ImageHet gaat natuurlijk om lopen en genieten, maar voor Arnoud Okken zou het genieten pas echt genieten zijn bij een medaille op het EK indoor. En jawel op zondag 4 maart 2007 tijdens het EK indoor in Birmingham werd het voor Arnoud Okken uiteindelijk Goud. Een eerste plaats op de 800 meter indoor. Een gedenkwaardige prestatie voor Arnoud zelf, maar ook voor de atletiekhistorie in Nederland!

Een finale 800 meter is altijd al spannend. Vaak heeft dit iets weg van een loterij. Wie zit op het juiste moment op de juiste positie. Wie gaat, wie gaat mee en wie durft te wachten. Tactiek gecombineerd met pure snelheid maken van een 800 meter indoor een spektakel voor toeschouwers. Zenuwslopend voor wie de vier rondes op de smalle banen moet lopen. Met als belangrijkste opstakels op zo’n 800 meter indoorrace: ellebogen en een vervelende rand aan de binnenkant van de baan om volledig uit balans te raken.

Voor wie de naam Arnoud Okken niets zegt: Arnoud is geboren in 1982 in Doetinchem.  Arnoud doet al lang aan atletiek. Als junior gold Arnoud als het talent voor de toekomst. Altijd winnen en een soepele tred in een pas waar iedere loper jaloers op wordt.  De overgang van junior naar senior atleet was tot op heden voor Arnoud een moeizame en intensief leertraject. Want medailles winnen in de grootste wedstrijden ter wereld, lopend tegen de beste atleten ter wereld is voor vele looptalenten een zware overgang. Maar sterker geworden door verwerkt blessureleed, duw- en trekwerk op Europese Kampioenschappen en andere toernooien werd 4 maart 2007 de dag van Arnoud Okken.

Image

Volledig in de traditie van de 800 meter-‘school’ (waar Nederland groot en bekend mee is geworden) werd vandaag Arnoud Okken Europees Kampioen indoor op de 800 meter.  Een geweldige prestatie!

Natuurlijk lijkt een indoortoernooi, ook een EK, kwalitatief wat minder sterk. Maar wie er niet is, doet niet mee om de winst. Daarbij komt ook: alle grote Europese atleten hebben wel degelijk ooit een EK-indoor meegedaan én gewonnen. De winnaars zijn altijd grote namen geweest. Arnoud is in goed gezelschap. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld: Ivo Van Damme (1976), Sebastian Coe (1977), Rob Druppers (1987), Nils Schumann (1998) en Yuriy Borzakovskiy (2000). Toevallig of niet: de meesten van deze mannen wonnen ook Olympisch goud. Dus Arnoud?!

De redactie van Loopkrant.nl feliciteert Arnoud Okken natuurlijk met deze geweldige overwinning!

© Redactie Loopkrant.nl