Webloglopers Unite!

Bron: Julie MestdaghWellicht al opgevallen op het digitale netwerk: steeds meer lopers gaan schrijven en schrijvers gaan lopen. Of wij Nederlanders hierin vooruitstrevend zijn? Helaas, de Belgen zijn ons Hollanders echter al jaren voor. Mario, het marathonmanneke, is de rode draad in dit geheel. Zijn droom: zoveel mogelijk lopende bloggers bijeen krijgen in Eindhoven op 14 oktober 2007.

Naast een groot aantal lopers in Eindhoven gaat Mario met deze groep op deze dag in oktober tevens lopen ten voordele van Make a wish foundation. Een organisatie die geld inzamelt om de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte uit te laten komen.

Begin 2005 begon Mario enigzins twijfelend met zijn eigen blog en net als zoveel andere lopers is het in het begin puur vastleggen van je eigen trainingsschema en hoe het liep of waarom het juist niet liep. Je vermoedt dan nog niet dat iemand überhaupt jouw nieuwtjes gaat lezen. Veelal blijkt dit ook de bittere waarheid. Sites gaan als sneeuw voor de zon weer onder. Echter voor marathonmanneke, ofwel Coach Mario, liep dit echter anders. Binnen no-time steeg het bezoekersaantal explosief. Hoe doet hij dit zul je denken? Als redactie dachten wij hetzelfde vandaar dat we steeksproefsgewijs alle verhalen hebben doorspit. En we constateerde uiteindelijk een duidelijke trend…

De eerste berichtgevingen starten vrijwel meteen met de kleine smoesjes waarom hij alweer een tijdje niets heeft geschreven. "Maandag de wekelijkse rustdag en dinsdag ben ik niet naar de training geweest." Een tijdje later volgt het volgende excuus’. "De site is er twee dagen uit geweest, want de computer moest eens grondig worden opgepoetst en herinstalleerd. Daarom had ik geen tijd om een blogje te schrijven." Op een gegeven moment komt Mario erachter dat zijn blog veelvuldig gelezen wordt en hoopt hij op wat nuttige informatie wat betreft vakantielocaties. Zijn daar bijvoorbeeld aantrekkelijk trainingsaccommodaties of is het alleen maar prut met veel te veel toeristen? "Tussen het lopen door heb ik ook nog een reisje geboekt voor in de zomer, naar Playa d’Aro…. Als iemand wat informatie heeft van bezienswaardigheden daar of ander zaken dan mag je me dat altijd laten weten."

Bron: Julie Mestdagh

De eerste reacties van bezoekers volgen en daar moet natuurlijk op gereageerd worden. Ook de diverse blogs van de bezoekers zullen afgestruind gaan worden. Voordat je het weet zit je uren achter de computer en verlies je aanzienlijk aan de benodigde nachtrust. "Ik zei schit schit…. woensdag niet getraind en nu in slaap gevallen. Dat kan toch niet. Ik heb direct mijn spullen aangetrokken en ben nog anderhalf uur gaan lopen".

De vrouw des huizes is het ondertussen ongelooflijk beu dat er zoveel wordt gechat en geblogd dat ze eisen gaat stellen aan het opgestelde hardloopschema van Mario. "Ik heb de rustdag van maandag naar zondag verschoven, omdat het vrouwke liever had dat ik gezellig thuis mee aan de ontbijttafel zat." Na maanden ploeteren is het coach Mario ondertussen toch gelukt om ook het thuisfront in de hardloopschoenen te krijgen. Ieder voordeel heb z’n nadeel en dit signaleerde ook Mario en schreef erover op zijn blog. De omschakeling in het huishouden kent z’n nadelen. "Vandaag wist ik dat ik thuis zou moeten blijven van de training, want mijn moeder kon ’s avonds niet bij ons Femke blijven en mijn vrouwke zei ‘Thuis blijven gij, ik ga naar de training!’. Ik vind het nog altijd geweldig dat mijn vrouwke en dochter beginnen te lopen, maar nu moet ik al eens thuis blijven en vroeger had ik vrij spel."

Bron: Julie Mestdagh

In 2006 begint de site van Mario zo goed te lopen dat hij weinig tijd overhoudt voor het schrijven van zijn eigen blogskes. Een grote groep lopers wil graag een schema van hem ontvangen zodat ze samen naar een mooie loop of marathon kunnen trainen. "Het is al een paar dagen geleden dat ik nog heb geschreven terwijl ik al vele uren achter de computer gezeten heb. Het was een echte toeloop om een schema en ik heb er nog vier die moeten gemaakt worden, maar die zullen het in het weekeinde wel krijgen. Dus gene paniek. Ik ben jullie niet vergeten, maar ik moet zo tussendoor ook nog ééns gaan lopen anders ga ik jullie niet meer volgen."

Als coach leest Mario nu bijna elke dag vele blogs van lopers die trainen met schema’s van hem, maar hij kan het niet meer uit elkaar houden. Wie traint nu eigenlijk voor wat? Hij is het spoor duister en beseft dat er wat dient te gebeuren. En zo ontstond samen met Julie en Ruthje de site http://webloglopers.skynetblogs.be/ met de kenmerkende binnenkomer ‘Webloglopers Unite!’. Het verzamelpunt voor niet zomaar een marathon, maar dé weblogmarathon in Eindhoven. Iedereen traint voor hetzelfde persoonlijke en goede doel. Een groep van ondertussen een 65-tal personen van over heel Vlaanderen én Nederland die dag in dag uit alleen de trainingen afwerken, maar die elkaar wel steunen via de blog. Op zaterdag 5 augustus 2006 organiseerde zij al de tweede internationale weblogloop. Op deze manier is een echte vriendengroep ontstaan.

Bron: Ronald Meijer

Als webloglopers gaan ze nu in Eindhoven lopen ten voordele van Make a wish foundation. Een organisatie die geld inzamelt om de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte uit te laten komen. Een deel van het geld wordt gebruikt voor Belgische kindjes, een deel van het geld voor Nederlandse kindjes. Nu al is begonnen met het inzamelen van veel geld voor dit fantastische initiatief met uiteindelijk als topppunt het evenement in Eindhoven op 14 oktober 2007. Het marathonmanneke Mario zal op 24 juni in Zulte een creatieve act vertonen door in Zulte bijna vier kilometer achterwaarts te lopen. Jaja, je leest het goed achterwaarts. Trouw loopmaatje Julie Mestdagh zal hem daarbij ondersteunen en zal daarbij zijn ogen zijn. Later meer hierover op Loopkrant.nl.

Ben jij een sportieve vrouw of man met het hart op de juiste plaats en wil je deze bijzondere lopers helpen? Ga dan nu naar http://webloglopers.skynetblogs.be/ en steun dit sportieve festijn.

© Redactie Loopkrant.nl