Groesbeekse Looptour: in 2008 ben ik er weer bij!

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/Voor de 4-daagse lopers is het donderdag 10 mei dan eindelijk zover. De derde beproeving van de Groesbeekse Looptour op weg naar eeuwige roem! De motorcrossbaan in Groesbeek is het decor. De hevige regen heeft voor een mooi decor gezorgd: een zandbende waar je bij elke stap steeds verder wegzakt in het zand. Flinke bulten waarbij je zowat stil komt te staan vanwege de blubber.

(Note Redactie Loopkrant.nl: De Groesbeekse looptour. Dit alles door de ogen van Corné van Helteren. In drie afzonderlijke verhalen vastgelegd. Hierbij het verslag van de derde en vierde loopdag.)

Vijf rondes van 1,5 kilometer met een totale afstand van 7,5 kilometer. Iedereen is weer present deze avond en je begint zo ook een beetje iedereen te leren kennen. Bij het inlopen is het al lastig en worden de sokken en schoenen al bruin en soppig van het zand. Om half acht gaan we dan van start. Ik besluit rustig te starten en niet te gek te doen vanavond. Dit natuurlijk ook om eventuele blessures te voorkomen. Mijn doel is om Geert Willems even bij te houden, omdat dat goed voor mijn klassement is.

De eerste ronde gaat dit goed. Ik kom echter op de steile klim stil te staan, omdat er nog niet echt een uitgetrapt looppad is. In de rest van de eerste ronde kan ik weer aanklampen. Dit gaat ook zo de tweede ronde. We lopen met een groepje die ik in het klimmen eraf loop, maar die me op het wat vlakkere steeds weer voorbij komen. Na de tweede ronde moet ik Geert laten gaan en ga ik mijn eigen tempo lopen. Het groepje blijft gehandhaafd en gedurende de vierde ronde beginnen we zelfs minder snelle lopers te dubbelen. In het laatste rechte stuk word ik nog flink door Eric aangemoedigd met de befaamde kreet TAK TAK TAK! Dat levert me 36 minuut 59 seconden op. Meer dan 12 km/uur gemiddeld op zo´n parcours.

Ik krijg van de organisatie nog een Asics stopwatch vanwege mijn verjaardag. Erg attent en geeft de laagdrempeligheid van het evenement aan!

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/

Zaterdag 12 mei is dan alweer de afsluiting van mijn eerste Groesbeekse Looptour. Via de mail heb ik al begrepen dat Corné Versteegt geblesseerd aan de kuiten moet afhaken. Rest nog de strijd voor de eindoverwinning. Hans van Loon en Geert Willems zijn de concurrenten welke in een vijftien kilometerloop verslagen moeten worden. De start is bij Café Boslust aan de Nijmeegsebaan tussen de Heilig Landstichting en Groesbeek. Zo´n veertig lopers staan hier om exact drie uur dan ook gereed om van start te gaan.

De 4-daagse lopers moeten in omgekeerde volgorde van het klassement starten met slechts één minuut tussenpauze. Daarna twee groepjes met de daglopers en dan de 7-daagse lopers in omgekeerde volgorde met tevens één minuut tussenpauze. Nadat de eerste loper van start is, is het rond 15:15 uur mijn beurt. Vol goede moed begin ik aan de tocht over vijftien kilometer, in mijn eentje…?

Voor me loopt de nummer vier van het klassement, Philip Wheeler, en achter me nummer twee en één Geert Willems en Hans van Loon. De route begint richting Groesbeek waarna we bij het Total Benzinestation de zevenheuvelenweg opduiken. De eerste twintig minuten moet ik altijd even inkomen, dus het gaat nog niet van harte. Ik probeer de afstand tot mijn voorganger te timen en ik loop al in. Op de tweede heuvel staat Gisella die met de SKODA aan het rondtouren is om foto´s te maken. Het valt me op dat ik aardig goed bergop loop en dan weer wat verlies op het vlakke op mijn voorganger. Ze biedt me drinken aan, maar ik geef aan dat dat bij de volgende foto zal zijn.

Na de tweede fikse bult gaan we linksaf richtig Afrikamuseum. We lopen lekker onverhard waarbij ik steeds meer inloop op mijn voorgangers. De klim op de Postweg geeft me bijna aansluiting. Maar dan weer een stukkie afdaling en ik verlies weer wat terrein. Hé….daar is Eric van mijn loopgroep. Hij moedigt me aan en zegt dat ik al aardig nader op Kees! Dat geeft me extra moed en in de verte doemt de waterpost op. Ik loop eindelijk op mijn voorganger in en neem een bekertje water. We zijn weer op de Nijmeegsebaan en ik begin nu een groot aantal lopers op te slokken. Gisella is nergens te bekennen met mijn bidon…SHIT! Ze blijkt op de van Haaftenlaan te staan daar waar we niet blijken te komen. Verkeerd gestuurd door Marcel. Ik heb dus nu niks te drinken en hoop maar dat ze bij de sauna staat (NOT). Daar haal ik ook Marcel in en het gaat echt lekker. Vlak voor de Scheidingsweg staat Eric weer aan te moedigen en zegt dat we bijna bij het tien kilometer punt zijn. Daar wordt ik ingehaald door Hans van Loon die twee minuten achter me is gestart.

Bron: Corné van Helteren - http://cornevanhelteren.web-log.nl/

Ik pik bij hem aan en vraag waar Geert is. Die schijnt ver achter te liggen. Dat geeft me wederom moed en het lukt me op de Biesseltsebaan tien minuten bij hem te blijven. Daar halen we nog een groot aantal lopers in. Een groep wandelaars moedigen ons aan. Een van hen biedt me een flesje water aan. Mooi en heel veel dank. Ik spoel mijn mond een aantal keer, gooi wat in mijn nek en neem een fikse slok. Ik sluit het flesje weer en gooi het op de grond. Kunnen ze het mooi meenemen. Aan het einde gaan we linksaf de Maldensebaan op. Eric komt naast me fietsen en hij geeft een goed tempo aan. Ik loop echt heerlijk en klim geweldig. Als we boven zijn heb ik zo´n 1:05 op mijn klokkie. Ik vraag Eric of er nog een tijd onder de 1:07 in zit vanaf hier. Makkelijk geeft hij aan en hij moedigt me nog steeds goed aan. TAK TAK TAK, onze nieuwe lijfkreet, schalt bij Germania over het terrein.

Ik finish in 01:06:44! Een nieuw persoonlijk record dus. Geweldig gewoon. Het is weer supersaturday. Geert finisht ietwat te laat waardoor ik hem overall weer inhaal. Mijn donderdag verloren tijd is weer goedgemaakt en ik eindig dus als tweede in het eindklassement! Prima resultaat met die snelle mannen om je heen. De Groesbeekse Looptour is echt een succes en erg leuk om aan mee te doen. Ik ben erg tevreden over mijn resultaten. In 2008 zal ik er zeker weer bij zijn.

© Corné van Helteren – http://cornevanhelteren.web-log.nl/