Hardlopen is wel leuk

Bron Anita EkkhofEven terug in de tijd. Zo’n 22 jaar geleden, Net 22 jaar, stapelverliefd en net samenwonend met Ben in Ouderkerk aan de Amstel. Een prachtige omgeving voor Ben om hard te lopen. Zijn lust en zijn leven. Maar ik deelde die passie niet. Ik had nog nooit iets aan sport gedaan. Liever lui dan moe. En daar ging hij weer een rondje lopen. Zucht…

Ik achterblijvend op de bank terwijl ik eigenlijk elke minuut bij hem wilde zijn in de spaarzame vrije tijd die we samen hadden omdat we allebei onregelmatige diensten draaiden. De oplossing was op het fietsje mee. De polder De Ronde Hoep in. De route van 17 kilometer werd regelmatig gelopen. Ben ondertussen vertellend hoe leuk het wel niet was, hoe fit je er van werd, ik denkend aan mijn billen die ook wel zeer begonnen te doen.

Regelmatig mee met Ben naar loopevenementen in de regio en ook kijkend vanaf het terras van restaurant De Voetangel naar een rennende Ben in de recreatieloop “De Rondehoeploop”. Al die enthousiaste hardlopers. Zal het dan echt zo leuk zijn? Eén keer de stoute (sport)schoenen aangetrokken. We gingen samen een stukje hardlopen. Van een opbouwschema had Ben nog nooit gehoord denk ik, want ik moest meteen al een eind rennen. Meer dood dan levend kwam ik weer thuis aan. Paars hoofd, longen die uit mijn lijf klapten, en Ben had hier meteen zijn missie: een hardlopende Anita om zeep geholpen en ik had nu echt de bevestiging: Hardlopen is NIET leuk. Er kwamen kinderen. Ben had steeds minder tijd om te gaan hardlopen en vervolgens kwam het er niet meer van. En dat vond ik stiekem niet erg.

Bron http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

18 jaar later, net 40 jaar geworden, 20 kilo afgevallen. Want tsja, als je nog steeds niets aan sport en beweging hebt gedaan en je blijft er wel alles in stoppen dan gaat het niet goed. Bewuster eten, bewuster leven, dus ook bewegen!! Zal hardlopen niet leuk voor mij zijn? In de tabellen van bladen staat dat je er zoveel calorieën mee verbrandt…je wordt er zo fit en energiek van. Had ik dat niet eerder gehoord?? Samen met vriendin Betty ons aangemeld voor een beginnerscursus “5 km hardlopen in 8 weken” bij Loopgroep2000 in onze nieuwe woonplaats Zeewolde.

Wat was Ben trots, en ik niet minder, toen ik de eerste 5 kiklometer had gelopen. De volgende mijlpaal was 1 jaar later toen ik  mijn eerste 10 kilometer wedstrijd had gelopen. Ik had voor het eerst van mijn leven een medaille gekregen en ik heb hem stiekem de hele dag omgehouden. Ik ging trouw twee keer per week naar de loopgroep om hard te lopen. Ben bleef achter op de bank. Op een dag ging hij mee op de fiets…om zich ook aan te melden bij de loopgroep! Hij loopt nu ook drie keer per week.

Ik had ondertussen een leuke groep loopvriendinnen erbij gekregen en we hebben afgelopen maart onze eerste halve marathon gelopen! En dat ik geen toptijden loop in wedstrijden en het finishdoek bij wijze van spreken op kan rollen omdat ik als één van de laatste finish begint te wennen. Maar ik loop!!

Bron http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

Zo’n 72 uur geleden, 44 jaar, 2 kilo erbij (vast spieren), nog steeds verliefd op Ben, voor 1 dagje terug in Ouderkerk aan de Amstel. Er is een loop georganiseerd. De Ronde Hoeploop. We gaan koffie drinken bij vriend Eelco. Hij gaat hem lopen. Enthousiast (snelle) loper en heeft altijd oor gehad voor mijn loopbelevenissen en prestaties op mijn eigen niveau. Iedere  verjaardag vroeg hij of ik al klaar was voor de 17 kilometer. Iedere keer moest ik hem teleurstellen. Tot dit jaar! Want na de halve marathon in maart kon ik nu wél meedoen. Wel met loopvriendin Renske want het blijft op zo’n afstand voor mij toch een beetje teamsport met ieder zijn “specialiteit”. Ik bewaak met mijn alom bejubelde Polar hartslagmeter het tempo en houd Renske uit de wind en Renkse kletst mij de laatste kilometers erdoor heen.

Ben, Eelco, Renske en ik gaan van start. Al na 200 meter keken Renske en ik de hele groep na. We liepen er nog maar met 1 andere loopster…. met de bezemwagen nu al op ons hielen. Grrr. Een prachtige loop langs boerderijen, water, polderlandschappen en prachtig bloeiende bomen. En vooral de mensen onderweg die je toejuichten en voor extra drinkposten of tobbes water hadden gezorgd. Voor het eerst echt genoten van de omgeving. De afgelopen wedstrijden kon ik dat nog niet. Zowaar nog iemand ingehaald die wel heel enthousiast van start was gegaan. Dag bezemwagen, en ook de medeloopster moest afhaken na 12 kilometer. Toch wel een lekker gevoel.

Bron http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

De laatste 2,5 km gingen niet vanzelf maar 50 meter voor de finish stond Eelco ons op te wachten om de laatste meters mee te lopen. Ben (ook al een half uur binnen), dochter en vrienden stonden met fototoestellen bij de finish en voor het eerst kwam ik lachend over de streep. Want ja, wie had 22 jaar geleden al fietsend naast Ben gedacht dat ik hem zelf ook eens zal lopen?

© Anita Eekhof – Zeewolde / http://www.eekhofvideo.nl