Gentle Running: Lopen wordt nog leuker!

Bron http://www.wim-running.com/Lopen is leuk én gezond. Dat weet je, anders zou je dit nu niet lezen. Maar nog meer plezier halen uit de loophobby? Wie wil dat nu niet? Op vrijdag 4 mei 2007, in de pauze van een ‘hardloopseminar’, hebben we gesproken met Wim Luijpers. Jawel: Wim Luijpers de man die bijna in zijn eentje onze Oosterburen van hun overtollig vet afhielp en aan het lopen kreeg.

Eerlijk is eerlijk: ook wij waren niet op de hoogte van de energie die deze man losmaakt om mensen gezond aan het hardlopen te krijgen én te houden. Wim Luijpers kan met recht harlooppromotor in hard en nieren worden genoemd. Wim is full-time hardlooppromotor. Leeft van en voor het lopen. Wim Luijpers heeft zijn ideeën voor lopen aan het papier toevertrouwd en door toeval werd ook hij verrast met nu al meer dan 70.000 (!) verkochte boeken.  Dankzij de loopgolf die nu naast Nederland ook Duitsland en Oostenrijk heeft bereikt is Wim dus ineens naast ‘hardloopman’ ook een bestseller auteur geworden. Voelt wel vreemd natuurlijk.

Zeer binnenkort kan ook Nederland kennis maken met het werk van Wim Luijpers. Zijn boek met titel ‘Gentle Running’ is dan namelijk te koop in Nederlandse vertaling (ISBN 9789088230097).  Een boek voor mensen die al lopen en voor mensen die willen gaan lopen. Met nadruk op leuk en gezond hardlopen.

Bron http://www.wim-running.com/

Nieuwsgierig als wij zijn hebben we het gewoon gevraagd: Wat kunnen we verwachten van dit boek? Wim is hier heel duidelijk over. Een goed leesbaar boek waarin de nadruk ligt op met meer met minder. Dus meer plezier en minder pijn. Sneller lopen met minder (hard) trainen. Meer trainen met minder vermoeidheid. Het draait eigenlijk allemaal om lopen vanuit de basics. De vraag of en hoe dit boek verschilt van andere ‘de beste loopmethode’ boeken wordt resoluut beantwoord. Dit is een boek zonder regels. Geen trainingsschema’s of hartslagvoorschriften. Integendeel. Terug naar de basics. Alles kan en mag. De nadruk ligt op vrijheid en puur bewegen: dus loopplezier. Iedereen kan het leren. De honderden mensen die hij via seminars aan het lopen brengt zijn geen topatleten. Atleten die beter willen worden helpt hij graag verder. Wim traint en coached nu voornamelijk tri-atleten. Deze melden zich spontaan aan of komen naar een van zijn seminars. Door het uitbrengen van zijn boek in Nederland hoopt hij dat het ‘spread-the-word’ rondom het nog lekkerder lopen ook in Nederland zich vanzelf gaat verspreiden. Concrete plannen om snel naar Nederland te komen voor een clinic zijn er niet. Nog niet, want Wim wil toch snel eens met ‘ons’ Nederlandse lopers kennismaken.

Filosofie achter het boek is de Feldenkraismethode van dr. Moshe Feldenkrais(1904-1984). Deze dokter Feldenkrais ontwikkelde een methode om bewegingspatronen te optimaliseren.  En wanneer heb je hier nu écht iets aan? Juist bij hardlopen. Wim’s boek is geen leerboek en bevat geen dag-, week- of maandschema’s. In het boek staat het idee achter het lekkerder leren lopen centraal.  Bewust worden zeer specialistische trainingstermen en moeilijke woorden over hoe spieren, pezen, zenuwen en cellen met elkaar interacteren gemeden.  Simpele oefeningen en de kernideeën achter het ‘gentle running’ staan centraal.  Wie de ideeën wil lezen in de taal van de meester zelf wordt door Wim aangeraden om de ‘orginele’ versie in het Duits te lezen. Maar de Nederlandse versie heeft natuurlijk dezelfde opzet, structuur en inhoud. Door de overzichtelijke opzet van boek zal iedereen, van beginner tot professionale atleet snel zijn of haar voordeel hiermee kunnen doen. Sneller lopen met minder energie en minder blessure leed. Het is voor Wim eigenlijk niet voor te stellen dat iemand dit niet wil.

