Start 18e Groesbeekse Looptour

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/Vandaag, bevrijdingsdag 2007, was het dan zover. De start van de 18e Groesbeekse Looptour. Dit is een 4 of 7 daags hardloopevenment rond Groesbeek. De wedstrijd is onderverdeeld in een loop over vier of zeven dagen met verschillende afstanden op verschillende parcoursen. Ikzelf heb besloten eens mee te gaan doen aan een 4-daagse. Een 7-Daagse lijkt me toch nog iets te zwaar.

Mijn programma van deze week :

  • 05-05 : 10 kilometer, 4 ronden Jan de Witt bergcross
  • 07-05 : 1 kilometer sprint vlak en verhard + 1,3 kilometer sprint heuvelop bospad
  • 10-05 : 7.5 kilometer, 5 ronden van 1,5 kilometer
  • 12-05 : 15 kilometer tijdloop

(Note Redactie Loopkrant.nl: De Groesbeekse looptour. Dit alles door de ogen van Corné van Helteren. In drie afzonderlijke verhalen vastgelegd. Hierbij alvast het verslag van de startdag.)

Na met Gisella naar de PK Runningshop te zijn geweest voor haar nieuwe schoenen togen we ´s middags naar de parkeerplaats van het Afrika Museum in Berg en Dal. Hier lag het startpunt van de eerste wedstrijd. Vier ronden over het zeer heuvelachtige terrein achter het Afrikamuseum. Met zo’n 22 graden erg warm. Dit weer is het al weken in Nederand, dus is het erg droog in het bos.

Op de parkeerplaats trof ik van de Loopschool Kees Bles en Marcel Ritzer. Verder was ook Corné Versteegt die ik heb leren kennen bij de Vrij Lopers aanwezig. Ook zij gaan voor de 4-daagse en we zitten dus in dezelfde catagorie.

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/

Direct na de start kan ik redelijk met de voorsten mee. Ik loop op de zesde á zevende plaats. Na een korte vlakke inloop een steile afdaling, kort klimmetje en dan weer een steile afdaling. We zijn beneden, maar dat moet je dus ook weer omhoog. Slalommend langs omgevallen bomen komen we bij de eerste klim. Deze pompt zowat alle laatste energie uit me maar ik houd vol. Het parcours in het bos is echt schitterend maar loodzwaar. Vanuit het bos draaien we de Postweg op, dalen af en keren terug naar de parkeerplaats voor de eerste doorkomst. De organisatie heeft goed voor drinken gezorgd en vol goede moed begin ik aan de tweede ronde. Afdalen en weer klimmen. Het is echt loodzwaar en ik vraag me af waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Ik ben inmiddels ingehaald door een stuk of drie snellere lopers. De tweede ronde is echt een crime en ik vind het even niet leuk meer.

Ik pak weer een bekertje water en drink wat. Giet ook wat in mijn nek en ga er weer voor. De derde ronde gaat daardoor weer soepeler. Ik hoor de hele ronde al een hoop geschreeuw achter me en vraag me af wat er toch allemaal gebeurd. Verfrissing en de vierde ronde in. En nu samen achter elkaar lopen wordt er plots geroepen….dan gaat het een stuk eenvoudiger en sneller. Een van de lopers, volgens mij Gerrit Nilissen, spoort mij en de loper in het rode shirt aan om aan te klampen. Dat doen we dan ook. Oppassen bij afdalen heren…..hij geeft mooie aanwijzingen. En bij de klim stopt hij even om achter ons te gaan lopen. Mooie tred krijgen we te horen. Enorm motiverend. Als we weer beneden zijn roept hij dat we mee moeten gaan om de rest op te slokken. Ik heb echter geen kracht meer en ook de loper achter me, Geert Willems, ook niet want hij komt er niet voorbij. Omdat ik hem toch wil verslaan zet ik nog even aan op het laatste stukje bergop en ik ben hem kwijt. De parkeerplaats opdraaiend zet ik aan voor een spurt en finish in 47:02 minuten.

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/

Gerrit spreekt me meteen aan waarom ik niet meeging! Ik had zo´n mooie eindspurt dat had erin moeten zitten. Ik verontschuldig me dat de versnelling voor mij op het verkeerde moment kwam. Volgende keer beter. Ik ben weer eens ouderwets kapot. Lage luchtvochtigheid, warm en bergen. Allemaal nadelen. Wanneer we ´s avonds de mail krijgen met de uitslagen sta ik tweede in mijn categorie. Ene Roy van Eumelen was schijnbaar een minuutje sneller. In totaal was ik dertiende van de 35!

Op naar dag 2 : één kilometersprint op de verharde Biesseltse Baan nabij het Zweefvliegveld Malden en vanaf de Biesseltse Baan ruim één kilometer onverhard klimmen naar de Groesbeekseweg/Nijmeegsebaan. Nu lekker uitrusten…

© Corné van Helteren – http://cornevanhelteren.web-log.nl/