Als je elke week training geeft ga je vaak over op de automatische piloot wat oefeningen betreft. Vooral als het niet je beroep is kan je dan wel een steuntje in de rug gebruiken. Dit is de reden van Bea Splinter en Siebe Turksma geweest om een bestaand cursusboek te herschrijven met als extraatje een aanhangsel vol met oefeningen en uitgebreide fotoshoots. In eerste instantie puur uit hobby..
Voor Bea is lopen een lifestyle geworden, waar ze niet gemakkelijk meer zonder kan en wil. "Ontspanning en inspanning tegelijk en buiten in de natuur dat is toch fantastisch! Een leven zonder lopen zou heel vreemd zijn. Ik ben begonnen zo’n 20 jaar geleden in een trimgroep die door een subtop-atleet geleid werd die bij de gemeente werkte en zo zijn hobby kon uitdragen. Toen hij stopte met training geven heb ik dat samen met een andere loper overgenomen en vijf jaar gedaan. Na eerst de Trainer Loopgroepen (TLG) cursus bij de KNAU (Atletiekunie) te hebben gevolgd. Daarna ben ik gaan training geven op de atletiekclub waar ik inmiddels lid was geworden omdat ik een marathon wilde gaan lopen.
Omdat ik het al weer zoveel jaren doe ben ik er helemaal aangewend om er tijd aan te besteden en mis ik het als ik bijvoorbeeld een keer moet vergaderen voor mijn werk. Lopen is meer dan alleen maar sporten: doordat ik in een groep loop zijn de sociale contacten ook heel belangrijk voor mij en de gezelligheid die mis ik wanneer ik een keer alleen loop. Ik loop nog steeds graag, maar minder fanatiek als de eerste tien jaar." Gemiddeld toch nog nog drie keer per week. Dit alles naast haar baan als fysiotherapeute.
Voor Siebe blijkt de eerste vraag die we hem stelde al direct problemen op te leveren. "Wanneer ik ben begonnen? Dat weet ik niet meer. Ik heb het altijd leuk gevonden. Er brak een serieuzere fase aan toen ik lid werd van de Gooise Atletiek Club (GAC) in Hilversum. Ik denk zo’n jaar of 15 geleden. Na een paar jaar heb ik de interne trainerscursus gevolgd, gevolgd door de Trainer Loopgroepen (TLG) van de KNAU, Trainer Coach B en de specialisatie MILA (Midden en Lange Afstand). Fanatiek loop ik wel, maar doordat ik vaak op reis ben komt er vaak niet zoveel van als ik zou willen. Lopen speelt een belangrijke rol, maar een paar weken zonder is ook geen probleem. Op reis neem ik meestal schoenen mee. Als ik een doel heb, bijvoorbeeld een mooie marathon op een spannende locatie, dan word ik tijdelijk fanatiek en kun je me midden in de nacht nog een rondje zien lopen.
Wekelijks zijn vele lopers weer op pad voor hun social talk, tempotraining of wedstrijdritme. Hoe zien jullie wekelijkse hardlooptrainingen eruit? Siebe: "Ik heb geen standaardindeling. Het hangt van de beschikbare tijd, mijn doelen en mijn humeur af. Wel wissel ik trainingsvormen af. Ik heb, behalve wanneer ze heel hard nodig zijn, een broertje dood aan lange duurlopen. Bea: "Zondag een duurloopje met mijn man samen of een wedstrijdje. Dinsdag en zaterdag geef ik training op de atletiekverniging GAC Hilversum. Dit doe ik samen met een andere trainer zodat ik om de week zelf lekker kan lopen. De ene training is duurloop de andere vaartspel. Vooral vaartspel vind ik een uitdaging om in elkaar te zetten en te geven. Vooral als het ‘klopt’ van het begin tot het eind!
Naast dat Bea en Siebe zelf lopers én trainers zijn hebben ze sinds kort ook gewaagd aan een heus boekwerk. "Op de GAC was al jaren een interne trainerscursus, wat uniek was in Nederland. Echter ging diegene die de cursus gaf ermee stoppen. Het leek ons leuk om dat over te nemen. We zijn begonnen het cursusboek te herschrijven en het leek ons leuk er een aanhangsel bij te doen met oefeningen: het oefeningenboek. Ik ben als fysiotherapeute beroepsmatig geïnteresseerd en Siebe is iemand die alles helemaal uitpluist naar de huidige wetenschappelijke kennis. Dit heeft vijf keer dienst gedaan en is steeds weer verbeterd en aangevuld. Juist oefeningen speciaal voor het hardlopen leek ons iets waar iedere trainer blij mee zou zijn en in zijn kast moet hebben als naslagwerk. Dus vandaar de uitgave van dit boekwerk met de toepasselijke naam Complete oefenstof voor hardlopers"
Jullie zeggen dat het boek vooral is bedoeld voor looptrainers die inspiratie zoeken. Heeft een individuele loper dan ook wat aan dit boek? Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen:"Oefeningen leren uit een boekje is zo saai’" Bea: "Als je erg gedisciplineerd bent wel, maar ik weet ook vanuit mijn werk, dat het moeilijk is om zelf oefeningen te doen. Onze trainers die allemaal dit oefeningenboek hebben ( weliswaar de oude versie) gebruiken het als naslagwerk en daar is het ook voor bedoeld. Als je elke week training geeft ga je vaak op de automatische piloot wat oefeningen betreft. Vooral als het niet je beroep is kan je dan wel een steuntje in de rug gebruiken als dit boek. Het bijzondere aan dit boek is dat het is geschreven voor trainers door trainers en dat over elke oefening is nagedacht of de oefening wel zinvol was voor het hardlopen en hoe de oefening dan het beste uitgevoerd kon worden." Siebe: "Het zijn dus alleen oefeningen. Geen informatie over schoenen, kleding, schema’s etc."
Tot slot nog een laatste korte vraag aan deze twee enthousiaste lopers. Wat zijn de eerste reacties op jullie boek? Bea: Daar kijken we gespannen naar uit! Leuk dat we ons verhaal mogen vertellen. Ook wij zijn niet-commercieel en doen dit uit hobby. Maar doen het met zoveel plezier dat er alweer vervolgboekjes op de planning staan. Nu voor de zelfstandige loper. Korte boekjes die hem/haar helpen om zonder trainer blessurevrij toch tot een prestatie te komen.
Note: Meer informatie over het boek staat op Lulu.com (Uitgever: NebbiLibro)
© Redactie Loopkrant ism Bea Splinter en Siebe Turksma