Mijn eerste marathon

ImageIk heb altijd al wel gelopen, maar nooit met wedstrijden of recreatielopen meegedaan. Echter een marathon heb wel altijd willen lopen. Dat moest dan dit jaar maar eens gebeuren. In december 2006 ingeschreven voor mijn eerste marathon. Die ging plaats vinden in Rotterdam. Met name vanwege de verhalen over de geweldige sfeer die daar heerst.

In september begonnen met de voorbereiding. Iedere week een beetje meer, maar ook anders. Niet alleen duurlopen, maar ook interval- en snelheidstraining. Ik merkte al snel dat ik enorm vooruitging. In december nog even wat last gehad van mijn rechteronderbeen. De fysiotherapeut heeft me daar goed bij geholpen. Ik kon wel gewoon blijven lopen, alleen wat aangepaster trainen.

Toen in januari voor het eerst de Asselronde van 27,6 kilometer in Apeldoorn gelopen. Dat viel behoorlijk tegen. Ik zat er op het eind best wel door heen. Daarna de training weer rustig opgepakt en de kilometers opgevoerd. Sinds februari 2007 loop ik samen met een aantal collega’s en wat andere loopfanaten tussen de middag onder leiding van Rinus Groen, die als geen ander weet wat een marathon inhoudt.

Image

Voor de afstand nog meegedaan met de dertig kilometer van Vorden en diverse langere duurlopen gedaan. Ik heb niet verder gelopen dan dertig kilometer. Woensdag voor de marathon nog een duurloop van vijftien kilometer. En toen: de overige dagen helemaal niets meer gedaan. Rinus zei al dat dit de mooiste dagen zijn, omdat je dan zo lekker kunt lummelen zonder dat je iets hoeft te doen en dat je er zin in moet krijgen.

Zin had ik er inderdaad in. Het was in het weekend lekker warm en liever warm dan koud en regen. Op zondag al vroeg opgestaan en me voorbereidt. Met vrouw, kinderen en mijn schoonmoeder naar Krimpen aan den IJssel. Daar de auto gestald en met de trein naar Rotterdam. De rest van de familie ging naar het strand van Hoek van Holland. Zij vonden het veel te mooi weer om in de stad te rond te lopen.

Om half tien in Rotterdam om de sfeer te proeven. Mijn spullen in het Hilton neergezet en nog even een half uurtje ontspannen gelegen. Op naar het startvak. Ik stond daar om 10.20 uur al. De zon scheen al volop. Prachtig om te zien hoe iedereen zo met de eigen voorbereiding bezig is. Door de organisatie werd ons nog op het hart gedrukt om vooral onze ambities aan te passen en te denken aan de gezondheid. Dat zou ik zeker doen. Uitlopen was voor mij het belangrijkste.

Image

Om vijf voor elf begon Lee te zingen dat we niet alleen zouden lopen. Om elf uur het kanonschot. Ik stond vooraan in het vak en kon vrijwel direct goed lopen en zat meteen in een mooi ritme. Ik had me voorgenomen om vooral te genieten, ontspannen te lopen en in ieder geval niet geblesseerd te raken. Wat een geweldige belevenis om over de Erasmusbrug te lopen, langs de Kuip en zo verder door Rotterdam. Mijn doorkomsten bij iedere vijf kilometer lagen steeds tussen de 26,5 en 28 minuten. Tot 36 kilometer probleemloos gelopen en ook nauwelijks last van de warmte gehad. Steeds genoeg gedronken en verkoeling gezocht door water over mij heen te gooien.

Na 36 kilometer werd het wat moeizamer, maar ik kon nog wel steeds lopen. Toen bij 39 kilometer opeens de mededeling dat er gestopt moest worden en dat dit geen grap was. Gezegd werd om te gaan wandelen en dat de tijdsregistratie stopgezet was. Een paar honderd meter gelopen. Dat was het toch ook niet. Weer geprobeerd om in mijn ritme te komen. Door het hele stuk wandelen lukte dat niet meer en ik wilde ook niets forceren, want een blessure wilde ik niet. Daarom de overig kilometers gewandeld. Niet echt zoals het hoort, maar daardoor wel de finish gehaald. Eindtijd uiteindelijk 4.18 uur. Zonder wandelen misschien rond de vier uur. Het maakt mij echter niet zoveel uit. Ik heb mijn eerste marathon gelopen en wat voor één! Die zal ik niet gauw vergeten en zal ik het vast en zeker nog vaak over hebben.

Image

Inmiddels al weer bijna hersteld. Dinsdag- en donderdagmiddag weer een duurloopje gedaan van 45 minuten. Donderdagavond lekker de benen laten masseren. Ik zie al weer uit naar volgende evenementen, zoals de 24 uursloop in Apeldoorn (18/19 Mei).

© Willie van Gurp – Apeldoorn