De laatste loodjes

ImageHet duurt nog maar enkele dagen. Dan, de 22e april, zal op 14.00 uur het startschot klinken voor de eerste Hoogeveense cascaderun. De run gaat over een afstand van vijf en tien engelse mijl. Aan de loop is tevens het open Noord- Nederlands Kampioenschap over de weg voor zowel de vijf als tien engelse mijl verbonden.

Het heeft heel wat maanden gekost voordat deze Run er stond. En dan nu de apotheose. Toen we vorig jaar voor de eerste keer bij elkaar kwamen moest er eerste besloten wat voor afstand er gelopen zou worden en hoe we de loop zouden noemen. Dat is echt vanaf de basis beginnen. Er was werkelijk niets! Een onbeschreven blad papier. Als ik nu al een beetje terugkijk moet ik zeggen dat er werkelijk een topprestatie is neergezet door de organisatie. Alles lijkt georganiseerd te zijn.

Wat is er zoal te doen in Hoogeveen. Naast de fantastische wedstrijd, waar RTV Drenthe, en diverse dagbladen verslag van zullen doen, zijn er tal van activiteiten. Zo zijn er een aantal springkussens voor de kinderen, er is een klimwand, men kan meedoen aan kratstapel wedstrijden ( je staat op een krat, krijgt de volgende aangereikt en moet proberen die op de krat te krijgen waarop je staat. Je mag proberen tot negen meter hoog!) Ook wordt er een judodemonstratie gegeven door judovereniging Anbergen en judo Varwijk. Dit is judo op hoog niveau! Van de meisjesselectie van turnvereniging “Kwiek” uit Hoogeveen zal een prachtige act te zien zijn.

Image

Ook komt Ronald Mac Donald naar Hoogeveen waar hij de kinderen zalvermaken met een beweegshow die hij heeft samengesteld met NOC*NSF. Op het kerkplein zal er een compleet hockeyveld zijn. Hier kan iedereen kennis maken met de hockeysport en zelf een balletje slaan. We hopen natuurlijk op prachtig loopweer. Niet alleen voor het lopen maar ook voor tafeltennisvereniging Reflex ’65 uit Hoogeveen. Deze zullen ook op het kerkplein een demonstratie geven waar de vonken van af schieten. Moet je meemaken! Er zal een prachtige ambulance te bewonderen zijn van 1953. Honger of dorst gekregen? Voor de kinderen is er een limonadekabouter en volwassenen kunnen terecht bij de Hoogeveense horeca die verschillende stands heeft in het centrum. Ook kan iedereen terecht bij de horecagelegenheden.

Als organisatie denken we alles geregeld te hebben. Ook voor de lopers. Er is op zo’n driehonderd meter van de start/ finish is douchegelegenheid en direct aan het start/ finishgebied  een ruime kleedgelegenheid met de mogelijkheid om tassen achter te laten. Speciaal is ook de herinnering. Iedere deelnemer krijgt na afloop van de Run een functioneel runnersshirt. Waar kom je dat nog tegen voor die prijs…? Wat ook wel bijzonder is, is het volgende: de Cascade in Hoogeveen is het symbool van het water dat vroeger door de brede straten van Hoogeveen heeft gestroomd. De Cascade is nu een meanderende waterpartij door de Hoofdstraat. Water en Hoogeveen horen bij elkaar. Na afloop van de run zullen alle runners een flesje water “uit” de cascade krijgen. Cascad’eau. Iets unieks! Dat er fruit is voor de runners is zeker.

Dat was een hele opsomming van alles wat er staat te gebeuren. Daar is hard voor gewerkt. In de aanloop zijn er heel veel mensen bij betroken geraakt. Zo hebben heel veel sponsors hun steentje bijgedragen maar ook lopers zijn zelf enthousiast geworden. Op de website http://www.hoogeveensecascaderun.nl begon een enthousiaste loopster in het gastenboek met de vraag of er iemand was die het leuk zou vinden om samen het parcours eens te verkennen. Dit ging enkele weken achtereen zo door. Op een gegeven ogenblik liep er een groep van zo’n veertig personen mee. Een fantastisch initiatief toch. Ook waren er op goede vrijdag een aantal personen die spontaan een “Cascaderun ontbijtloop” organiseerden. Eerst gezamenlijk het parcours lopen en daarna samen ontbijten. Om die reden ging Mac Donalds zelfs een uur eerder open! Opkomst om 7.00 uur ’s morgens, vijftien personen! Super.

Bron Bernhardus Annen

Tsjaa, en nu de dag zelf. Er zullen zondag ruim honderd vrijwilligers aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Wat zouden we zonder hen moeten. Ze zijn kostbaar. Van koffieverzorgers tot juryleden. Van inschrijfbureau tot toezichthouder. Allemaal even belangrijk. ’s Morgens om 7.00 uur beginnen. Parcours bouwen. 330 dranghekken, drie kilometer lint, vier opblaasbare bogen. Start en finishboog met reclame erop, attracties plaatsen en coördineren, inschrijfbureau openen, kleedruimtes openen en inrichten, Rode Kruis ontvangen en hun plaats in de gesponsorde bus aanwijzen, stroomaansluitingen activeren, geluidsmensen aansturen, jurywagen plaatsen en inrichten, tijdswaarneming op de rails zetten, muziekbands welkom heten enz. enz. enz. Echt teveel om op te noemen. Wat een organisatie…

En dan hoor je onder een glimlach dat er mensen zijn die hun best gaan doen om onder de veertig minuten te blijven terwijl je voor je gevoel denkt; geniet ervan, het heeft zoveel tijd en moeite gekost! Maar goed, het is logisch. Natuurlijk wil iedereen een goede tijd neer zetten.

Dan is de Run voorbij. De prijzen zijn uitgereikt. De businessrunners zitten gezellig na te kletsen in de diverse horecagelegenheden. De muziek gaat naar huis, de verschillende clubs hebben hun spul weer bijeen gepakt, de jurywagen is opgehaald. De rust op de kruising Hoofdstraat/ Grote Kerkstraat is weer gekeerd. Alleen de rommel herinnert nog aan het hele festijn..of toch niet.

Bron Bernhardus Annen

Wij als organisatie hopen dat alle lopers na afloop terug kijken op een prachtige run waarvan ze zeggen dat ze volgend jaar zeker weer mee gaan doen! Dan hebben we ons doel bereikt! Ook hopen we dat het leger hardlopers dat met name in Hoogeveen zichtbaar is toegenomen ook blijft lopen! Wij wensen iedereen een topdag toe!!

Lees ook de eerder geschreven verhalen van Bernhardus Annen
Hoogeveense Cascaderun: de organisatie erachter!
Duizendste deelnemer in zicht

© Bernhardus Annen – Hoogeveen