Open brief aan Mario Kadiks en Ivo Opstelten

ImageBeste Mario, Ivo,

Vele duizenden lopers hebben zich 4 maanden lang voorbereid op de marathon van Rotterdam. Het zijn deze vele liefhebbers die de marathon van Rotterdam de huidige status hebben bezorgd. Ook de stad profiteert op vele manieren van de status van deze marathon.

Toen zondagmiddag de toppers binnen waren, en waarschijnlijk de teleurstelling van wederom een slechte eindtijd overheerste, besloten jullie waarschijnlijk al snel dat het maar afgelopen moest zijn. De manier waarop dit gebeurde leek mij uit geen enkel draaiboek afkomstig. Ik bevond mij nabij het 30 kilometer punt, en verheugde me op het rondje Kralingse Bos, waar eindelijk wat schaduw beschikbaar was.

Image 

Toevallig stond er een DJ muziek te draaien, de muziek ging uit, er werd geroepen dat de wedstrijd stilgelegd zou worden, dat iedereen van het parcours af moest en de de weg spoedig weer vrijgegeven zou worden voor autoverkeer, en dat doorlopen dus voor eigen risico zou zijn. Ronduit onbeschoft was deze manier van het behandelen van alle lopers, die dan ook vertwijfeld achterbleven, sterker nog die allemaal doorliepen, omdat in eerste instantie aan een grap werd gedacht.

Het besluit om deze marathon te af te gelasten, kan ik zeker begrijpen, de veiligheid staat voorop. Echter dat jullie dit zo uit de hand hebben laten lopen vind ik getuigen van zeer slecht voorbereidingswerk. De weerstomstandigheden konden namelijk geen verrassing zijn voor de gemeente en de organisatie.

Image

Ik ben benieuwd welke maatregelen er de komende tijd zullen worden afgekondigd om een debacle zoals vandaag, in de toekomst te voorkomen, hierbij denk ik aan:

  • een vereiste van een halve marathon tijd van maximaal 1.45 of een marathon tijd van 3.30 en dat gelopen maximaal een jaar voor Rotterdam. Hierdoor zal er zeker een kleine groep getrainde lopers overblijven. De marathon van Rotterdam zal dan ook een van de vele marathons van Nederland zijn, en de huidige status kwijtraken.
  • vroeger beginnen. Het weer was al dagen vooraf voorspeld, deze voorspellingen waren ook correct. Via alle media had een aankondiging gedaan kunnen worden van een vervroegde start, om 8 uur. Wat daarom nog erger is, is dat de organisatie van de marathon van Rotterdam de deelnemers in gevaar brengt, door niet te zorgen voor voldoende verfrissing bij de drankposten. Deze waren namelijk bij de latere doorkomsten slecht voorzien van drank. Ik lees op de website van het AD een dat Mario hierop als volgt reageert: " Kadiks wees dit van de hand. Volgens hem was er voor de lopers voldoende water voorhanden." Ik denk dat je de reacties van de hardlopers hier even wat serieuzer moet nemen. Zij waren het namelijk die aan het lopen waren en de drankbehoefte konden inschatten, en blijkbaar niet de medewerkers die de drank verzorgden. Ook hierin leek het draaiboek dus niet te voorzien.

Image

  • vooraf aankondigen dat de marathon ingekort zou worden. Iedereen had dan zelf kunnen beslissen om wel of niet mee te doen, en als alternatief een weekje later in Enschede kunnen starten.
  • tot slot lijkt het me gewenst om, indien een beslissing tot vroegtijdig afbreken moet worden genomen, daarin ook complete duidelijk te verschaffen. Nu lees ik zelfs over lopers die in een tijd van 5 uur gefinisht zijn. Hier snap ik niets van, omdat ik op een schema van lager dan 5 uur liep. Mensen konden dus gewoon doorlopen, de mededeling van de jolige DJ aan de Mariniersweg over het op eigen risico doorlopen, zal hen ongetwijfeld niet bereikt hebben. Kortom: je legt een marathon stil of niet, maar niet half zoals het nu is gedaan.

Image 

Tot slot lees ik nog de uitspraak: "Iedereen krijgt een medaille". Ik denk dat het van fatsoen zou getuigen om alle lopers die van het parcours af zijn gehaald, het inschrijfgeld terug te betalen. Aangezien er geen recordbonussen zijn uitgekeerd lijkt me dit commercieel zeker haalbaar. Het zal zeker veel hardlopers, die volgend jaar ongetwijfeld voor een andere marathon zullen kiezen, wat milder stemmen.

Met vriendelijke groet,
Johan van der Kooij

© Johan van der Kooij / http://www.hardlopendebroers.nl