Wandelaars en hardlopers groeten elkaar

ImageMijn zoon kwam onlangs thuis met een flyer van de scouting. Een boerenkool-wandeltocht. Wat ik me daarbij voor moest stellen geen idee, maar m’n vermoeden kwam uit. Weer zo’n leuke wandeling door de bossen met bestemming onbekend. Na afloop ook nog eens een heerlijke boerenkoolmaaltijd. Wie laat die kans nu schieten?

Met de gedachte ‘weer een aantal extra kilometers voor de vierdaagse kan geen kwaad’ heb ik me dan ook opgegeven. Zaterdag 6 januari met z’n twee op de fiets richting het scoutingterrein en na de plichtplegingen (de stamvlag hijsen, het groeten en de wet opzeggen van de scouts) kregen we de route uitgereikt. Een scout zou geen scout zijn: het was een oriënteringsloop ‘zoek het maar uit’. Omringt door echte scouts was de route al snel bepaald. Door de mooie Veluwse bossen in Harderwijk richting het idyllische stationnetje van Hulshorst. Al gauw een wandeling van een kilometer of tien.

De sfeer was wederom goed. Niks kon een lekkere wandeling in de weg staan. Dan zie je maar weer: elk jaargetij heeft weer iets anders te tonen in deze bosrijke omgeving. De winter wacht nog steeds en ja zou die aanval nog komen? We waren gelukkig niet alleen in het bos. Links en rechts wandelaars én natuurlijk hardlopers van atletiekvereniging Athlos. Een drukte van belang. Wel gezellig en ja wandelaars of hardlopers zijn soms gek maar de groet naar elkaar is er wel altijd en dat geeft zo maar weer aan. Je hoeft niet hard te gaan, maar als je doorgaat in weer en wind dan heb je resprect voor elkaar. Elkaar groeten kan geen kwaad toch?!

Image

Met een stevig tempo richting Hulshorst, echter wel rekening houden met het tempo van de scouts natuurlijk. Aangekomen bij de parkeerplaats aan de Poolse Alee, de weg die dwars door het bos van Hulshorst richting Leuvenum loopt, was de post waar we werden getrakteerd op warme chocolademelk. Aldaar werd het drukker en drukker in het bos. Veel hardlopers die stonden de rekken en strekken. Tijd voor een praatje. Hardlopers van Athlos uit Harderwijk die hun nieuwjaarsloop liepen.

We vertrokken weer voor een route over de zandverstuivingen van het Beekhuizen Zand. Een stuifzandgebied waar het prima wandelen en hardlopen is. Door de aanleg van een verhard fietspad kun je hier een mooie ronde lopen van grofweg tien kilometer. Ja hoor daar kwamen de lopers van Athlos al weer achterop. De man waar ik eerder nog mee stond te kletsen riep nog naar me: "Je bent ook niet snel" Helaas de verkeerde schoenen aangetrokken deze ochtend, want hij moest eens weten hoe snel ik ook kan zijn.

Image

Met de nordic walkers van Athlos zijn we gezellig richting het nieuwe clubgebouw van Athlos en het scoutinggebouw gelopen. Zij kregen een kop warme erwtensoep, wij een heerlijk bord Boerenkool. Verschil moet er zijn. Al met al een leuke wandeling en zo zie je maar: bewegen kan in elke vorm (hardlopen, nordic walking en gewoon wandelen).

Bij aankomst meldt de gps dat we ruim zeventien kilometer hadden gelopen. De eerste kilometers zitten in de benen, maar we zijn er nog niet. Mensen geniet van je sport en van de natuur als je erin loopt en wie weet komen we elkaar ooit nog eens tegen. Vergeet niet: groet mekaar of loop met elkaar mee. Gezelligheid in de sport moeten we blijven houden!

© Willem van de Bunte – Harderwijk