Bron http://www.wim-running.com/

We konden het natuurlijk niet laten: Lopen leren uit een boekje, dat kan toch niet? Dat is toch net als leren wijndrinken zonder wijn.  Wim twijfelt geen moment: natuurlijk kan dat niet. Lopen moet je doen. Daarom ligt de nadruk ook op tips en trucs die iedereen direct kan toepassen om de voordelen écht te gaan ervaren. Een van de ideeën is het afleren van gewoontes. Van jongs af aan leren wij lopers ons allemaal gewoontes aan. Sommige goed, maar de meeste loopgewoontes gaan plezier en souplesse vroeg of laat in de weg zitten. Onbewust. Een van de lessen is: afleren van gewoontes door terug te gaan naar de basis. Eerst weer puur leren bewegen.  Lekker lopen met minder energie. Dat is waar Wim voor gaat.

De auteurs van Gentle Running zijn zelf zeer fanatieke hardloop fanaten. Wim Luijpers loopt zelf twee keer per dag. Al jaren lang. En met heel veel plezier. 100% van zijn tijd gaat zitten in het aan het lopen krijgen van mensen. Hier haalt hij heel veel energie uit en het geeft hem een geweldig gevoel om te zien als mensen makkelijker gaan lopen, meer plezier halen uit lopen en als prestaties verbeteren.  Naast heel veel loopseminars bij bedrijven geeft Wim ook workshops waarin deelnemers direct van de meester zelf kunnen leren hoe ze makkelijker en met nog meer plezier kunnen lopen. Dit doet hij naar eigen zeggen op de mooiste loopplekken ter wereld zoals bijvoorbeeld het loopwahala Fuertaventura in de Middenlandse Zee.  De meeste deelnemers komen alleen, maar groepen zijn ook welkom. Voor grote groepen is op maat van alles af te spreken. ‘Ons’ Nederlandse loopparadijs ‘De waddeneilanden’ is nog geen vaste stek voor Wim’s loopseminars, maar de minimumeis voor een locatie is aanwezigheid van een breed strand, dus wellicht wordt deze locatie in de toekomst nog toegevoegd aan het rijtje looplocaties waar Wim training geeft.

Bron http://www.wim-running.com/

Wim heeft zijn roots in Nederland, maar is internationaal. De helft van de tijd woont hij in Oostenrijk, de andere helft  in een klein Grieks dorp. Grieken en hardlopen is geen goed huwelijk. Nog niet, maar de sfeer en het weer zijn er perfect. Wim is getrouwd en zijn vrouw is natuurlijk ook loopgek. Samen organiseren zij de seminars, waarbij zijn vrouw de kracht is achter de schermen. Wie alleen of met een groep een seminar bij Wim boekt gaat lopen. Maar niet alleen maar lopen: er worden eerst via een camera een analyse gemaakt van hoe iemand beweegt. En tussen het lopen ligt nadruk op oefeningen om bewegingen die voor lopen cruciaal zijn aan te leren. En oude loopbewegingen af te leren. Gevoel en plezier in het nieuwe lopen staan natuurlijk voorop. Vast onderdeel bij een loopvakantie volgen bij Wim is het lopen op blote voeten op het strand. Lekker gevoel en makkelijker leren bewegen komt eerst. Prestaties gaan dan ongemerkt ook omhoog.

Wim benadrukt dat zijn boek en methode eigenlijk geen geheimen kent. Wel één hele belangrijke regel: Weg met de regels! Geen hartslagmeter, geen Garmin GPS om je arm, geen zes type schoenen of trainingsschema’s die moeten. Wim promoot lopen en weet zeker dat iedereen nog meer plezier uit lopen kan halen.

Wim volgt als iemand met échte Nederlandse roots, natuurlijk de toppers van Nederland. Zelf was hij met 1.50 op de 800m een aardige middenafstandloper. Maar het Australische schoolregime en sportregime waar hij leerde lopen en bewegen was een goede leerschool. Wim heeft inderdaad training gehad van de legendarisch Arthur Lydiard. En ja, in Australia op jonge leefttijd met onhandige sandalen naar school, dan leer je wel hoe je zonder veel pijn toch gemakkelijk kunt hardlopen. Ja, die sandalen hoorden nu eenmaal bij het schooluniform. Daar kon je niks mee. Natuurlijk lukt het ons niet om alles wat Wim kwijt wil aan de Nederlandse lopers hier op te schrijven. Gewoon het boek lezen en de man eens ontmoeten.

Bron http://www.wim-running.com/

Maar de belangrijkste les die Loopkrant.nl van Wim heeft meegekregen is wel: Zorg dat je altijd de training afsluit met het gevoel dat je nog meer had kunnen doen. Dus niet uitgetelt terugkomen van een training. Zorg dat je iedere training afsluit met het échte Feel-Good gevoel.  Dan heb je morgen ook weer loopplezier!

Gentle Running
Auteurs: Wim Luijpers en Rudolf Nagiller
ISBN: 978 9088230 097
Uitgever: United Media Company
Website: http://www.wim-running.com/ en http://www.unitedmediacompany.nl/

© Redactie Loopkrant.nl