Harder in Harderwijk?

ImageOp woensdagavond 6 juni 2007 (6-6 voor de cijferfreaks) was het voor velen weer eens tijd voor een echte coopertest. Voor velen dus de mogelijkheid voor antwoord op de vraag: Hoe is de conditie na de lange warme winter…en ben ik nu sneller of nog niet? In Harderwijk kreeg iedere loper deze woensdagavond de kans. Belangrijkste tegenstanders voor menig deelnemer: de klok én jezelf.

Om de diversisteit aan lopers in goede banen te leiden was de toegang tot het bos vanaf de atletiekbaan afgesloten met hoge hekken. Maar wellicht ook om te voorkomen dat loopliefhebbers deze avond het Strokelbos ingingen in plaats van de baantestloop had de terreinknecht extra beveiligde sloten op het hekwerk aangebracht. Om 19.15 kon gestart worden met de coopertest en direct daarna een vijf en tien kilometer.

Image

Na de succesvol verlopen coopertest, iedereen stond uiteindelijk weer op, werd om half acht een klein gezelschap aan heren met slechts één dame weggeschoten. Op weg voor 12 ,5 of 25 rondes.  Voorzichtig kwam de trein in beweging waarbij al snel duidelijk werd wie voor een snelle tijd en de overwinning ging en wie puur de strijd tegen zichzelf aan durfde te gaan.

Image

De overlevingsspirit druipte er bij een enkeling dan ook duidelijk vanaf. Rondes lang. Hoe lang rondes kunnen duren was duidelijk van de lopers af te lezen. Met zweet op het glimmende lichaam en het slijm op de wangen werd er gestreden. Het blik ging op oneindig en voor je het weet is de ronde alweer voorbij en zit je als loper al op het drie kilometerpunt. Een korte blik op het uurwerk geeft dan al snel duidelijkheid over de status van de conditie. Ondanks de goede of slechte doorkomst bleef men knokken of gaf men mentaal op en was het slechts doorbikkelen om niet alsnog te worden ingelopen door een achterblijver. Elke plaats telt tenslotte. Ook op deze gemoedelijke baanloop in Harderwijk.

Image

Om het de lopers wat eenvoudiger te maken werden de rondes voor elke individuele loper bijgehouden inclusief de tussentijden. Met als eindresultaat veel tevreden gezichten tijdens het finishen tussen de oranje pionnen. Alhoewel trevreden…niet iedereen keek even happy bij de blik op de klok. Nadat  ook de tien kilometerlopers hun gevecht  hadden gewonnen door te finishen met zeer mooie tijden, kon de organisatie de balans gaan opmaken.

De baantestlopen in Harderwijk trekken altijd weer liefhebbers die de strijd met het tartan óf met zichzelf óf met de klok óf een combinatie van deze twee factoren, willen aangaan. Deze zomeravond was de temperatuur nog zeer aangenaam. De volgende baantestloop en laatste van het jaar, op dinsdag 2 oktober, zal wederom een aantrekkingskracht hebben op lopers uit Harderwijk en omgeving.

>> Een kort fotoverslag van de baanloop in Harderwijk – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

Image

©  Redactie Loopkrant.nl