Steunpunt Harderwijk

ImageJa het was zover. Ik ging mijn eerste vijf kilometer lopen bij de Loopgroep2000. Na de training van afgelopen acht weken dacht ik er wel klaar voor te zijn en ja hoor was ik ook wel maar het weer dat heb je niet altijd in de hand. Het was de dag ervoor erg nat geweest in de avond en ja op zaterdagmorgen de zon er weer bij. Uiteindelijk werd het al erg benauwd weer.

Half elf was de start gepland dus op tijd de auto in en vertrokken naar de carpool parkeerplaats in Nunspeet aan de A28 afslag Epe. Daar aangekomen liepen er ook al een aantal mensen rond. Ook wachtend op hun eerste vijf kilometer. En zo zie je maar ik kwam voor het eerst bij hun lopen en toch heb je gelijk een band met die mensen. Hardlopen verbroederd lijkt het wel. Je bent bezig met een en hetzelfde doel dus ja één grote familie zijn we.

Na een aantal adviezen van de redactie van Loopkrant.nl werd er warmgelopen en wat rek- en strekoefeningen gedaan. Leuk dat jullie er  waren! Dan het wachten op het startsein om werkelijk te gaan beginnen aan de afloop vijf kilometer. Het ging prima. Het was licht oplopend parcours, maar je weet als je naar boven gaat je op de terugweg ook weer naar beneden mag lopen.

Image

Ik kwam al snel in m’n ritme te zitten en liep lekker op me gemakje, want te snel van start heeft me is me al eens opgebroken. Maar nu me niet gek laten maken en gewoon m’n eigen ding gedaan. Tot aan het keerpunt waar we water kregen ging het goed en een paar slokken water. Dat was lekker, want de zon was al wel erg warm en het werd benauwder. Ik had het gevoel m’n warmte niet kwijt te kunnen, dus ja het ging niet echt lekker meer.

Maar gewoon doorgaan en niet bij de pakken neerzitten. Je kunt jezelf moed in praten,   maar het wilde helemaal niet. Snel een pufje genomen en het duurde even voor de werking er was. Proberen te blijven lopen: zei ik tegen mezelf. Al dribbel je maar. Langzaamaan ging het weer. Nu liep ik onder de bomen en daar was het wat koeler, maar nee het wilde niet. We gaan echter door richting de finish.Deze is er ook voor mij, dus lekker op me gemakje doorgelopen. Het ging weer redelijk goed. Nog een paar bochtjes werd me gezegd, dus je bent er bijna.

Image

Na een paar bochtjes stonden in de verte de lopers die  hun eerste vijf kilometer gelopen hebben en de gevorderde lopers die al eerder hun doel bereikt hadden. Aamen met de toegestroomde supporters de andere lopers op te wachten. Met een luid applaus ging ik ook de denkbeeldige finishlijn over. Het was me weer gelukt. Weer een  vijf kilometer  op mijn lijstje en het voelt  goed. Trots als een pauw weer met een medaille om me nek met het opschrift "gefeliciteerd met u eerst vijf kilometer". Oke, eerlijkheid gebied me te zeggen: het was niet mijn eerste vijf kilometer. De tijd was niet super, maar voor mij was het een overwinning na een poos te hebben gesukkeld met de gezondheid. Kan het nog?? Nu gaan we weer verder. We gaan weer proberen een uur achter elkaar te lopen en ook dat gaat me lukken.

Ik wil Henk Mentink en Wim Schutte bedanken voor de leuke trainingen in Ermelo. Jullie zijn motivators en maken het lopen niet tot een kunst maar een leuke hobby. En natuurlijk de redactie  van Loopkrant.nl bedankt, want elke keer die leuke verhalen met de fotoverslagen en de  videoverslagen dat is toppie. Natuurlijk ook alle schrijvers van verhaaltjes bedankt. Niets is leuker dan de ervaringen van je medelopers te lezen.

© Willem van de Bunte – Harderwijk