Fröbelloop Beekbergen

Image"frö·be·len (onov.ww.) 1 vrijblijvend bezig zijn => knutselen"  Dit is wat er in de dikke van dale staat. Atletiekvereniging AV Veluwe organiseerde op dinsdag 7 augustus op campingterrein de Hertenhorst in Beekbergen (Gelderland) de derde Fröbelloop. Een loop speciaal voor de kleinsten onder ons. Alle kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar mochten aan de start verschijnen. Helaas…

Na een volle vakantieweek knutselen (lees fröbelen) was het moment eindelijk daar. De beentjes mochten van de vloer. Op alledaagse top40-muziek werden de kids, samen met de ouderen, in samenwerking met het activiteitenteam Hertenhorst op deze zonnige dinsdagmiddag klaargestoomd voor een rondje over de camping. Voor de oudste categorie zelfs twee volle ronden. Paps, mams, opa’s en oma’s mochten alleen maar toekijken hoe hun schattige kindertjes met startnummer en al werden weggeschoten. Bij de finish stond de grote wedstrijdklok hun alweer op te wachten. Jaja, een echte wedstrijd opa!

Image

3-jarige Ellen van Kasteren vond het startschot en alle aandacht die ze kreeg toch wel erg veel van het goede. Gelukkig stond haar papa klaar voor de nodige begeleiding waarna ze zeer sterk en vol goede moed op pad ging voor haar ronde van 1000 meter. Ja, 1000 meter klinkt toch weer meer dan 1 kilometer!Op de twee kilometer was de strijd al snel bepaald. De jongens zouden winnen van de meisjes. Meer omdat de meiden vandaag op deze langste afstand verstek hebben laten gaan. Zij kozen, zeer slim, voor verkoeling in het plaatselijke zwembad.

Image 

In het totale gezelschap slechts drie meiden, maar wat liepen ze sterk (Nathalie en Marijke). Marijke Hoekstra uit Friesland mag met haar tijd van zo rond de 4.30 zeer content zijn. Nelleke Evers van de organisatie schrok hier toch wel even van:"Ik moet daarvoor echt behoorlijk doorlopen!" En zij was zeker niet de enige die dit riep.

Bij de jongens liep Tonnie Stouten zich de longen uit het lijf. Niet als deelnemer, hij viel net buiten de leeftijdsklasse, maar als voorloper zorgde hij er voor dat overal luid werd geapplaudiseerd. Uiteindelijk was het de oudste in het gezelschap Bo-Gyj Otten (11) uit Nijmegen die dankzij zijn persoonlijke warming-up van zijn moeder met de overwinning naar huis mocht  gaan. Jordy van de Kamp (10) Arnhem zat er vlak achter. Na tien minuten was iedereen weer terug bij af en zagen de kopjes wat roder dan enkel minuten daarvoor.

Image

Ook kleine Ellen, Robin, Taco, Vincent, Victor, Florian, Roy en Jack waren het gelukt. Bij de prijsuitreiking bleef het nog lang spannend. Wie had gewonnen en mocht naar de tafel. Nelleke Evers zat zeer geconcentreerd achter de tafel in de tent de uiteindelijke uitslag te noteren. Voornamen, achternamen en tijden. Het leek wel alsof alles duizelde door haar hoofd. Blijkbaar had één van de jongens per ongeluk of express een extra ronde gelopen?! Naast lopers uit de regio zoals Apeldoorn en Arnhem was er ook voldoende animo uit de rest van het land, zoals IJmuiden, Den Haag en Tzum. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht ondanks de kleine versprekingen en typfoutjes.

Image

Als slotact mocht elke deelnemer in volgorde van binnenkomst een prijs uitkiezen van de prijzentafel. En dat waren niet zomaar wat presentjes. Geen potloden of krijtjes. Nee, hier werd met digitale camera’s, stopwatches, spiksplinternieuwe merkbidons, coole sporttassen en MP3-houders gesmeten. Robin van AV’34 uit Apeldoorn liet trots aan iedereen die het maar wilde zien zijn allernieuwste aanwinst  zien: een digitale camera met aansluiting voor op de pc…en dat helemaal voor zichzelf! Helaas was de opkomst dit jaar, mogelijk door het klammige weer, wat teleurstellend. Voor de volwassen lopers die zaterdag 11 augustus aan de start zullen staan bij de jaarlijkse Runnersworldloop in Apeldoorn-Maten een geluk bij een ongeluk: veel kinderprijzen zijn overgebleven!?

© Redactie Loopkrant.nl