Een verbetering van meer dan zes minuten

Bron: www.riekeleatletiek.web-log.nlRiekele Kobes, woonachtig in het Friese dorpje Nij Beets is twintig jaar en loopt pas sinds Februari 2005. Toen werd hij gevraagd door zijn oom Jacob Kobes om een keertje mee te doen aan een wedstrijd. Riekele voetbalde al en had dus al een redelijke conditie. De bedoeling was tien kilometer, dus maar even met mijn oom mee. Zonder enige voorbereiding op gympen en een trainingsbroekje…

"Het waren twee rondjes van vijf kilomter. De eerste ronde in 23 minuten, maar het tweede rondje al bijna 27 minuten. Met blaren op mijn voeten ging ik over de finish. Het was leuk om een keer mee te doen en ik wilde meer. Ik ging trainen, drie keer in de week. En twee maanden later liep ik al 19 minuten over vijf kilometer. Mijn oom zei dat ik me moest aanmelden bij een club. Dit deed ik dan ook bij SV Friesland.  Het hardlopen werd steeds leuker om te doen en ik kocht wat kleding en af en toe wat schoenen."

Bron: www.riekeleatletiek.web-log.nl

De progressie ging snel, want in november van 2005 liep Riekele 37 minuten over de dubbele afstand: de tien kilometer. Toen kwam al snel de halve marathon in beeld. Kobes ging in training voor een halve marathon in de woonplaats van zijn oma. Hij liep daar een tijd van 1.21.52. Een sterk debuut en zijn eerste overwinning in zijn prille hardloopcarriere. Riekele kreeg de smaak te pakken en won in Februari 2006 de wedstrijd over tien kilometer. Daar waar hij in 2005 ooit was begonnen met hardlopen. En er volgden nog eens een kleine twintig overwinningen in de loop van de rest van dat jaar.

Image

"In november 2006 kreeg ik dan ook een sponsor: Runnersworld Heerenveen gerund door Sietse Van Der Meij. Hij wilde mij wel sponsoren. Inmiddels was mijn persoonlijk record op de tien kilometer 34.18 en was ik lid geworden van AV impala te Drachten. Ik ben in 2006 nog clubkampioen geworden van SV Friesland met elf overwinningen van de twaalf wedstrijden. In December van 2006 liep ik in voorbereiding op de halve marathon 51.46.

Bron: www.riekeleatletiek.web-log.nl

Ondertussen trainde Riekele al zes keer in de week, waaronder twee baantrainingen, twee tempoduurlopen en twee bostrainingen. Ik November is hij ook over gestapt op de "Verheul Methode". Volgens Riekele Kobes ook wel bekend als het boekje Duurloopmisverstand van Klaas Lok. Hiermee boekte hij veel progressie en in Januari liep ik wederom de halve marathon waar hij in 2005, een jaar eerder, 1.21.52 liep en won.

"In 2006 liep ik daar 1.15.29. Een verbetering van mijn PR met meer dan zes minuten. Ik won wederom en verbrak het parcoursrecord met bijna vier minuten. In Februari 2007 liep ik het Nederlands kampioenschap tien kilometer op de weg in Schoorl. Daar wilde ik onder de 34 minuten maar bleef haken op 34.04 en dat was spijtig. Een maand later liep ik weer een tien kilometer en dook ik wel onder de 34 minuten (33.54).

Foto genomen door Gijsbert Zijlstra (www.radionof.nl)
Foto genomen door Gijsbert Zijlstra (www.radionof.nl)

In 2007 staat de teller voor Riekele op vijf overwinningen en wordt hij uitgenodigd voor diverse wedstrijden in Friesland. Zijn PR’s veranderen met de minuut. We zullen hopelijk nog veel van deze jonge talentvolle knul horen. De redactie van Loopkrant.nl zal hem dan ook zeker blijven volgen.

© Riekele Kobes / Nij Beets ism Redactie Loopkrant – http://www.riekeleatletiek.web-log.nl