Diereninnoodloop

ImageHonden die al tijden zwerven, honden die vastgebonden worden achtergelaten etc.. Als loper in Nederland zul je dit soort taferelen niet zo snel aantreffen behalve misschien tijdens de zomerperiode waarbij de hond bij het zien van de tentstokken gewoontegetrouw direct het hazepad kiest. Écht dierenleed  komt natuurlijk ook in Nederland voor. Maar niet direct zichtbaar.

In landen zoals Griekenland, Spanje en Venezuela zie je dierenverwaarlozing wel direct al op straat. Apeldoorner Mark Erwin Vos kon dit niet langer meer aanzien. In Nederland zegde hij zijn baan op, zocht en vond sponsoren, regelde hulpgoederen en ging van start. Niet alleen in Venezuela is Mark Erwin middels de stichting Dierenhulp actief, maar ook in Spanje, Griekenland en de Antillen lopen projecten waarbij asiels met goederen en financiën worden gesteund. Zo is er een netwerk van buitenlandse asielen ontstaan die samenwerken. Met slechts één doel voor ogen: het verbeteren van het leefklimaat van deze dieren. Om deze moedige mensen financiëel te steunen organiseert Atletiekvereniging Veluwe op 30 september de Diereninnoodloop in Apeldoorn. De opbrengst van de inschrijving komt geheel ten goede aan Stichting Dierenhulp Venezuela.

Image

De echte dierenvriend zal zich direct voor dit geweldige iniatief inschrijven. Een loper, wel of geen liefhebber van wilde beesten, zal zich eerst tweemaal achter de oren krabben. Lopen er dan ook van die gevaarlijke honden mee, die in m’n kuiten bijten als ik voorbijstorm? Wie kent niet de anekdotes zoals: "Een grote hond kwam vanaf een oprit rechtstreeks naar mij toe gesprint en iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niets van honden moet hebben. Omdat ik dacht dat de hond mij zou aanvallen begon ik keihard te gillen en liep van schrik van de stoep richting straat. Vlak voor me kwam de hond gelukkig tot stilstand omdat het baasje inmiddels wakker was geschrokken van mijn gegil. Ahum, ik zal niet herhalen wat ik meneer heb toegeschreeuwd want daar lusten de honden geen brood van…"

Ben jij zo’n loper die bij het zien van een hondenbezitter direct drie blokjes omloopt? Niet omdat je bang bent voor dat kleine teckeltje, want dat zul je nooit en te nimmer toegeven. Een watje ben je niet. Echter die befaamde opmerking van de bezitter zelf:"Hij doet niets" of nog erger "Dat doet hij anders nooit!" Nou honden lopen ook nooit weg bij een baasje, maar hoe vaak zie je het niet gebeuren dat een meisje met tranende oogjes foto’s van haar weggelopen hond op de lantaarnpalen plakt?

Image

Even terugkomend op de Diereninnoodloop. Loop mee, geef de stichting een extra zakcentje. De honden zullen het naar hun zin hebben en zullen zeer zeker niet bij hun baasje weglopen. Uit interne woede en frustaties zullen ze niet achter jouw kauwgomballenbenen aansprinten in de hoop dat jij ze meeneemt.  Iedereen die normaal trouw loopt met zijn eigen viervoeter, kan zich nu eens meten met andere lopers en hun viervoetige vrienden. Dus als een normale duo-loop met je twee-voetige partner altijd in een deceptie eindigt, is er nu een kans om eens een wedstrijd te doen met je loopvriend die nooit klaagt over te snel of te langzaam lopen. Alhoewel?

Ook niet hondenbezitters zijn natuurlijk welkom om mee te lopen. En iedere loper die een beetje voorzichtig is met lopen en honden: loslopende honden worden op deze dag door de organisatie niet gewaardeerd. Als je snel bent met inschrijven kun je zelfs nog kans maken op een leuk presentje. De eerste 50 inschrijvers krijgen namelijk een paraplu in de vorm van een tulp. Hoe Nederlandser kan het in ons koude kikkerlandje. Als je verkleedt als dier aan de start staat is het na afloop ook nog dubbele pret, want het volgende staat vermeld op de site van de organisatie:"Iedere deelnemer zowel hond als mens krijgt een leuke attentie, beschikbaar gesteld door Vitakraft en Puma." Grijp deze kans en schrijf je nu in!

© Redactie Loopkrant.nl