FBK-Games 2007: Mr. Hengelo Returns

ImageZaterdag 26 mei 2007. Na een jaar wachten is het dan eindelijk weer tijd voor topatletiek met wereldsterren in Nederland. Dit jaar met de meest sympathieke loper all-times van Hengelo weer aan de start.  De nog altijd zeer hardlopende looplegende Haile Gebrselassie was nog eenmaal op een baanwedstrijd te bewonderen. En de 15.000 toeschouwers wisten dat natuurlijk zeer te waarderen!

De FBK-games kennen een standaard succesvol recept. Eerst worden de mondiale atletieksterren in mooie auto’s over de baan rondgereden. Vervolgens wordt het publiek een klein half uur vermaakt met een lokale activiteit en het prijzen van de vele vrijwilligers die voor ieder evenement nodig zijn. Dit keer werd het publiek vermaakt met de jongste turnhelden uit Hengelo en omstreken. Vervolgens werd toegewerkt naar de races met als bijna hoogtepunt altijd een race met de meest succesvolle Nederlander op dit moment. Nu dus Bram Som. En de afsluiting is bijna traditiegetrouw een race waarin een wereldrecord kan gaan sneuvelen.

Image

Wereldrecords laten zich anno 2007 niet meer eenvoudig verbeteren. Ook op de wat incourantere afstanden zijn er geen ‘zwakke’ records meer. De afsluitende twee mijl van  Kenenisa Bekele ging snel, maar met 8.13 natuurlijk wel ver verwijderd van het tot de verbeelding sprekende record van Daniel Komen. Wat inmiddels dus al weer tien jaar staat.Wel goed nieuws is natuurlijk dat de sprintsnelheid van Bekele nog steeds werkt. Gelukkig voor hem en wellicht tot frustaties van zijn naaste concurrenten.

Zeer verrassend was het optreden op de tien kilometer van de absolute Koning van de hardloopwereld: Haile. Lang, zeer lang ging Haile mee met de kop. Pas in de laatste ronde  moest de ster van welleer buigen voor de concurrentie. Met een schitterende tijd van 26.52(!) op tien kilometer werd Haile vijfde, op slechts 4 seconden van de winnaar (Sileshi Sihine). Die op zijn beurt weer verrassend het wonderkind van de Keniaanse lange afstand, Eliud Kipchoge, op afstand hield in een schitterende eindsprint.

Image

Op sprintgebied was er eindelijk een blik op Churandy Martina van dichtbij. Met 10.14 won hij de sterk bezette 100 meter. Churandy loopt voor de Nederlandse Antillen, maar blijkbaar zijn er nog pogingen om hem voor Nederland op tournooien uit te laten komen. Sprinter Jeremy Wariner liet zien waarom hij en niemand anders de 400 meter kampioen van Osaka gaat worder. Met speels gemak ging hij voor de winst. Helaas dit keer niet voor een hele snelle tijd. Al is een tijd van onder de 45 in Nederland natuurlijk altijd een zeldzaamheid.

Image

Ondanks de schaarse Nederlandse deelname op deze FBK-games werd er door de Nederlanders die wel meededen perfecte prestaties geleverd. Bram Som ging goed mee op de 800 meter en eindigde als vierde. Gregory Sedoc verbaasde vriend en vijand en vooral  zichzelf door direct met 13.37sec de limiet voor de Wereldkampioenschappen (najaar 2007) en Olympische Spelene (2008) te lopen. Naast dit alles nog vele limieten behaald voor het Europees Kampioenschap voor Neo-Senioren tot 23 jaar, later dit jaar in Hengelo.

Image

FBK-games werd dus ook dit jaar met veel publiek, mooi weer en wereldtijden wederom een succes. En voor de vele lopers en atleten op de tribune wellicht ook beetje een inspiratie. Want Haile in een soepele tred zien genieten op ‘zijn’ thuisbaan is na al die jaren natuurlijk nog steeds een voorbeeld voor menig loper.

>> Een kort fotoverslag van de FBK Games 2007 in Hengelo – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl