Prestaties van formaat!

ImageZaterdag 9 juni 2007. We zijn op een nog wat verlaten carpoolplaats. Ergens langs de A28, ter hoogte van Nunspeet. We kijken op ons horloge. Hier zouden ze toch ergens moeten starten? Dan komen ineens van alle kanten auto’s en fietsers aan. Al gauw is de parkeerplaats veel te klein en wordt de berm gevuld met auto’s. Om ons heen zien we veel gespannen gezichten.

Hier gaat deze ochtend iets speciaals gebeuren…Speciaal en bijzonder wordt het zeker op deze zonnige zaterdag in juni. Ervaren lopers zouden het bijna vergeten, maar de ongeveer 35 lopers gaan dé dag van 2007 beleven. Aflopen. Of voor niet ingewijden: Na acht weken noeste training is het examendag. Deze ochtend wacht de felbegeerde medaille voor iedereen die de vijf kilometer voltooid.

Het parcours is simpel. Een stuk fietspad waar exact 2,5 kilometer is afgemeten. Daar wacht het keerpunt. Terugkomen bij de start betekent dat de ultieme overwinning is behaald. Namelijk die op jezelf, door te bewijzen dat je nu écht kan lopen. Vlak voor de start neemt loopgoeroe Henk Mentink de groep nog even mee voor een korte warming-up. Tevens geeft Henk de laatste tips en trucs voor iedereen om weer gezond terug te komen.

Image

Het is warm. Na het startschot komt de zon echter pas goed door, waardoor de temperatuur tot een bijna onaangename hoogte stijgt. Vol goede moed gaan alle lopers en loopsters van start. Tot onze verbazing wordt het echter nog steeds drukker en drukker bij de finishlocatie. Familie, vrienden, maar ook lopers van gevorderde loopgroepen verzamelen zich rond het finishgebied. Vele hebben bloemen meegenomen. Maar  het tastbare bewijs van volhouden en doorzettingsvermogen wordt door de trainers Alie en Henk Mentink direct aan de lopers overhandigd: een medaille. Uithijgen gebeurt vandaag alleen met de medaille om de nek. Voel je ook snel weer fitter.

Image

De finishers komen gespreid binnen. De eerste dame die over de streep komt blijkt een natuurtalent. Een supertijd waar menig gevorderde loper jaloers op wordt. In het publiek wordt gefluisterd. Wat een beginner! Wat gaat ze hard en soepel. Iedere loper die binnenkomt is deze ochtend een échte winnaar. Veel applaus van iedereen ter plekke, maar in het bijzonder van de eigen trotse echtgenoot, kinderen of vrienden. 

Bij iedere loper is na de finish een duidelijke ontlading zichtbaar. Toch maar gedaan. Soms na jaren inactiviteit op fysiek vlak of gewoon nog nooit serieus iets aan sport gedaan. Lopen voel je. Lopen beleef je. Na drie kwartier komt ook de laatste deelneemster van de groep op de finish af. Omringd door ‘haar’ loopmaatjes van de afgelopen weken legt zij haar laatste meters af.  We zijn getuige van het ultime schoolvoorbeeld van een ‘kippevel’ moment. Lopen is zo mooi! Trainers, familie en vrienden zijn misschien nog wel trotser op deze mooie prestaties dan de loopster zelf op het moment. Want lopen, dat voel je en niet alleen fysiek. 

Image

Het ‘aflopen’ deze ochtend was de afsluiting van een beginnerscursus van Loopgroep2000. Onder de bezielende leiding van Alie en Henk Mentink wordt op een verantwoorde manier lopen geleerd. Vele lopers gaan door met een vervolgcursus, want na het halen van vijf kilometer wacht natuurlijk de drempel van een heel uur nonstop lopen. En als de hele groep doorgaat wordt het natuurlijk vast net zo gezellig als die eerste stappen. 

Voor het eerst een vijf kilometer met een klok erbij gelopen. Gevorderde lopers hebben het natuurlijk allemaal een keer gedaan. Toch blijft deze eerste ervaring natuurlijk heel bijzonder. En gezien de champagne na afloop en de vele dankuitingen richting de stille krachten achter Loopgroep2000 sloten de ‘nieuwe’ lopers het examen in stijl af. Op naar het vervolg!

>> Een kort fotoverslag van het aflopen in Nunspeet – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

Note: Op http://www.loopgroep2000.nl kan je alles lezen over starten met lopen bij Loopgroep2000.

© Redactie Loopkrant.nl