De eerste zomeravond test

ImageOp donderdagavond 21 juni lijkt het op Sportpark Wachtelenberg een doodgewone trainingsavond. Maar met de start van de zomer op deze avond melden zich ook een aantal baanloop liefhebbers. Lekker gemaakt door een aankondiging op de loopkalender komen zij voor een 1000m, 5000m of coopertest vanavond speciaal naar Epe.

Bij binnenkomst in de kantine van AV Cialfo word je als loper direct verwelkomt door de vele clubhelden. Aan de muur. Nouja, de foto’s natuurlijk. Zij hebben het afgelopen seizoen bijzondere prestaties verricht en zodoende de atletiekvereniging Cialfo nog steviger op de looplandkaart van Nederland gezet. Grote namen zoals Wim de Weerdt, Tjibbe de Vries en Jan van Ommen sieren de wand die volhangt met uitgeknipte en uitgescheurde nieuwsberichten uit de plaatselijke courant.

Image

Ook de namen van de nog onbekende jonge talenten worden trots getoond aan iedereen die dit wil zien. Een aankomend talent, natuurlijk lid van AV Cialfo, is de nog elfjarige Thomas van Laar. In februari dit jaar de snelste op de NK 1000m indoor in Groningen. Ook op deze prachtige en sfeervolle donderdagavond was hij van de partij tijdens een baanwedstrijd van zijn cluppie. Met pa aan de zijlijn liep Thomas een nette tijd op de kilometer. Nog net iets meer trainen op het échte hangen in de bocht. En dan kan er binnenkort weer wat secondes worden afgeknibbeld van de nu al strakke tijd van 3.07. Jaap-Gerben Vellinga beheerst deze techniek deze avond net iets beter en eindigde dan ook voor Thomas. Elbert-Jan van Laar houdt zijn zoon echter goed in het vizier en wil vooral het plezier in de sport erin houden. Niet meer dan twee keer in de week en zeker niet alleen op het looponderdeel. Variatie is belangrijk. De jongen, D-junior, zit tenslotte nog in de groeispurt…

Image

Op de coopertest werden op deze loopavond in Epe scherpe afstanden afgelegd. Jaap Kooiman uit Epe liep uiteindelijk 3062 meter. Weer duidelijk op weg naar snelle tijden en als  master met geboortejaar 1956 natuurlijk gewoon een afstand om jaloers op te zijn. Vele jongere dames en heren zullen hun schoenen op deze tijd stuk lopen. Maar met deze afstand werd hij zelfs nog een ronde ingehaald door Bas van Beek, tevens uit het Veluwse Epe.

Tenslotte om exact acht uur het hoofdprogramma als je hier al over kunt spreken tijdens deze gemoedelijke baanwedstrijd. Het werd echter een leuke strijd waarbij direct al duidelijk werd dat een eindtijd van onder de zeventien minuten er zeer zeker in zat voor Chris van der Neut (AV Startbaan). Het publiek moedigde hem aan, maar het mocht echter niet baten. De jury liet zich niet gekmaken door de tijd. Wat je loopt is wat je krijgt en geen seconde sneller! Volgende keer weer een kans..In dit veld liep Frank de Graeff van het Apeldoornse AV Veluwe ontspannen zijn rondjes. Tegen het einde werden de oogjes ietswat fijngeknepen en werd nog even alles op alles gezet voor een snelle tijd. "De eerste kilometer liep ik nog op met de eersten, maar dat ging me op een gegeven moment toch te hard vanavond. Ik had een tijd van 18.45 in m’n hoofd. De doorkomst op de twee kilometer in een tijd van 7.02 wat iets té. Ik heb daarna dus de hele race solo gelopen en ben dan ook dik tevreden met deze tijd."

Image 

Harry de Graaf sluit de rij van lopers waarna de juryleden de apparatuur kon opbergen, het uitslagenbureau de uitslagen kon toetsen en inkloppen voor de verdere verwerking. Alle originele formulieren worden zorgvuldig digitaal opgeslagen en de papieren versies worden aan elkaar geniet en gaan later deze avond nog in het clubarchief. De avond zit erop. Op naar de volgende baanloop in augustus..

>> Een kort fotoverslag van de baanloop in Epe – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl