De Klaverbladloop, al 25 jaar een begrip!

ImageHet weekend van 6/7 januari 2007 is het weekend voor de traditionele nieuwjaarslopen. Vaak georganiseerd door een plaatselijke voetbalvereniging om de winterstop door te komen. Deze eeuw vooral geliefd bij niet-voetballers om de conditie op een loopje vlak bij huis te testen. Want hoe staat de conditie erbij? Na de strijd met de oliebollen, kerstborrels en nieuwjaarsrecepties?

In Apeldoorn organiseerde op 7 januari 2007 de plaatselijke voetbalvereniging Groen Wit ’62 alweer voor de 25 ste keer (!) een nieuwjaarsloop. Veel deelname op alle afstanden: twee kilometer jeugdloop, vijf kilometer en tien kilometer.

Bij een nieuwjaarsloop georganiseerd door een voetbalvereniging is er natuurlijk geen officiële commissaris van vertrek, zoals gebruikelijk bij grote hardloopwedstrijden. De start wordt geroepen door een man op een keukentrapje met een megafoon. Door het uitspreken van de woorden ‘We gaan nu van start" zet het veld zich in beweging. Dit gaf bij de vijf kilometer en de tien kilometer een wat chaotisch beeld. Blijkbaar waren de meeste lopers gespitst op een startschot en stonden dus nog niet helemaal startklaar toen het veld zich in beweging zette.

Melchior van der Pol (vooraan!)

Veel lopers van de vele lokale atletiekverenigingen uit Apeldoorn hadden de weg gevonden naar sportvereniging Groen Wit. In het lopersveld helaas weinig voetballer vanuit de eigen vereniging.  Dit in tegenstelling tot de nieuwjaarsloop in Eerbeek op dezelfde ochtend.

Met een temperatuur van ongeveer tien graden is van winterkou nog niet echt sprake. Echter de tegenwind en lichte regen gaven ook weer geen  warm lentegevoel. Met name de tegenwind in de laatste kilometers zorgde bij vele lopers voor een tempostagnatie in de laatste kilometers. Sommige lopers verwoorden dit als ‘de snelheid werd eruit geblazen’. 

Aangezien de ronde al vele jaren hetzelfde is, is een goede vergelijking met andere jaren mogelijk. De vele vermoeide gezichten aan de finish gaven aan dat menig loper en loopster toch behoorlijk had afgezien. En natuurlijk doet het dan goed als je een persoonlijk record loopt. Met 36.40 op de tien kilometer had Joop Weijn zichzelf getrakteerd op een fantastische start van 2007 op loopgebied.

Ruud van der Wal start in het achterveld

De winst op de tien kilometer ging verrassend naar Ruud van de Wal van de plaatselijke atletiekvereniging AV’34.. Totaal onverwachts want na een paar weken blessureleed (rugklachten) en een dag eerder nog op de pijnbank bij de fysiotherapeut werd dit lid van AV ’34 eigenlijk niet aan de start verwacht. Aan de start stond hij dan ook niet, want hij gaf het gehele loopveld op de tien kilometer vele seconden voorsprong. Wellicht bang voor het gedrang bij de start of gewoon net iets te laat…Ruud kwam echter na 33 minuten als eerste over de finish, ver voor lokale favorieten als Melchior van der Pol en Tonnie Stouten. Wellicht dat nu in 2007 het tijdperk van altijd winnen op de regionale wedstrijden voor deze zeer gewaardeerde veteranen nu niet meer vanzelfsprekend is. 

Nelleke Evers van AV Veluwe

Ondanks de matige deelname van de voetballers van Groen Wit, maar dankzij de enorme deelname van lopers uit de omgeving zal deze nieuwjaarstraditie in 2008 zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen. En wellicht dat editie 2008 gewoon weer sneeuw en vrieskou geeft. Iets wat toch een beetje bij deze traditionele loop hoort!

© Redactie Loopkrant.nl