Henk Broeren Loop 2007

ImageMeedoen aan een loop kan ieder weekend.  Maar sommige zijn bijzonder. De Henk Broeren Loop is zo’n bijzondere loop. Niet heel groots aangekondigd op de wedstrijdkalender, maar toch een échte KNAU wedstrijdloop.  En op zondag 1 april 2007 alweer de 20ste editie.  Loopkrant.nl was toch wel nieuwsgierig geworden naar deze loop: want wie was Henk Broeren? Dus op naar Oss!

Op sportpark De Rusheuvel in Oss aangekomen is het waarschijnlijk net als overal op deze 1 april schitterend loopweer. Het type weer waarbij je direct weer weet waarom lopen zo mooi kan zijn: strakblauwe lucht, niet te koud en niet te warm. Wellicht nét iets teveel wind, maar volgens ingewijden ter plekke komt het zelden voor dat de wind op ‘het lange rechte stuk’  naar de finish in de rug blaast. Normaal is het écht vechten tegen de wind in deze polder te Oss.

Bij de start valt direct het kleinschalige karakter op van deze loop. Vijf minuten voor de start is het nog akelig leeg bij het startdoek. Maar gelukkig: net voor twaalf uur komen dan toch grote groepen lopers aanlopen vanaf het sportpark van AV’Oss 78. Strijdklaar voor één, twee, drie of vier ronden door het poldergebied. Waarbij vier rondes goed zijn voor tien Engelse Mijlen. Echte Mijlen dus, want deze loop is een échte KNAU-loop.  Exact twaalf uur staat de starter, natuurlijk in rood KNAU-tenue, klaar om de lopers weg te schieten. Na eenmaal vragen aan de speaker of er niemand meer aan komt lopen, worden de lopers weggeschoten.

Image

Tot de eerste doorkomst een feit is, gaan wij op zoek naar wie iets meer weet over Henk Broeren.  Want degene  waarvoor vandaag alweer de 20ste Memorial wordt georganiseerd moet toch wel een hele bijzondere loper zijn geweest. Atletiekhelden in Nederland zijn schaars, maar ondanks diep graven in ons geheugen moesten ook wij erkennen dat onze historische kennis ons in de steek liet. Met toch wat schaamte in ons lijf proberen we ter plekke of iemand ons toch iets meer over Henk Broeren kan vertellen.

Gelukkig: de speaker van dienst, Harry Janssen, blijkt een oude loopmaat van Henk geweest te zijn. Henk Broeren was een zeer gerenomeerd AV’Oss 78 lid. En helaas: veel te vroeg door ziekte overleden. Henk was niet zomaar iemand. Henk was destijds een loopheld. Op de marathon goed voor 2.26u. In een tijd waarin lopen natuurlijk lang niet zo normaal was als nu. Henk Broeren viel op. Niet alleen door zijn (destijds) spijkerharde tijden, maar nog meer door zijn aanvallende loopstijl. Deze stijl had hij meegenomen uit het wielrennen en het cyclo-crossen. Of te wel veldrijden.  Om mee te komen in het Brabante wielergeweld moest er aangevallen worden. En toen Henk ging lopen, werd deze stijl ook in de loopwedstrijden doorgezet. Ondanks trainingsmaten die natuurlijk aan Henk wel de verschillen tussen fietsen en lopen uitlegde, bleef Henk een aanvallende loper pur sang.

Image

Henk Broeren was een lange afstand loper. Marathons maar ook een vier keer vijftien kilometer estafette in Utrecht werd graag gelopen. Destijds had AV’Oss 78 een legendarische ploeg.  Gevreesd door de concurrentie. Meedoen met de vijftien kilometer estafette voor Oss betekende dat je een vijftien kilometer onder de 48 minuten moest kunnen lopen. Mede dankzij Henk Broeren werd deze ‘Blauwe trein’ uit Oss een begrip bij iedereen die destijds dacht hard te kunnen lopen. Henk was een geweldige sportman. En als antiek handelaar sponsorde hij graag zijn vereniging: AV Oss 78.  Mede dankzij het feit dat Henk Broeren als atleet én als mens tot de verbeelding sprak,  wordt er nu dus al twintig jaar lang de Henk Broeren Memorial in Oss georganiseerd. Georganiseerd door zijn trainingsmaten van weleer.  En als wij kijken naar het enthousiasme van de drijvende krachten die dit ieder jaar weer mogelijk maken gaat deze loop nog decenia door. 

Image

Bij de dames was er dit jaar volgens de winnares Marion van de Veerdonk lang niet zo veel concurrentie als vorig jaar. Maarja, Marion kwam met 1.08 zonder zichtbaar geleden te hebben over de finish van de 10EM. Wellicht dat de concurrentie dit jaar niet door haar vernederd wou worden. Marion is in uitstekende vorm. Met Utrecht op 9 april in het vooruitzicht (marathon) natuurlijk altijd lekker: Winnen in Oss.

Bij de heren was de strijd op de 10EM na slechts één omloop eigenlijk al gestreden. Het looptalent Niels Starring liet de concurrentie ver, heel ver, achter zich. Met een eindtijd van 55.25 een schitterende prestatie. Niels loopt pas twee jaar. En ja daarvoor altijd aan voetbal gedaan, maar nooit serieus gelopen. Doel van Niels is voorlopig een tien kilometer eens hard gaan lopen. Zijn tijd op deze afstand is nu iets van 33 minuten. Met winst vandaag op deze 10EM in een PR-tijd gaat Niels een mooie zomer tegemoet. Écht moe na de finish zag Niels er niet uit…

Image

De organisatie van de Henk Broeren Loop wil niet concurreren met Egmond, Zeven-Heuvelen of andere grote evenementen. Prijs voor iedereen (wel startnummer inleveren) en geen startgeld (ook niet als je hard loopt). Zo hard als er vroeger in Oss in de tijd van de  ‘Blauwe trein’ werd gelopen,  wordt er vandaag de dag in Oss niet meer. Maar voor iedereen die er vandaag niet bij was: een mooie omloop, onder KNAU auspiciën georganiseerd. Volgens de organisatie altijd mooi weer. Maar wel vaak vechten tegen de wind. Maar dit jaar iets minder wind tegen gelukkig!

>> Een fotoverslag van Henk Broeren Loop in Oss  – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl