Baat het niet dan schaadt het niet

Foto Eekhof Video (http://www.eekhofvideo.nl) Ik ben Ben Eekhof. Woonachtig in Zeewolde en 46 jaar jong. Ik heb mijn hele jeugd gevoetbald, zowel veldvoetbal als zaalvoetbal en ik heb gezwommen en wat aan karate gedaan. Toen ik een jaar of vijftien was ben ik gaan hardlopen. Dat vond ik een fijne sport.

In het begin uiteraard kortere afstanden van een kilometer of vijf, maar dat werd al snel uitgebouwd naar de halve marathon. Tussendoor heb ik ook een aantal kwarttriatlons gedaan. Ik ben blijven sporten totdat ik een jaar of tien geleden aan een hernia werd geopereerd. Het herstel duurde lang en ik merkte dat het hardlopen mij niet meer zo goed afging. Veel klachten (pijn en stijfheid in de rug) zorgden ervoor dat ik vrij weinig meer in beweging was. En dat was goed te merken want mijn gewicht nam  steeds verder toe. Ongeveer drie jaar geleden heeft mijn vrouw Anita zich aangesloten bij de Loopgroep2000. Zij kwam telkens enthousiast terug na het hardlopen en het virus had mij toen ook al snel weer aangestoken. Ik vond het zelf ook noodzakelijk omdat de 100 kilo-grens in zicht was (met mijn lengte van 1.90 meter).

Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

Ik merkte dat mijn conditie matig was en begon mij zorgen te maken toen ik merkte dat ik liep te hijgen als ik bijvoorbeeld een paar trappen op moest lopen. Dat was iets wat ik nog niet eerder meegemaakt had. Omdat het gewicht toenam en de sportieve prestaties tot dan toe minimaal waren, voelde ik mij steeds minder goed in mijn vel (en kleding) zitten. Maar het gaat voornamelijk tussen je oren zitten. Nadat een aanvang was genomen met de startersgroep van de Loopgroep (2005) merkte ik dat het lopen van korte afstanden weer redelijk goed ging en het plezier in het lopen was er ook weer. Langzaam maar zeker daalde mijn lichaamsgewicht ook weer in de goede richting.

Ik loop nu twee keer in de week bij de Loopgroep2000 en in het weekend loop ik samen met een paar loopgroepmaatjes. We zijn nu aan het trainen voor de halve marathon van Zeewolde (red: maart 2007) . Hierbij volgen wij het schema dat is opgesteld door Henk Mentink. Iedere week komt er ’n kilometertje bij.

Als je het hebt over wel voldoening ik verkrijg uit het sporten dan kan ik er wel een paar opnoemen, maar het voornaamste is dat je je zo heerlijk fit voelt na een uurtje intensief sporten. Lekker zweten in de buitenlucht met het idee dat je conditie verbetert en je gewicht afneemt. En ik vind het erg leuk dat je samen met Loopgroep-lopers toewerkt naar een hoogtepunt, in dit geval dus die halve marathon. Je leeft erg met elkaars wel en wee mee. En nu ik weer probleemloos de trappen van een flatgebouw opren zonder boven te komen en een tijd astmatisch om lucht staat te happen, kan ik je zeggen dat dit ook erg veel voldoening geeft.

Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

Daarnaast rook ik niet en drink ik matig. Op zich is dat natuurlijk al een prima basis. Ook letten wij op het dagelijks eten. Ik had het idee dat ik best gezond leefde. Bij een hardloopwedstrijd in Zeewolde kwam ik in contact met Pauline Florie die het merk Herbalife stond te promoten. Er was een mogelijkheid om je vet te meten en je BMI te bepalen. Ik ging er, zoals gewoonlijk, vanuit dat alles dik voor elkaar was. Ik wordt periodiek voor mijn werk medisch onderzocht en alle onderzoeken waren tot dan toe altijd toppie! De resultaten hebben mij echter erg doen schrikken. Het percentage vet in mijn lichaam was schrikbarend hoog en ook het BMI bleek zich bijna in een alarmfase te begeven.

Ik baalde hier behoorlijk van omdat ik dacht dat ik goed bezig was met sporten etc., maar de resultaten vielen zodanig tegen dat ik een vervolgafspraak met Pauline heb gemaakt. Zij is bij mij thuis geweest en ik heb mijn leef- en eetgewoonten aan haar verteld aan de hand van een vragenlijst. Terwijl ik dacht dat ik een goed voedingspatroon volgde bleek de praktijk toch anders uit te vallen. Te veel vetten, te veel suikers en vooral het drinken van veel te weinig water bleken de veroorzakers van het ongemak te zijn.

Om een zet in de goede richting te krijgen ben ik toen overgegaan op de voedingsshakes. In combinatie met de fantastische voorlichting van Pauline, de aangepaste voedingsstijl en vitamine- en vezelpreparaten, bleken de resultaten ineens heel snel in de goede richting te gaan. Natuurlijk heeft het vele sporten zijn gunstige effecten gesorteerd, maar in combinatie met de Shapeworks bleken er reeds negen kilo’s verdwenen te zijn. Doorgaans ging dit helaas niet zó snel. Hierdoor ging het hardlopen ook al weer een stuk gemakkelijker en voel ik mij lichamelijk stukken fitter…

Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

Door mijn werk kom ik dagelijks op een andere werkplek terecht. Er wordt altijd goed voor mij gezorgd. Dit betekent dat er vaak voor een lunch of diner gezorgd wordt en anders staat er wel een goedgevuld lunchpakket klaar. Omdat ik zeer onregelmatig werk en vaak ’s nachts of ’s ochtends heel vroeg begin is het vaak verleidelijk om bijvoorbeeld al om 07.00 uur aan een mars of salade te beginnen. En als ik niet oppas is aan het einde van de ochtend zo’n lunchpakket, inclusief gevulde koek en AA-drink helemaal leeg gegeten en gedronken. Ondanks dat je weet dat het niet gezond voor je is blijft het moeilijk om zulke verleidingen te weerstaan.

