Haal eruit wat er in zit

ImageDat vrouwen van schoenen houden zal niemand in twijfel trekken. Deze voorliefde voor schoenen lijkt universeel en niet aan land of leeftijd gebonden. Maar hoe komt het toch dat schoenen soms een bijna magische aantrekkingskracht hebben? Ook Najla Jaber is gek op schoenen en dan met name de hardloopschoen…of toch niet alleen de hardloopschoen?

Najla Jaber (22 jaar) werkt al vier jaar aan haar grote doorbraak in de internationale atletiekwereld. Dit jaar is ze vastbesloten: het moet het nu toch maar van komen! Na veel blessureleed begint 2007 al behoorlijk goed met een Nederlandse indoortitel op haar favoriete afstand: de 800 meter. In 2003 was het voor het laatst dat ze een indoortitel pakte. Daarna kreeg ze last van een langdurige virusinfectie. Dit hield haar lange tijd van successen af.   

Naast indoortitels kan Najla Jaber (22) sinds donderdag 8 maart, een andere zeer grote prijs op haar lijst erbij plaatsen. In Amsterdam deed ze mee aan de tweede Glamour Stiletto Run. Najla presteerde het om als eerste een afstand van 350 meter af te leggen. Voor een middenafstandsloper pur sang natuurlijk een peuleschil! Echter vandaag niet op spikes of sportschoenen, maar op hakken van minimaal negen centimeter hoog. Als voorvoetlandster heb je dan toch als snel wat voordeel in de pocket. En niet zo’n beetje ook…blijkt even later op het podium. 10.000 euro, meer dan genoeg voor een uitgebreide trainingsstage in Portugal. Maar dan wel de luxe variant. Enorm succes voor de Najla, maar ook voor haar trainster (Grete Koens) het voorlopig absolute hoogtepunt in de begeleiding.  Wie zei ook al weer dat hardlopen in Nederland niet lucratief kon zijn?

Image

Natuurlijk waren er wel scheve gezichten bij de andere dames op hoge hakken.  Van oneerlijke concurrentie, want zij loopt écht hard, tot, zij loopt nooit op hakken door Amsterdam te winkelen.  Tja, is er eens een loopwedstrijd speciaal voor échte dames, is het nog niet goed.  Of Najla nu net als andere helden in de atletiek binnenkort nog meer media aandacht krijgt door in te gaan op de bekende aanbiedingen van achtereenvolgens Lingo, Holland Sport, Jensen en Schaatsen met sterren is nog onbekend. Maar dat deze prestatie Najla weer in het rijtje bekende hardlopers heeft geplaatst is wel duidelijk.  Dit na jarenlang blessureleed.

Het lichaam van Najla wilde niet altijd meewerken, maar gelukkig is ze in die tijd goed opgevangen door de familieleden en loopmaatjes van het talententeam Seven Hills Running Team. Een virusinfectie gooide destijds roet in het eten, maar haar olympische ambitie is weer aanwezig als nooit te voren. In diverse media laat ze blijken dat ze graag fulltime-atleet wil worden om het beste uit haarzelf te kunnen halen. Dit alles met het doel om uiteindelijk bij de internationale top te gaan behoren. Het belangrijkste blijft echter: haal eruit wat er in zit. En wat dat is, moet nog blijken.

Image

Al die tijd is het een kwestie van wachten geweest. Terwijl ze in juli 2004 tijdens een wedstrijd in Rome nog een supersnelle tijd liep van 2.01 zag ze bij de nationale indoorkampioenschappen een hele andere tijd op de klokken staan. Jaber bleef in het Belgische Gent Marjolein de Jong en Yvonne Hak nipt voor, met een tijd van ‘slechts’ 2.10. Voor vele jonge meisjes een tijd om van te dromen, maar voor Jaber eigenlijk geen tijd.  Donderdag 8 maart  heeft ze op de PC Hoofdstraat laten zien dat ze het er niet bij laten zitten. Ook op hoge hakken is ze niet te verslaan! En nu op naar Portugal: trainen voor échte wedstrijden!

© Redactie Loopkrant.nl