een lange traditie. De laatste jaren is deze wedstrijd onderdeel geworden van het nationale baancircuit. Dit is een verzameling baanwedstrijden met een overall klassement. De charme van de Keienmeeting was altijd dat top- en breedtesport hand in hand gingen. Dit verklaarde dan ook altijd de enorme deelnemersaantallen op met name de middenafstandnummers. Dit jaar, 2007, was iets meer nadruk gelegd op échte topatleten. Dus veel aankondigingen in de pers met klinkende namen, WR-limietpogingen om atletiekminded Nederland naar Uden te lokken. Een blik op orginele van gewapend beton gemaakte tribune liet zien dat er inderdaad veel toeschouwers richting Uden waren gekomen. Op de verse, net opgedroogde, nieuwe blauwe mondo baan gingen Nederlands beste atleten van dit moment met elkaar de strijd aan. Voor de échte Nederlandse toppers had de organisatie voor sterke buitenlandse tegenstand gezorgd.

Image

De mooiste prestaties van de dag is moeilijk aan te geven. Maar Dennis Licht liep met een nieuw PR (8.48) een zeer sterke steeple race. Uitgeput was hij niet, want 2 uur later mocht Dennis de snelste serie van de 5000m ‘hazen’.  Deze 5000m werd een schitterende race met een hoofdrol voor Ennati El Idrissi Aziz die in een mooie tijd van 13:24 als eerste over de finish kwam. Volgens ons had hij wel harder gekund, als hij niet 5 seconden voor de start nog: zijn horloge en sieraden had afgedaan, T-Shirt al aan had gehad en belangrijkste zijn schoenen (spikes) al aan zou hebben gehad. Achter deze loper uit Marokko vocht Boaz Cheboiywo uit Kenia heel lang en hard om bij te blijven. Schitterende race met tijden die niet vaak in Nederland worden gelopen.

Image

De 800m dames werd een snelle race met een mooie klassering voor José van der Veen (2.05) uit Den Haag. Normaal is 2.05 goed voor winst, maar vandaag werd José slechts 6de met deze tijd. De nieuwe blauwe mondo baan heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op iedereen die graag op de baan een wedstrijd loopt. Dus wie volgend jaar een wedstrijd in het voor-, hoofd-of na-programma wil lopen en de zomervakantie net even anders inboekt in de agenda kan ook de strijd aangaan om dé troffee van de meeting: een échte kei.

© Redactie Loopkrant.nl