Rotterdam 2007:Hot Hot Hot

ImageRotterdam 2007 was HOT. Letterlijk en figuurlijk. Regen en wind zijn ze natuurlijk wel gewend in Rotterdam. Maar temperaturen van ver boven de 28 graden is voor een marathonorganisatie in april een ongekend fenomeen. Maar ondanks het staken van de Nederlands enige échte stadsmarathon na 3 uur was het toch een dag waarop vele unieke loopprestaties zijn neergezet.

Marathonlopen leeft als nooit te voren in de grootste stadsmarathon van Europa. Met een winnende tijd van maar liefst 2.08.21 voor het Keniaanse loopwonder Joshua Chelanga heeft de wedstijdorganisatie gekregen waarop werd ingezet: een wereldtijd! Ondanks de hitte bleef Joshua overeind in het slagveld dat op deze 15 april in Rotterdam te zien was. Geen persoonlijk record voor Jushua, eerder liep hij in 2004 al eens een tijd van 2.07.05. Maar na jaren van stug doortrainen gaat wellicht deze kleine Keniaan voor de verlossing zorgen door voor Kenia nu eindelijk eens eremetaal te pakken op het wereldkampioenschap (najaar 2007) of op de spelen (zomer 2008). Want wie de stoompan van Rotterdam 2007 goed heeft doorstaan, kan zeker nog meer…

Image

Lijden met een lange ‘ij’. Lopen op reserve’s. Drinken om te overleven. Over de Rotterdam Marathon 2007 zal nog lang worden nagesproken. Tenminste, zodra iedereen weer een beetje op adem is gekomen. Zelfs de echte warmweerlopers liepen vast.  Na iets meer dan drie uur besloot de organisatie dat de beproeving voor iedereen genoeg was. Metro, tram of wandeltocht. Maar stop met lopen was het dwingende voorschrift.

De strijd om het Nederland Kampioenschap was bij de heren nog een klein beetje spannend te noemen. Luc Krotwaar was natuurlijk verwacht als winnaar, maar moest het wel waarmaken. En dat gebeurde. Achter Luc heel veel strijd tussen Koen Raymaekers en de verrassing van de dag: Martin Lauret. Bij de dames liet Nadja Wijenberg zien dat ook zij niet vies is van afzien. Verdiend NK-goud voor haar door als eerste Nederlandse te finishen op de Coolsingel.

Image

Maar het was natuurlijk niet voor iedereen een kwelling.  Er waren PR’s, voor een enkeling een droomdebuut en zelfs een écht wereldrecord bij de mannen 70+.  Loopplezier was er wel heel veel op de vijf kilometer en de tien kilometer. Dit jaar had de organisatie wijs besloten om deze lopen te scheiden. Dus aparte route voor de vijf kilometer en een andere route voor de tien kilometer.  Handig én verstandig.  Zo liep Merel de Knegt door een erehaag van mensen haar tien kilometer in Rotterdam en slaagde erin om niet meer dan drie heren voor haar te dulden.

Image

Natuurlijk is iedere loper zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gezondheid en het besluiten om wel of niet te starten. Maar lopers zijn na maanden voorbereiding niet meer te stoppen. De vraag die blijft is natuurlijk waarom de organisatie niet heeft besloten om de marathon geheel te laten vervallen. Voor iedereen. Vorig jaar is menig tien kilometer wedstrijd bij minder extreme temperaturen afgelast. Geld terug aan iedere deelnemer of volgend jaar allemaal gratis meedoen.  En natuurlijk was het water te snel op waardoor een écht slagveld ontstond bij de drankposten na twintig kilometer. De hardwerkende organisatoren verspelen echter wel veel krediet door dit zeer serieuze probleem te bagatelliseren. Dit verdienen de gestranden loophelden van 15 april niet.

>> Een kort fotoverslag van de Marathon in Rotterdam – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl
>> Een korte videoreportage van de Marathon in Rotterdam

Image

© Redactie Loopkrant.nl