City Pier City: Oh Oh Den Haag

ImageZaterdag 17 maart 2007 vond de 33e editie van de Fortis CPC-loop plaats. Een megaloopevenement met 25.000 deelnemers en tevens het decor van het NK Halve marathon voor dames en heren. Terwijl Samuel Wanjiru uit Kenia een nieuw wereldrecord noteerde (58.34!), liep ik op hetzelfde parcours en in dezelfde wedstrijd mijn eerste ‘Halve’.

Nu ik zo’n drie jaar aan het hardlopen ben, vind ik dit één van de mooiste aspecten van de loopsport, namelijk dat ‘toppers’ en ‘recreanten’ gelijktijdig in dezelfde wedstrijd uitkomen. In andere sporten is dat ondenkbaar. Dat maakt de hardloopsport naar mijn mening juist zo leuk.

Nog maar nauwelijks bekomen van een hinderlijke blessure aan de kuit en daardoor eigenlijk met te weinig kilometers in de benen, vertrok ik per NS uit Apeldoorn naar het verre Den Haag. Nooit geweten dat er zoveel mensen met de trein reizen op een willekeurige zaterdagmorgen. Van Apeldoorn tot Utrecht gestaan, wat een voorbereiding! Eenmaal in Den Haag aangekomen belandde ik meteen in de juiste loopsfeer. Mooi weer (volop zon, circa 12 graden, niet teveel wind) en een leuke sfeer: veel lopers, veel publiek, muziek, terrassen, kortom genieten.

Image

Om half drie precies viel het startschot en enkele minuten later begon ook mijn avontuur dwars door ‘Oh Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen’. Vanuit het centrum, via de lange, o zo lange Laan van Meerdervoort naar Scheveningen. Via de haven naar de boulevard. Dan drie kilometer strak langs het strand naar de Pier. Een prachtig ‘looplint’, duizenden deinende lijven, bezig met één en hetzelfde doel: de eindstreep halen!

Image

Mijn persoonlijke doelstelling was een tijd net onder de twee uur. Uitgaande van 5.40 per kilometer zou dat moeten lukken, zo had ik uitgerekend. Tot kilometer 17 lag ik keurig op schema. Toen kwam echter de spreekwoordelijke ‘man met de hamer’ voorbij. Moeilijke momenten volgden. Pas bij kilometer 19 ging het weer wat beter, maar een tijd van twee uur bleek toch te hoog gegrepen. Met 2.01.35 besloot ik mijn eerste halve marathon en keerde tevreden naar huis. Alweer een positieve ervaring rijker en vast besloten om het niet bij deze ene City Pier City te laten!

© Nemi van der Reest – Apeldoorn