De Bossche Vesting rond

Jay SauerWat is dé bezigheid van menig loper op moederdag? Inderdaad: Lopen. Op zondag 13 mei 2007 waren bijna duizend lopers verzameld voor de Vestingloop in Den Bosch.  Voor ingewijden ‘s-Hertogenbosch. Met mooi weer, schitterend parcours op een unieke locatie en een perfecte organisatie een topevenement in wording.

De enorme opkomst van bijna duizend lopers was wellicht te wijden aan de veelheid van afstanden waar de lopers uit konden kiezen. De lopers hadden een keuze uit  vijf, tien, vijftien kilometer of een halve marathon. Waarbij de voor de wedstrijdlopers de vijftien kilometer het predikaat KNAU-loop had gekregen. Met een geweldig kanonschot werden alle lopers tegelijk weggeschoten. Dankzij een redelijk brede weg, duurde het krap 2 minuten voor iedereen op gang was.

Eerlijk is eerlijk. De vijf kilometer was wat korter, de tien kilometer weer iets langer. Hoeveel te kort of te lang is natuurlijk voer voor speculaties, maar niemand kon hier echt mee zitten. De winnaar op de vijf kilometer was blij met de winst en ook de winnaar van de tien kilometer, Patrick van de Rijdt, was tevreden met zijn gelopen race. Patrick ooit een niet te onderschatten middenafstand loper is gelukkig loopliefhebber gebleven en doet tegenwoordig graag met een loop op de weg mee.

Niels Strik, Jeroen van Erp en Raymon van den Berg

Natuurlijk werd er ook echt hard gelopen deze zondag. Over de Pettelaarseweg, langs de zuiderplas kwamen alle lopers weer terug op de prachtige oude Zuidwal waar diverse enthousiaste familieleden ze weer stonden op te wachten. Winnaar op de vijftien kilometer werd met afstand Neals Strik die met een doorkomst van 15.30 op de vijf kilometer Jeroen van Erp tijdig loste. Neals moest door blessureleed de Rotterdam marathon laten schieten en heeft nu zijn zinnen gezet op de Amsterdam Marathon in het najaar. Met een eindtijd van in de 47 minuten zit het met de snelheid zeker goed voor Neals. Zonder heel veel te forceren liet hij zien wie vandaag de sterkste was in Den Bosch. Baanwedstrijden zal Niels niet meer doen.

Niels Strik (links) en Wim Akkermans (rechts)

Dit in tegenstelling tot Jay Sauer, die komende donderdag op Hemelvaartsdag de tien kilometer op de baan bij het Nederlands Kampioenschap zal meedoen. Vandaag had Jay in ieder geval een mooie warming-up en bleek dat het conditioneel wel goed zit. Nationale veelloper en loopheld door de vele sponsorlopen Wim Akkermans was deze zondag ook meer dan tevreden met een tijd van 58 minuten de vijftien kilometer. Met in september een ultraloop in het vizier (WK) nu gelukkig heel en alweer hard lopend.

Image

Door het uitblijven van regen en onweer was er naast het kijken naar vele lopers nog meer te beleven voor de in grote getalen gekomen bezoekers. Rondom het Bastion was een complete vestingfair opgezet. Dit laat zich het beste omschrijven als een markt compleet met vele informatieve stands. Natuurlijk compleet met terrasjes en openluchtamusement voor de kleine kinderen. Den Bosch staat niet voor niets bekend als de stad van de gezelligheid. Want de tijd dat oma op moederdag thuis bleef zitten is natuurlijk allang voorbij. Iedereen loopt, ook op de tweede zondag in mei.

Image

>> Een kort fotoverslag van de Vestingloop in Den Bosch – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl