Morgen is het weer zover!

Bron Wim van der GriendtWat is er morgen weer zover, zul je zeggen. Morgen is het weer Start to Run.  SO WHAT. Zeggen ze in Duitsland. Nee, zonder flauwekul. Start to Run dat zijn zes clinics voor beginnende en eventueel ervaren lopers om meer kennis te krijgen van de mooiste sport ter wereld.

Twee maal in het jaar op zes zaterdagochtenden wordt er op verschillende plaatsen in Nederland én België met deze clinic gestart. In deze clinics wordt ruim aandacht besteed aan diverse vormen van loopscholing en looptechnieken. Er wordt voorlichting gegeven over kleding, blessurepreventie, blessurebehandeling, voeding enz.

Ook proberen de ervaren trainers de mensen te motiveren en inspireren en eventueel af te remmen. Want dat is iets wat nog wel eens wordt vergeten bij trainingen. Mensen kunnen door hun enthousiasme net iets te ver willen gaan en daardoor dus blessures krijgen, waarna ze misschien het lopen helemaal niet meer zo leuk ervaren. Terwijl het wel echt heel erg leuk is. Mits je in het begin goed begeleid wordt.

Na zes ochtenden is men in staat om drie kilometer aan een stuk af te leggen. Wel dient er door de week “huiswerk” gedaan te worden. Dat wil zeggen: zelf wat trainen. Dan op de zesde dag gebeurt het. Mensen die de drie kilometer afleggen zijn zo ge-emotioneerd dat ze dit gedaan hebben. Het is ook een topprestatie voor sommigen. Dit zijn de mooiste momenten, ook voor de trainer, dat hij hen zover heeft gekregen. Dit zijn voor mij altijd kippenvelmomenten. Ik heb hieraan bijgedragen. Samen met mijn collega’s.

Bron: Wim van der Griendt

Ik doe dit nu al voor het zesde jaar (of zoiets) samen met mijn maat Wim Akkermans in Vught. En het is altijd een feest om bezig te zijn met deze mensen. Soms jaren later kom je nog wel eens mensen tegen die tegen je zeggen, dat ik degene ben die hen zo enthousiast heb gemaakt én gehouden voor het lopen. Dat is al mens en trainer altijd weer een heel fijn moment. Om dat te horen. Ik heb zelfs al bruiloften meegemaakt van ‘clinic mensen’. Of je komt ergens op een stadskantoor vol met mensen aan een loket. En dan roept en medewerkster. "Dit is nou Wim die mij aan het hardlopen heeft gezet." MOOI HE !!!

Al met al. Morgen getz wieder loss. Zoals de Engelsen zeggen.Mocht je ergens zo’n clinic bezig zien. Moedig deze mensen dan aan. Ze hebben het nodig en misschien ben je zelf ook wel ooit zo begonnen!

© Wim van de Griendt – ‘s-Hertogenbosch / http://wimsalabim.web-log.nl/