Bergloop Davos: de spanning vooraf

ImageIn een eerder verslag van de Triathlon Almere zou ik me in mijn vijftigste levensjaar "trakteren" op de bergloop in Davos. In 2004 al de K42-marathonafstand gedaan. Dit jaar, 2006,  zou ik voor de langste afstand gaan: 78 kilometer (de K78). De afstanden op dezelfde dag: halve marathon, 28 en 39 kilometer.

Ook is er de mogelijkheid van Nordic Walking (misschien iets voor de personeelsvereniging om te organiseren) en om in teamverband mee te doen.  In 2006 ben ik op 23 juli met twee van van mijn zoons (Thierry en Michel) naar Zwitserland afgereisd. Eerst hebben we op een camping gestaan in Grindelwald (Berner Oberland), ongeveer 25 kilometer van Interlaken aan de voet van het Eiger massief (een aantal bergtoppen van rond de 4000 meter). Vanaf de camping in Nordeigerwald hadden we zicht op de besneeuwde bergtoppen en een aantal gletsjers. De verwachting is dat deze tegen het eind van deze eeuw zijn verdwenen door het broeikaseffect.

Het is een schitterend gebied met veel mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, raften of parapenten. Wij hebben daar nog een aantal prachtige mountainbiketochten gemaakt met spectaculair klim- en daalwerk. Ik moest natuurlijk niet te veel energie verbruiken met oog op de K78 op 29 juli enkele dagen later. Verder ook nog de Trümmelbach wasserfälle bezocht. In een smalle kloof stort hier gemiddeld 20.000 liter water per seconde naar beneden! Het is een oorverdovend lawaai. De watervallen worden gevoed door een aantal gletsjers.

Hans Felkers in actie

Op woensdag vertrokken richting Davos (Graubünden). In Filisur (ongeveer dertig kilometer van Davos) gereserveerd op een camping voor vier nachten. De reis ging via een aantal passen, onder andere de Süstenpas van zo’n 2300 meter hoog. Het was een prachtige trip van ongeveer 250 kilometer. Het was die dagen, net als in Nederland, erg warm met temperaturen van meer dan dertig graden. Voor de bergloop iets aan de warme kant. De donderdag en vrijdag veel gerust en op vrijdag het startnummer (349) opgehaald en het chipnummer gecontroleerd. Deze chips zijn te huur, maar ik heb een persoonlijke chip voor de tijdsregistratie. De chip wordt door de veters van de schoen geregen). Op de vrijdag voor de loop zijn we nog naar het punt veertien kilometer voor de finish gereden . De jongens konden van hieruit mij het laatste deel van het traject, voornamelijk dalend richting Davos, begeleiden met mountainbikes.

Zaterdag 29 Juli 2006: de dag van de start van de 21e Swiss Alpine Marathon. Die dag erg vroeg wakker (5.00 uur) en toch wel iets gespannen ! Thee gezet en heerlijke maaltijd bereid: macaroni met rozijnen en banaan. Een maaltijd boordevol koolhydraten waar ik de eerste kilometers genoeg aan moest hebben. Verder voor onderweg vloeibare energiegels. Deze gels leveren erg veel energie. Een zakje van zestig milliliter is vergelijkbaar met twee tot drie rijpe bananen en moet met water worden weggespoeld! Uiteraard is onderweg op de diverse posten ook voldoende te eten en te drinken. Echter geen energiegels. Om half zeven ’s ochtends vertrokken van de camping met lichte regen en we waren om 7.15 in Davos. Mooi op tijd: nog 3 kwartier voor de start….

© Hans Felkers – Wenum-Wiesel