Ik begin nu ’s ochtends met een shake en zorg ervoor dat ik altijd tussen de middag volkorenbrood eet of een verantwoorde salade en het avondeten bestaat zes dagen van de week uit gezonde voeding, zoals groenten en zilvervliesrijst of pasta’s. Op advies van is het gebruik van aardappelen sterk gereduceerd. En één dag in de week wordt er vet gegeten, zoals patat, pannenkoeken of chinees. Ik zorg er ook voor dat ik in ieder geval twee stuks fruit per dag eet. ’s Ochtends en ’s middags neem ik dan tussendoor ook nog een plak ontbijtkoek of zo. Ik moet goed in de gaten houden dat ik voldoende water drink. Gemiddeld is dat zo’n 2 liter. Overigens had ik lange tijd het idee dat ik nogal gezond at, maar na een gesprek met Pauline bleken er toch nog wel diverse verbeterpunten te zijn.

Vroeger gebruikte ik nooit speciale (sport)voeding en ik had ook niet het idee dat ik er iets aan miste. Tegenwoordig gebruik ik op de langere afstanden (1,5 uur of langer lopen) lift-off en voor onderweg een in vruchtensap opgeloste voedingsshake. Ik heb gemerkt dat ik tijdens het lopen niet zo snel last krijg van het honger-gevoel, dat je zo’n vervelend gevoel kan geven tijdens het hardlopen. Bovendien blijkt het herstel na afloop erg snel te gaan. Ik heb althans na afloop weinig last van spierpijn of vermoeidheid. Volgens Pauline zou ik mij veel beter en fitter gaan voelen door het gebruik van Herbalife producten. Ook zou ik gaan merken dat bestaande lichamelijke klachten zouden verminderen of verdwijnen.  Ik ben zelf een type van eerst zien en dan geloven. Sinds ik mijn voeding heb aangepast en de shakes en vezeltabletten gebruik ben ik sindsdien niet of nauwelijks meer in de apotheek geweest. Ik moet het alleen nog gebruik bij zeer vette maaltijden (patat/chinees) en ook soms na het nuttigen van alcohol.

Verder heb ik best nog wel de nodige darmproblemen gehad. Dit bleek te maken te hebben met een combinatie van voeding dat niet genoeg vezelrijk was, te weinig groenten en te vet voedsel, en… heel belangrijk… veel te weinig vocht. Juist in de tijd dat ik Pauline ontmoette had ik weer nieuwe medicijnen gekregen, maar binnen veertien dagen nadat ik op de Herbalife producten was overgestapt was het probleem verlopen. Sindsdien heb ik nooit meer darmproblemen gehad en de verpakking van de medicijnen die ik hiervoor ontvangen, werd nooit geopend. Deze problemen zijn hierdoor dus allemaal opgelost.

Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl
Foto Eekhof Video http://www.eekhofvideo.nl

Ik ben er van overtuigd dat je door gezonde en uitgebalanceerde voeding te gebruiken een langer en gezonder leven kunt hebben. Je voelt je sowieso al een stuk fitter door het sporten en als de giftige stoffen ook nog eens je lichaam verlaten, dan kan het niet anders dan dat je je veel beter gaat voelen. Zeker met het besef dat de vetrolletjes weer verdwijnen en nog veel belangrijker, de massa vet die zich tussen je organen ophoopt en daar als een tijdbom zit, langzaam maar zeker afneemt. Ik heb diverse keren een vetmeting laten doen en het blijkt dat je al snel weer in de “veilige zone” terugkeert.

Sportvoeding en voedingssupplementen aanbevelen? Ik vind dat iets heel persoonlijks. Vroeger vond ik dit echt klinkklare onzin maar door het contact met Pauline en de perfecte uitleg die zij mij gaf, ben ik het toch maar gaan uitproberen. Bij mij werkt het uitstekend maar of dit ook voor een ander geldt… dat weet ik niet. Ik denk dat het een gunstig effect heeft als de voorraden aan bouwstoffen tijdig worden aangevuld. Je moet het uiteindelijk wel zelf doen. Ik vergelijk het lichaam met een auto. Als het olielampje begint te branden omdat er teveel olie door de motor is verbruikt dan rij je gelijk door naar de benzinepomp, gooit er een blik olie in en je rijdt weer vele kilometers. Doe je dit niet dan loopt de motor schade op, moet gerepareerd worden (en kost veel geld) en dit alles heeft zijn tijd nodig. Als het rode lampje van je eigen lichaam begint te branden en je negeert dit dan zal je ook schade oplopen en duurt het herstel langer. Bij het gebruik van sportvoeding en supplementen voorkom je schade en uitputting en blijf je dus ook veel langer doorlopen.

Ik kan alleen maar tegen anderen zeggen: laat je goed voorlichten en probeer het gewoon eens. Baat het niet dan schaadt het ook niet. Ik besef dat dit verhaal erg positief overkomt en nu ik het nalees lijkt het wel op een advertentietekst. Ik heb alleen mijn ervaringen willen vertellen en ben daar ook enthousiast over. Ik heb echter op geen enkele wijze belangen bij Herbalife of bij Pauline, die wel erg veel kennis in huis heeft met betrekking tot voedingssupplementen etc.  Dat wilde ik toch nog wel even kwijt.

© Ben Eekhof  – Zeewolde / http://www.eekhofvideo.nl